woensdag 3 februari 2010

De Westerse Terreur 45



Het grote probleem met moderne politici is dat ze geen historisch bewustzijn bezitten, dat ze handelen alsof ze het wiel uitvinden, dat ze de ondergang van imperia nooit bestudeerd hebben, dat ze mental midgets zijn, niet in staat om de wereld te zien voor wat die is, dat ze gedreven worden door een alles vernietigende ambitie, dat ze nooit hebben stilgestaan bij het gegeven dat 'the Moors, though ignorant of justice, were impatient of oppression: their vagrant life and boundless wilderness disappointed the arms and eluded the chains of a conqueror,' zoals de grote Edward Gibbon constateerde in zijn Verval en ondergang van het Romeinse Rijk, met andere woorden: dat culturen fundamenteel van elkaar kunnen verschillen, en toch levensvatbaar zijn, en dat de werkelijkheid als los zand door de vingers kan glippen, dat in wezen elke ordening chaos is en niets beheersbaar voor langere tijd. En misschien wel bovenal, dat er een tijd is van komen en tijd van gaan, dat de wetten van de natuur een cirkel vormen. In concreto: het Westen heeft niet meer de alleenheerschappij en is wat dat betreft op zijn retour. Welke consequenties moeten hieraan verbonden worden? In elk geval dat politici leren te beseffen dat de oude gewelddadige methoden geen oplossingen meer bieden, zelfs geen tijdelijke, en dat we ons anders zullen moeten opstellen, dat de tijd van de koloniale terreur definitief voorbij is, en dat zelfs de high-tech wapens die we bezitten ons niet langer meer de overwinning zullen schenken. Integendeel, het was in Vietnam een eenvoudig uitgerust boerenleger dat de geavanceerde wapens van de wereldmacht Amerika uitschakelde, het was de guerilla van Hezbollah die de Israelische strijdkrachten dwong zich terug te trekken uit Libanon. Het zijn de Irakese opstandelingen die alle bezettingslegers in hun land hebben geneutraliseerd. Het zijn de Afghaanse rebellen die alle buitenlandse legers tot wanhoop brengen. Dit was tot de Tweede Wereldoorlog doorgaans ondenkbaar, vandaag de dag is het een realiteit, waaraan wij westerlingen ons nog steeds niet hebben aangepast en die daarom een hoge prijs zal eisen. De VS is failliet, moreel en financieel, Europa is een voetnoot, China en India zullen binnen afzienbare tijd de grootmachten zijn. De NAVO is een verouderd peperduur instituut, dat een achterhaalde ideologie hanteert. Wij zadelen onze kinderen met een krankzinnige erfenis op.


1 opmerking:

Sonja zei

Yemen: USA are fighting against democracy,
not against Al-Qaeda

A pair of trousers catches fire in an aeroplane close to Detroit and missiles rain down on Yemen. Is this is what is called the butterfly effect? For Mohammed Hassan, the terrorist threat is only an excuse. In this latest chapter in our series "Understanding the Muslim world", our specialist explains what is really at stake in Yemen: i.e. undermining democracy in the Gulf in order to keep control over its oil.

(mooie poster)

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...