donderdag 22 april 2010

Gidi Markuszower. Extremisme 6


Joodse stoorzender hoog op lijst Wilders, CIDI-medewerker op plaats 24

Kortgeleden, op 12 februari 2010, was er in de Balie een symposium van het Menasse ben Israel Instituut over ´De Joodse flirt van Wilders´. Een avond met Harm Ede Botje van Vrij Nederland, professor Frank de Vree en een panel, waarin onder meer professor Evelien Gans zat, een interessante en onberispelijk verlopen avond. - Op één ding na: ergens halverwege de avond was er een meneer in de zaal die iets niet beviel en toen heel hard, heel lang en buitengewoon onbeschoft door het debat heen bleef schreeuwen

Die meneer zullen we na 9 juni waarschijnlijk in de Tweede Kamer kunnen begroeten (mevrouw Verbeet zij gewaarschuwd), want Gidi Markuszower (32, zakenman te Amstelveen, zie foto) is door Wilders hoog, als nummer vijf, op de kieslijst van zijn PVV club gezet. (let wel: club of beweging en niet politieke partij, want ondanks de naam Partij voor de Vrijheid dient de PVV daar nadrukkelijk niet mee verward te worden. Het is namelijk geen democratische organisatie met een ledenvergadering, statuten en een gekozen bestuur).

Wel, Markuszower op de PVV-lijst, een Jood op de lijst van Nederlands meest antidemocratisch- en racistische beweging sinds de NSB. Een beweging die helaas al te bekende trekken vertoont met haar nadruk op de veronderstelde wens van één bepaalde bevolkingsgroep om de wereld te overheersen, en haar campagne om die groep in het verdomhoekje te zetten en te delegitimeren. Een beweging die oproept om boeken (de Koran) te bannen, gebedshuizen (moskeeën) te sluiten, speciale knokploegen, (´Stadscommando´s´) in het leven te roepen en subsidies op ´linkse hobbies´ als het Haagse Residentieorkest af te schaffen (Was het niet Herman Göring die ooit uitriep: ´Wenn ich das Wort Kultur höre, ziehe ich meinen Revolver.`)
Een Jood zou beter moeten weten en zich moeten realiseren dat het volstaat het woord ´moslims´ in de PVV-retoriek te vervangen door ´Joden´ om te weten waar de PVV voor staat. Maar helaas, niet alle Joden zijn slim genoeg om dat te doorgronden. En niet alle Joden hebben genoeg ethisch besef om hen immuun te maken voor het soort racisme dat de PVV vertoont en dat we terugvinden in de lieden in Israël met wie de PVV zich verwant voelt: de Liebermans en de harde kern van de kolonisten die alle Arabieren het land willen uitgooien. Helaas hoeven we on dus niet af te vragen wat Markuszower doet op de kieslijst van Wilders, het is geen kwestie van ´wat doet Haman in de manistanne?´.#) Markuszower, die al lang optrad als woordvoerder van Likud Nederland en van wie bekend was dat hij rechts, ongenuanceerd en vermoedelijk niet al te slim was, moeten we dus vanaf nu ook als en gewone racist classificeren. En natuurlijk staat hij ook mede op de lijst van Wilders als een uithangbord. Om Wilders´ Israëlvriendelijke reputatie te accentueren en zo Joodse stemmen te lokken. En omdat er voor een ultrarechtse club sinds WO II geen betere manier is om het odium van racisme te vermijden dan het hebben van Joden op je lijst. Veel mensen gaan er nu eenmaal nog steeds van uit dat de slachtoffers van toen een soort heiligheid bezitten die verhindert dat ze ooit daders zullen worden. Ten onrechte zoals ik hierboven betoogde en zoals zo langzamerhand duidelijk mag worden uit Israëls politiek. Maar desondanks werkt het nog wel zo. Clichés en percepties hebben nu eenmaal een taai leven.

Over Markuszower leert wat sprokkelwerk op internet dat hij niet bepaalt de meest slimme en subtiele debater is. Een verslag van een discussie van een paar jaar geleden: ´Hij is vaste debater in het tv-programma 'VARA's Nieuwe Lagerhuis'. (Moet ik toch eens wat vaker de televisie aanzetten.) Je verwacht een welbespraakte kerel die een koning is in het afwegen van eigen argumenten en woorden. Helaas, dat bleek een vergissing. Hij blijkt een liefhebber van persoonlijke aanvallen, met uitspraken die niets te maken hebben met het debatonderwerp.´ (Onder meer schold hij zijn opponenten Farah Karimi en Jan Wijenberg uit voor antisemieten, waarop dezen de discussie de discussie lieten en wegliepen).
Bij een zogenoemde dialoog-discussie met Marokkanen zei hij; "Zeg nou eerlijk. Hoe vrij leven de Arabieren nou in hun eigen landen?" Op de vraag in hoeveel Arabische landen hij geweest was zei hij:"Dat is het leuke, ik mag er niet in" om daarna precies te vertellen wat daar aan de hand zou zijn. (Kletskoek natuurlijk om te zeggen dat je als Jood geen Arabische landen in mag. Ik heb als journalist van Nederlandse media, en als Jood, sinds 1980 nagenoeg alle Arabische landen bezocht en de meeste meerdere malen).
En tenslotte: in een radiodiscussie na de Israëlische verkiezingen van 2006, verklaarde hij dat niet de bezetting van de Westoever en het nederzettingenbeleid de vrede met de Palestijnen in de weg staat, maar de onwil van de Arabische wereld om Israël te accepteren (Wat in lijn is met de lijn-Wilders, die het bestaan van Arabische vredesplannen negeert en het conflict plaatst in het kader van een soort ´clah of civilizations´.


Update:

NRC-Handelsblad van vandaag meldt dat ook Wim Kortenoeven, ´researcher´ van het CIDI op Wilders´ lijst prijkt, zij het op nummer 24 (volgens de huidige peilingen die Wilders 23 zetels geven is dat dus net niet maar ook misschien net wel een verkiesbare plaats). Ik heb vaker over Kortenoeven en zijn ´researchkwaliteiten´ geschreven, hier bijvoorbeelden ook over zijn totaal onbruikbare boekje over Hamas.



Op dit moment hoef ik daar niet veel aan toe te voegen, maar wel interessant is K.´s motivatie. Volgens de website van Wilders gaat het hem om ´Het stoppen en terugdraaien van de islamisering van Nederland zodat ons land weer leefbaar wordt. Israël is onze eerste verdedigingslinie.´
Et tu Brutus Kortenoeven, ook gij. Ook jij voelt je kennelijk thuis in de gelederen van de racisten en de Israëlische kolonisten die alle Arabieren over de grens willen jagen. CIDI-directeur Naftaniel vindt dat er geen probleem is wat Kortenoevens verschijnen op de PVV-lijst betreft, maar het CIDI heeft desondanks heel wat uit te leggen. Ten eerste aan die mensen die (nog steeds) denken dat het CIDI voorlicht, terwijl het in feite voorliegt (vergeef me deze vrije vertaling van het Israëlische woord hasbara). Hoe kan het bijvoorbeeld worden gerijmd dat het CIDI zegt voor een twee-statenoplossing in Israël-Palestina te zijn, terwijl medewerker Kortenoeven naar we nu mogen aannemen, met de PVV vindt dat de Palestijnen totaal geen rechten hebben? En ten tweede aan de Nederlandse Marokkanen en andere islamieten waarmee het CIDI zo graag zegt een ´dialoog´ te willen. Want ik zou het wel weten als ik Marokkaan was. Ik zou zeggen: laat dat CIDI toch vooral gauw op het dak gaan zitten.....

#) Wat doet Haman in de manistanne? = Wat doet Haman de slechterik van het Purimverhaal in de bekende Vier vragen (Ma nishtanna) van Pesach. Joodse uitdrukking die zoveel wil zeggen als: hoe komen zulke totaal niet bij elkaar horende dingen bij elkaar?

7 opmerkingen:

Sonja zei

Iedereen in kwestie blijft maar laf zwijgen. Dus ook het CIDI. Op de hele website komt het woord "PVV" niet eens voor, tenminste, niet in hun zoekmachine. Markuszower heeft van de PVV een spreekverbod.

Anoniem zei

En hoe zit dat dan met de "Nederlandse Israeliers" met 2 paspoorten die hier op deze rottigheid kunnen stemmen? Hoe zit dat Wilders?
Wat ik begreep van zijn website is dat Kortenoeven mede door deze stemmen in de regering zou kunnen komen. Niet dat ik er bezwaar tegen heb, vooral laten komen. Het maakt alleen maar het een en ander zichtbaar. Maar de vraag blijft: Hoe zit dat met die 2 paspoorten, Wilders? En hoe zit het met de loyaliteit aan Nederland?

anzi

Anoniem zei

Dit stond pasgeleden nog op de CIDI-site, voor de publicatie van Kortenoeven als PVV'er.

"Israel in NL verkiezingsprogramma's" (1-4-2010) "Het volgende vonden wij, in alfabetische volgorde, in de voorlopige verkiezingsprogramma's. Alleen dat van de PVV ontbreekt nog."

Ik kijk later wel of en hoe het er nu staat.

eGast

Anoniem zei

Waar blijft Naftaniel w.b. de uitlatingen van Markuszower. Ieder ander die het zou hebben over de 'joodjes en achterlaten in een koud bos' etc. zou allang bijgeboekt zijn bij de antisemietenboekhouding. Hoe zit dat, Naftaniel?

anzi

Anoniem zei

"Wat ik begreep van zijn website is dat Kortenoeven mede door deze stemmen in de regering zou kunnen komen."

Correctie dit stond bij de feiten van Israel, bij de landverhuizer, Visser.

KORTENOEVEN (CIDI) IN DE TWEEDE KAMER?

Wim Kortenoeven (CIDI) in de Tweede Kamer?
Israel 13 april 2010

Gisteren werd bekend dat CIDI onderzoeker Wim Kortenoeven zich kandidaat heeft gesteld voor de Tweede Kamer.
Kortenoeven is al 10 jaar een van de belangrijkste mensen binnen CIDI en heeft in die tijd het beste Nederlandstalige boek geschreven over het Arabisch Israelische conflict. (De kern van de zaak)
Zijn kandidaatstelling via de PVV lijst kan gerust een verrijking voor het Nederlandse parlemente en de PVV genoemd worden. Hopelijk kan hij met zijn fenomenale kennis van het Midden Oosten en Israel een rol van betekenis spelen ten aanzien van een meer reele Nederlandse benadering ten opzichte van Israel en het slepende Midden Oosten conflict.
Daarnaast is het voor Nederlanders die in Israel woonachtig zijn belangrijk dat er tenminste een deskundige op het gebied van Israel en het MO conflict in de nieuwe Tweede Kamer zal zitten straks.
Om dat te bereiken heeft Kortenoeven, die op plaats 24 staat van de PVV lijst, waarschijnlijk de hulp nodig van 16.000 voorkeursstemmen. De ca. 20.000 Nederlandse Israeli's die gerechtigd zijn te stemmen in Nederlandse verkiezingen, kunnen hem dus verzkeren van een plaats in het nieuwe Nederlandse parlement.

anzi

AdR zei

:"Dat is het leuke, ik mag er niet in"

Pure projectie. Wie in Jaffa geboren is en het land uitgewerkt, of zelfs vrijwilig vertrokken, komt de Joodse staat niet meer in. Tenzij hij of zij jood is.

Moet dit faux populi de "joodse stem" trekken, of zou de eerste man met joodse achtergrond die een redelijke kans maakt op het premierschap niet aantrekkelijker zijn? Enfin, het scheelt waarschijnlijk geen zetel, dus daar gaat het niet om.

Lucas zei

"Een andere medewerker van het Cidi, Wim Kortenoeven, is minder blij met de samenwerking met radicalen. ‘Maar ze zijn onze natuurlijke bondgenoot tegen het antisemitisme.’ Net als de activisten van de AFA brengt ‘onderzoeker’ Kortenoeven zijn tegenstanders in beeld. Waar de AFA aanwezig is op rechtse bijeenkomsten, zette Kortenoeven aanhangers van de Nieuwe Communistische Partij op de foto. Ook leden van de Cidi-jongerenorganisatie CiJO houden zich bezig met spionage-activiteiten. In september 2002 maakten ze foto’s tijdens een lezing van Gretta Duisenberg in het Amsterdamse Oosterpark."
http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=191

Waar blijft de foto van Kortenoeven met als onderschrift zijn adresgevens?

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...