zondag 21 maart 2010

Israel als Schurkenstaat 62

http://www.toalaolivares.com/

Bibliotheek verbiedt Palestina-expositie

  • Gepubliceerd op 19 maart 2010, 17:03
  • Laatst bijgewerkt op 19 maart 2010, 17:14
U heeft minimaal Flash Player versie 8 nodig.
haarlem -

Een fotoreportage over onder meer Palestijnse olijfboeren is deze week al na twee dagen verwijderd uit de Stadsbibliotheek in Haarlem in opdracht van de directeur, Lotte Sluyser. 'Sommige mensen zouden aanstoot kunnen nemen' aan de volgens haar 'politiek gekleurde tentoonstelling'. Volgens de fotograaf maakt ze zich schuldig aan censuur.

Het gaat om een reportage van fotojournalist Cris Toala Olivares. De fotograaf - vorig jaar bekroond met de Zilveren Camera in de categorie 'buitenlands nieuws' - laat de worsteling van de olijfboeren zien, die alleen onder begeleiding van buitenlandse waarnemers hun oogst kunnen binnenhalen. Anders worden ze aangehouden of aangevallen door Israëlische militairen of kolonisten.

De Nederlands-Equadoriaanse fotograaf van persbureau Reuters is woest. ,,Zó stom dit. Deze foto's hebben al in allerlei media gestaan, Times Magazine, De Telegraaf. Ik laat gewoon zien wat daar gebeurt!'' En daar is niets gekleurds aan, vindt het Het Breed Platform Palestina (BPP), dat de expositie in de bibliotheek verzorgde. 'Je reinste censuur, in opdracht van de bibliotheekdirecteur'.

Hierboven zijn foto's uit de geweigerde expositie te zien die de fotograaf speciaal voor deze krant selecteerde.


http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/haarlemeo/article5922703.ece/Bibliotheek-verbiedt-Palestina-expositie

3 opmerkingen:

Sonja zei

Foto's van Cris Toala Olivares
-----------------------------

Oorspronkelijke aankondiging Bibliotheek (in Google cache):

Reizende fototentoonstelling ‘Olijfpluk Palestina’

Van dinsdag 16 maart tot zaterdag 3 april 2010 exposeert fotograaf Cris Toala Olivares foto’s van zijn olijfplukreis in Palestina.

Cris Toala Olivares, een Nederlandse fotograaf van Ecuadoraanse afkomst heeft de prestigieuze Zilveren Camera gewonnen in de categorie ‘buitenlands nieuws’. De winnende foto is gemaakt in Nilin op de Westelijke Jordaanoever, tijdens de wekelijkse demonstratie tegen de muur. In oktober 2009 maakte Cris Toala Olivares voor de Olijfbomencampagne een fotoserie van de olijfoogst. De foto’s reizen als een mobiele tentoonstelling onder andere langs scholen, bibliotheken en gemeentehuizen.
Bekijkt u ook eens de website van Cris Toala Olivares www.toalaolivares.com
 
Dinsdag 16 maart tot zaterdag 3 april 2010 | Te bezichtigen tijdens openingsuren | Gratis 
Bibliotheek Centrum
 
[foto]
Een Palestijnse jongen wordt bij een checkpoint in Hebron tegengehouden. Foto: Cris Toala Olivares

Sonja: Duidelijk is dat mevrouw reageert op een klacht, aangezien ze de tentoonstelling tot en met de inrichting ervan goedgekeurd heeft.
-----------------------------

Volg Lotte Sluyser op Twitter: http://twitter.com/LotteSluyser

"Vanavond op Haarlem 105 in verband met de geannuleerde tentoonstelling. Een bibliotheek moet neutraal zijn.
2:45 PM Mar 19th via TweetDeck"

Fotografie in een bibliotheek moet "neutraal" zijn? Dan kan er in die bibliotheek bijvoorbeeld ook geen fototentoonstelling worden gehouden over, bijvoorbeeld, de hongerwinter. Want dat is ook niet "neutraal". En foto's in de kranten mogen ook niet meer, want kranten zijn ook een 'publieke ruimte'. En geschiedenisboeken moeten dan ook maar herschreven worden, zodat mensen als bijv. Pinochet en Idi Amin ook een podium voor 'wederhoor' krijgen, om de "neutraliteit" te handhaven.

Sonja zei

"Een bibliotheek moet neutraal zijn."

Ben benieuwd wanneer de boekverbrandingen gaan plaatsvinden in Haarlem.

Anoniem zei

Een actie in Haarlem zou op zijn plaats zijn. Een duidelijk teken dat dit pure censuur is. laten wij de foto's buiten vertonen tijdens de openingstijden.
Ik ga wel mee.
jose