vrijdag 12 februari 2010

Jaap de Hoop Scheffer Vredesactivist



Jawel, de idioten in Leiden slaan weer toe. Het maakt hier allemaal niets meer uit. In de polder is oorlog vrede. Academisch niveau? Waar heeft u het over? Intellectuele integriteit? Hoe bedoel u?

There is protest from students and staff at Leiden university against the nomination of Jaap de Hoop Scheffer for, of all options, an academic post for peace, justice and safety, given his - to say the least - questionable role in the Dutch involvement in the build-up to the Iraq war.


Leerstoel De Hoop Scheffer betwist

Gepubliceerd: 12 februari 2010 13:08 | Gewijzigd: 12 februari 2010 13:11

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 12 febr. Het hoogleraarschap aan de Universiteit Leiden van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer is in opspraak geraakt. In ingezonden brieven in het Leids universiteitblad Mare hekelen docenten en studenten De Hoop Scheffers rol bij de besluitvorming rondom de inval in Irak.

Jaap de Hoop Scheffer bekleedt sinds 1 september 2009 de Kooijmans-leerstoel voor vrede, recht en veiligheid.

De CDA-politicus bekleedt sinds 1 september 2009 de Kooijmans-leerstoel voor vrede, recht en veiligheid.

In een artikel in Mare van afgelopen week citeert hoogleraar pedagogiek Rien van IJzendoorn het boek Burgers en Barbaren (2007) van emeritus hoogleraar internationaal recht Peter Kooijmans, de naamgever van De Hoop Scheffers leerstoel. Kooijmans schrijft dat „het niet op de weg ligt van individuele lidstaten naleving van resoluties van de Veiligheidsraad af te dwingen, indien daartoe door de Raad zelf niet wordt opgeroepen”.

Van IJzendoorn: „Het vergt van De Hoop Scheffer een dikke huid en veel zitvlees om de komende drie jaar op die ongemakkelijke (leer)stoel te blijven zitten.”

Eerder al had bijzonder hoogleraar kiezersonderzoek Joop van Holsteijn geconcludeerd dat het De Hoop Scheffer ontbrak aan academische kwalificaties en hem gekenmerkt als „iemand die zo trouw is aan de Amerikanen dat hij de leiband nooit gevoeld zal hebben”.

Student politieke wetenschappen Matthijs Wibier riep naar aanleiding van de bevindingen van de commissie-Davids op De Hoop Scheffer te ontslaan. „Kennelijk is hij iemand die er in een uiterst serieuze context voor kiest zich van een wetenschappelijk fundamenteel onverantwoorde denktrant en handelwijze te bedienen.”

Een woordvoerder van de Leidse universiteit laat in een reactie weten dat de universiteit „geen oordeel heeft over het politiek handelen van Jaap de Hoop Scheffer. Hij is aangesteld op deze leerstoel vanwege zijn ruime praktijkervaring op het gebied van de internationale politiek. We denken dat die kennis voor studenten interessant kan zijn.”

Jaap de Hoop Scheffer wil desgevraagd niet reageren op de kritiek aan zijn adres.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Flauwekul. Hij is juist aangesteld vanwege zijn politiek handelen. Bij welke universiteit kan hij beter terecht? Wil men zeggen dat er niet meer en beter onderlegde personen zijn die een ruime praktijkervaring hebben in de internationale politiek? Leiden verdient hem. Het geeft alleen maar meer duidelijkheid (en dommigheid).

anzi

Anoniem zei

p.s. Heeft iemand zich afgevraagd waarom we niets over Ruud Lubbers horen?

anzi

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...