dinsdag 9 maart 2010

Elsbeth Etty van de NRC



Elsbeth Etty is van mijn generatie, en ze heeft heur haar ineens oranje geverfd. Elsbeth heeft een warrige column geschreven in de NRC. Of het 1 iets met het ander te maken heeft wil ik niet helemaal uitsluiten. In elk geval schrijft ze onder andere dit:

Die schande moet Nederland bespaard blijven

Het is nog moeilijk wennen aan de gedachte dat voor het eerst in de geschiedenis een extreem-rechtse partij de grootste van Nederland kan worden... De aanval op de parlementaire democratie is ... niet van Wilders afkomstig, maar van de moslimfundamentalisten die hem naar het leven staan. Zijn aanwezigheid in het parlement (hij kon een tijdje evenals Hirsi Ali de zittingen niet bijwonen wegens doodsdreigingen) is een monument voor de democratie. Wilders fungeert als boegbeeld van de parlementaire democratie, die nooit voor terreur mag wijken... Ik neem aan dat ik niet de enige ben die zich, meer dan over iets anders, zorgen maakt over de mogelijkheid van een electorale versplintering die erop uitdraait dat de PVV straks als grootste eindigt. Dat zou een schande zijn voor Nederland en een ramp voor de democratie.


Puntsgewijs: 'De aanval op de parlementaire democratie is... niet van Wilders afkomstig, maar van de moslimfundamentalisten die hem naar het leven staan.' Het kan zijn dat ik iets gemist heb, maar misschien kan Elsbeth mij vertellen wanneer 'moslimfundamentalisten' daadwerkelijk Wilders met de dood hebben bedreigd en wie deze mensen waren, en welke juridische bewijzen hiervoor bestaan. En wanneer je het over 'de aanval op de parlementaire democratie' hebt, over welke serieuze 'aanval' heb je het dan? Ik weet van niets en toch houd ik de zaak in de gaten. Ik heb nog eens wat oude berichten nagelezen, en het is waar, er was veel opwinding in de polder, maar over een daadwerkelijke acute bedreiging van de parlementaire democratie heb ik niets gevonden. Wordt dat geheim gehouden, of verzin je maar wat? Moest 'de democratie' hier te lande bijna 'wijken' voor 'terreur'? Wat heb ik toch allemaal gemist?

Dan jouw stelling dat als Wilders straks de meeste stemmen krijgt dit 'een schande [zou] zijn voor Nederland en een ramp voor de democratie.' Een schande? So what? Ik voel me niet verantwoordelijk voor de zotten in Nederland die op een misschien wel door Israel betaalde provinciale Arabierenhater stemmen. In de woorden van de auteur Ian Buruma: 'Westerse intellectuelen vertegenwoordigen niets dan hun eigen idealen.' En zo is het maar net. 'Een ramp voor de democratie'? Welke democratie? Het kan niet anders dan dezelfde democratie zijn die een figuur als Wilders heeft voortgebracht. Denk na Elsbeth, de democratie is niets anders dan een bepaald organisatiesysteem, ze bezit an sich geen hogere waarden. Daardoor kwam ook Hitler democratisch aan de macht. Uit jouw column blijkt dat je nog steeds niet het kapitalistische democratische systeem hebt doorgrond. Net als elk systeem kleeft ook aan de democratie ernstige problemen. Een daarvan omschreef de Amerikaanse historicus Daniel Boorstin als volgt:

'One of the tendencies of democracy... is the danger that rhetoric would displace or at least overshadow epistemology; that is, the temptation to allow the problem of persuasion to overshadow the problem of knowledge. Democratic societies tend to become more concerned with what people believe than with what is true, to become more concerned with credibility than with truth.'

Met andere woorden: de democratie beschermt de burger als het erop aankomt tegen niets, niet tegen het egoisme van het neoliberalisme, niet tegen de dictatuur van het economische model en ook niet tegen de eerste de beste praatjesmaker die gouden bergen belooft. Dus als jij schrijft dat de overwinning van Wilders 'een ramp voor de democratie' betekent dan blijkt dat je al die tijd niet hebt begrepen dat we nooit een 'democratie' hebben gekend. Je moet toch eens te rade gaan bij je medecolumnist Ben Knapen die in zijn betoog de stelling gebruikt dat 'een brede middenklasse de basis is van een stabiele, democratische samenleving. Immers, armen krijgen niets van democratie en rijken hebben het niet nodig. Juist een middenklasse heeft rechtsregels nodig, toegang tot goed onderwijs, eerlijke rechtspraak, bescherming van de persoonlijke levenssfeer, van openbare orde.' Eerder al stelde hij dat 'Wall Street vele jaren de dienst uit[maakte], praktisch voor elke senatorcampagne [betaalde], kortom, het centrum [was] van financiële, politieke en ideologische zwaartekracht.'

Niks 'democratie' Elsbeth, niks 'schande voor Nederland en een ramp voor de democratie.' Die democratie is nooit geweest wat ze pretendeert te zijn. Alleen wordt nu duidelijk zichtbaar wat altijd zoveel mogelijk verborgen bleef, namelijk het fascistische aspect van de kapitalistische democratie zodra een crisis zich aandient. Nu dit voor iedereen zichtbaar is geworden, moet je als opiniemaker wel zien wat er gebeurt en niet gaan zwetsen. Zet je ideologische bril af. Het veranderen van je haarkleur is onvoldoende om de tijd stil te zetten. De komende jaren gaat het erom spannen. De praatjes zijn voorbij, er zal een rekening worden vereffend. Blijf kijken en probeer te zien, en hou in godsnaam op met krachttermen als 'schande' en 'ramp'. Dat bepaalt de lezer zelf wel. Als de democratie ook maar iets heeft betekend in het leven van de massamens dan zullen we dit de komende jaren wel zien. Of niet, en dan weet je meteen wat in jouw woorden 'de democratie' al die tijd voorstelde.

12 opmerkingen:

AdR zei

Die haarkleur is niet van vandaag of gisteren hoor.

Als de grootste partij echt per definitie de minister-president zou leveren waren bijvoorbeeld Biesheuvel in 1971 en Van Agt in 1977 nooit premier geworden. Dus als Wilders de meeste zetels krijgt wil dat nog niet zeggen dat hij premier wordt. In Nederland is het formatieproces van coalitiepartijen tenslotte doorslaggevend.

Dat Balkenende nu de PvdA uitsluit is een electorale zegen voor deze laatste club, het lijkt wel afgesproken werk. Nu is het namelijk onvermijdelijk: een stem voor Balkie is een stem voor Geert, en waarschijnlijk zal dit voor een vlucht van "nuttig-stemmers" naar de PvdA zorgen, ten koste van GroenLinks, SP en eventueel zelfs D66. Waarmee de PvdA nog niet de grootste hoeft te worden.

Iemand die uit de CPN gestapt is en voor de Markteconomische Democratie gekozen heeft zal dit geloof niet weer opgeven. Dit is op geen enkele analyse gebaseerd - het is puur (en lang niet belangeloos) geloof. Het gebrek aan belangeloosheid is de gelegenheid die haar geboden wordt haar opinies te uiten in een zogeheten kwaliteitskrant.

stan zei

wel degelijk, ik ken elsbeth etty al sinds begin jaren tachtig en ik verzeker je: heur haar wordt steeds meer oranje getint. en net als heur haar verandert ze de kleur van haar meningen. het heeft iets pathetisch, net zo pathetisch als de mea culpa van haar echtgenoot nadat de sovjet unie was ineen gestort. tevergeefs heb ik hem eens proberen te overtuigen dat het kapitalisme even misdadig is als het communisme. c'est la vie.

Anoniem zei

Ah ja… ‘The Left Paradigm’. Een geweldig stuk anti -Wilders en anti-(radicale) moslims. Als know-nothing leftie, geeft Elsbeth een prachtige invulling aan mijn altijd prangende vragen aangaande gelijkheid, rechtvaardigheid en universele solidariteit. Een prachtig betoog waarin ze mij uitlegt dat juist Wilders, rechts en gevaarlijk als hij is, staat voor onze democratische principes en dat we bereid moeten zijn te vechten voor de vrijheid van meningsuiting ook al is de mening in kwestie in strijd met de onze. In mijn ‘Theo van Gogh- bewustzijn’ kan ik helemaal met haar meegaan. Het is waar; Wilders wordt bedreigd. Natuurlijk zijn het moslims… logisch. In werkelijkheid heeft hij honderden malen aangifte gedaan wegens bedreiging, maar buiten een paar rappers van ‘allochtoonse afkomst’ (voor zover ik weet niet fundamentalistisch in enige religieuze zin) is nooit bewezen dat ‘radicale moslims’ achter deze bedreigingen zaten.
Uiteraard trek ik me niets aan van de feiten maar laat ik mijn onderbuikgevoel, die aan de linkervleugel, het voortouw nemen. Het is duidelijk dat Elsbeth de PVV verafschuwt en ook ik kan niet anders zeggen dat het een schande is als straks, na een ‘kale Bamboletta’, nu een ‘blonde extreem rechtse Troll Doll’ het politieke landschap gaat bepalen.

Dit allemaal vanuit het ‘Theo van Gogh paradigma’ waarin de meeste van mijn ‘sociaal bewogen vrienden’ leven. In werkelijkheid wil ik weten of Elsbeth weet wat haar rol is in de immer voortstuwende propaganda, of ze weet dat ze een ‘Left Gate Keeper’ is. Of is ze zelf een slachtoffer, een gevangene van de mede door haar gecreëerde Weltanschauung?

Martijn

AdR zei

De man die faalde, ja dat was erg...
(Gijs Schreuders, voor wie het terecht niet weet).

De ideologische Werdegang van E.E. doet denken aan die van partij- en klassegenoot Meindert Fennema, die op den duur ook iets goeds ging zien (toen nog) in Janmaat. Tenslotte ook een monument van de democratie.

En ja, Abdul Haq, Wilders heeft al een stoet van zich noemende intellectuelen om zich heen, de Rutenfransen, Kluvelden en wat professoren zonder wetenschappelijke kwalificaties in Leiden. Dat worden nog leuke staatssecretarissne straks.

Lucas zei

Gijs Schreuders: "Ik ben de zoon van een foute verwarmingsinstallateur. Was ik maar net als mijn zwager lid geworden van de PvdA. Dan was ik nu premier geweest."

Sjuul van Dissel zei

En dan zou ik zo'n verwildersde autochtoon moeten geworden zijn na ....tig malen uit mijn volkswijk te zijn moeten uitwijken naar beter. Tot zelfs uit mijn geliefde Jongste Provinciestad in de Flevolandse polder.
Waar ik vandaan kwam is het de armoede die je opdreef. En dat is zo gebleven. Het is wat mijn vader opdreef naar Moffenland voor een beter loon naar werken als metselaar. Gastarbeiders en hun nazaten naar Polderland voor een betere toekomst. Mij van wijk naar wijk naar wijk naar eigen bezit. Een oud schip om met timmervakmanschap op te knappen, en van illegaal naar legaal op te waarderen. Crisistijd nuttig makend in een werklozenbestaan.
En dan wil het Polderparasietendom mij dat ook nog uit handen polemiseren. Jullie schrijven wat af zo over en weer, tot zelfs over het graf heen. Maar het is nog steeds armoetroef in Polderland. Beter dan in Arabierenland, dat nog wel.
Schrijf eens over de waardoor wat gebeurt, zoals Etty. En aan jullie allen wil ik zeggen. Schrijf eens over --jullie eigen-- polemiserende bestuurdersmentaliteit.

stan zei

sjuul

als dit een reactie is op hetgeen ik geschreven heb, dan begrijp ik het niet. leg me uit wat je precies bedoelt.

Sjuul van Dissel zei

Er werd en wordt gewaarschuwd voor een spookrijder door iemand met bestuursmentaliteit. Maar hier ben je zelfs niet zeker van je eigen tekst. Nog een spookrijder dus maar dan als de moderator.
Pas op spookrijder gesignaleerd!!!!!!!!!!!!! Hou rechts en waarschuw met lichtsignalen.

stan zei

sjuul
sorry, geen touw aan vast te knopen. ik weet wel een ouwe mop, een automobilist op de A1 hoort via de radio dat er een spookrijder is gesignaleerd op de A1. Hij kijkt en denkt: 1 spookrijder? Ik zie er wel tien.

Sjuul van Dissel zei

Dan ken je de nieuwe mop nog niet. Er werd omgeroepen, iedereen moet omkeren behalve die ene. En zo werd de A1 ongelukkenvrij.
Sorry stan ik ga je geen lezen leren. Heb wel zo mijn eigen ankers uitstaan die mij staande houden. Daar is Etty er een van en zeker jij niet.
Stuur elkaar een mailtje ipv. de vox poplulli zoals je het noemt te verontrusten.
En kijk nog eens in de spiegel.
En ja, je ziet het mooie gaat er wel vanaf. Dat heb je zo op onze leeftijd. Dat valt niet meer te compenseren. Ook niet met woorden.
Maar laat de meningvorming aub met rust. Je doet meer kwaad dan goed.

stan zei

sjuul

het is geenszins uitgesloten dat je helemaal gelijk hebt, maar er zit toch niets anders op voor mij dan doorgaan. en eerlijk is eerlijk, ik krijg er steeds meer plezier in om mijn gedachten te formuleren. en ik heb steeds meer ervaring waar ik op kan leunen. dus ga ik door. maar toch bedankt voor de goed gemeende raad.

Anoniem zei

Als ieder goed had opgelet, meer kennis van de politieke werkelijkheid had opgedaan, de dominante foute krachten in de westerse wereld zou herkennen, welaan geachte slapers dan zouden u wellicht de schellen van de ogen vallen. Mijn tip: denk eens ook aan de invloed van de godsdiensten en aan de dagelijkse indoctrinatie die een ieders denken gevangen houdt. Het gezwets in de ruimte. Met ook nog veel open deuren intrappen voor de geloofwaardigheid. En wie zijn de veroorzakers van de kredietcrisis, de economische crisis? Hoe en waarom, waarvoor wordt iedere gewone burger bedrogen, beroofd? Of te wel hoe fout zitten we met zijn allen? Te laf, onnozel, naïef, dom? Wat laten we ons dagelijks aanleunen? Waarom spreken we de machtige verspreiders van leugens en bedrog daarop niet aan? Inderdaad zo hebben we een ophoping van ellende gekregen. En dat los je niet zo maar op. En wat een gebrek aan werkelijke solidariteit.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...