vrijdag 19 maart 2010

Anet Bleich van de Volkskrant



Anet Bleich schrijft in een Volkskrant-recensie over het boek Ayaan Hirsi Ali: Nomade: 'Een innemende persoonlijkheid en lang geen slechte schrijfster.'

Ik wil niet zeuren over details, maar beste Anet, mevrouw Ali maakt vaak gebruik van een ghost-writer, omdat ze zelf niet in staat is in vlotte bewoordingen iets op te schrijven voor een groot publiek. Bovendien maakt in de angelsaksische wereld een redacteur van de uitgeverij een leesbare tekst van het gebrabbel van mensen die aandacht willen. Het werk van die uitgeverij-redacteuren is ook de reden waarom dit soort boeken allemaal dezelfde geijkte stijl hebben, of het nu om een kookboek of een biografie gaat. Dus Anet, de werkelijkheid is vaak toch anders dan zij lijkt. En wat haar 'innemende persoonlijkheid' betreft, ik weet niet of dit nu de juiste kwalificatie is voor een voormalige moslim-fundamentaliste die volgens eigen zeggen voorstander was van het vermoorden van de schrijver Rushdie. Tijdens een bijeenkomst in de Rode Hoed verklaarde ze: ‘In 1989 vond ik de fatwa tegen Salman Rushdie nog vanzelfsprekend. Ik was ook een radicaal,’ om nog geen tien jaar later 180 graden te draaien en ineens te verkondigen: ‘Ik ben een extremistische aanhanger van de vrijheid van meningsuiting,’ een extremist die meende dat er in Nederland een 'recht op kwetsen' bestond.

Anet, ik heb zo mijn bedenkingen tegen mensen die van moslim-fundamentalist ineens een neoliberale-fundamentalist worden, ik vertrouw ze net zo min als ik mensen vertrouw die van communist ineens fascist worden. Volgens mij klopt je kwalificatie ook niet. Wat is nu zo 'innemend' aan dit orakel uit Somalie?

6 opmerkingen:

AdR zei

In zo'n geval citeer ik graag mijn schonvader: Bloody hell!


De ghostwriter prijst zijn eigen meesterwerk.

Anoniem zei

Heeft nu al een journalist gevraagd waarom zij bij een conservatieve denktank is gaan werken. Een conservatieve denktank die tegen het homohuwelijk is,vaak zeer religieus en ga maar zo door?
Ik begrijp het niet dat journalisten zo slecht hun werk doen en ik geloof niet dat AHA niet van te voren al een baan had geregeld in de VS
jose

AdR zei

En misschien is het boek oorspronkelijk wel in het Engels geschreven en eerst alvast in het Nederlands op de markt geslingerd. RandomHouse, van Rupert Murdoch, uiteraard.

Het verklaart misschien waarom het zo belangrijk is dat Cheney een "zachte stem" heeft bij AHA. "Softspoken" - bliksems, dat was een vast eptiheton bij de laatste militaire dictator in Nigeria die gretig in de kas kon graaien, maar ja, hij sprak zo aardig dat niemand het merkte.

Anoniem zei

http://www.vkblog.nl/bericht/305918/Ayaan_Hirsi_Ali_en_het_American_Enterprise_Institute
prima geschreven blog,Cheney is toch een aardige man ,zo ook Bush en zijn vriendjes,volgens AHA
jose

Anoniem zei

En onder het genot (vanhoeveel) wijntjes met de heer Bodar (volkskrant 19-03-2010 van oorsprong katholiek)in Rome over de bijzondere rol van de katholieke kerk een praatje hebben, zonder te spreken over de duizenden misbruikten in die pedofiele en criminele organisatie.

Hoe dom zijn de lezers en...Ayaan.

AdR zei

Innemende persoonlijkheid: is dat niet het lievelingsdrankje van de enige echte vorstin?

POLITICIANS? NO. MAD MEN!

  S.L. Kanthan @Kanthan2030 Western politicians are absolute clowns, but they have no self-awareness. “Iran’s actions are reckless!” Surpr...