zondag 14 februari 2010

De Nuance van de NRC 173



Anoniem heeft een nieuwe reactie op uw bericht "De Nuance van de NRC 171" achtergelaten:

En wat een doorgestoken flauwekul weer. Ik heb geen verstand van oorlogsvoering etc., maar men schijnt zich te concentreren op een bolwerk van de Taliban. Is dat bolwerk dan niet in al die landen verspreid? Men hoeft alleen maar van de ene plaats naar de andere te hoppen? Wat maakt het dan uit om met zo,n groot aantal militairen 1 plek aan te vallen. Kan iemand mij dat uitleggen?

anzi


Anzi,

je geeft precies de nonsens aan. In een guerrillastrijd zijn er geen bolwerken, het kenmerk bij uitstek van een guerrilla is mobiliteit. En als de Amerikanen al enkele dagen geleden hebben gewaarschuwd dat ze eraan kwamen, dan kun je er blind vanuit gaan dat de meeste guerrillastrijders zijn verdwenen om zich elders te hergroeperen.

Ook op deze wijze kan men zien hoe propagandistisch de NRC-berichtgeving is zodra deze krant onweersproken doorgeeft dat de NAVO-actie een 'groot succes' is. Waarom dan deze militaire actie? Omdat op dit moment achter de schermen in het geheim druk wordt onderhandeld over de nieuwe rol van de NAVO waarbij deze militaire organisatie niet langer meer een defensief bondgenootschap is maar een offensief, dat overal ter wereld de belangen van de grote westerse concerns met maximaal geweld zal verdedigen, zoals nu al het geval is in Afghanistan en Irak. Waarom nu pas? Omdat de Amerikaanse overheid failliet is, en niet langer in staat is in om met bijna vijftig procent van de federale begroting het militair-industrieel te subsidieren. Op die manier is de VS ook failliet geraakt. Het land produceert zeer weinig, behalve dan wapens. Maar eenmaal gebruikt zijn die wapens niets meer waard. En zo verdwijnt alleen al dit jaar meer dan 700 miljard in de bodemloze put die 'national security' heet. De Europese bondgenoten moeten nu de eeuwigdurende oorlog tegen de Derde Wereld financieren, zoals de Europese koloniale mogendheden dit voor de Tweede Wereldoorlog deden, en de Amerikanen na '45. Maar dat, Anzi, mag en durft de NRC niet te berichten, want ook deze krant is een klein schakeltje in de neoliberale keten, en dient daarom propaganda te maken. Dissidenten zijn er niet welkom. Oorlog is vrede.

En nu weer even de NRC-propaganda:

'De burgers kwamen om toen twee raketten van de internationale troepenmacht van de NAVO doel misten en insloegen in een huis in de stad Marjah, een bolwerk van de Talibaan.'


Collega's, even wat journalistieke vragen. Jullie beweren: ''De burgers kwamen om toen twee raketten van de internationale troepenmacht van de NAVO doel misten en insloegen in een huis in de stad Marjah, een bolwerk van de Talibaan.' Hoe weten jullie dat zo zeker, er was geen NRC-journalist ter plaatse. Waarom beweren jullie dan dat 'twee raketten... doel misten'? Het kan ook NAVO-strategie zijn om collateral damage te veroorzaken omdat ze een of andere Taliban leider willen hebben. De Israeli's doen dit permanent en de Amerikanen ook in het grensgebied met Pakistan. Op welke overtuiging rust dan die stelligheid van jullie beweringen? Moeten jullie geen bron noemen? En dan deze: 'Marjah, een bolwerk van de Talibaan.' Hoe weten jullie dat? Hebben jullie onderzoek ter plaatse verricht? En wat bedoelen jullie precies met bolwerk van de Talibaan? Is de bevolking op de hand van de Talibaan of bedoelen jullie dat de Talibaan hier een regionaal hoofdkwartier heeft? En denken jullie dan werkelijk dat de Talibaan guerillastrijders met zijn allen daar nog zitten? Jongens toch, denk na, en meld jullie bronnen. Jullie wijze van berichtgeving roept meer vragen op dan het antwoorden geeft. Nogmaals: meld je bronnen. Ik bedoel dan niet Reuters of AP, maar de bronnen waarop zij zich beroepen. Jullie zijn geen doorgeefluik, maar de slijpsteen voor de geest, of zoiets. En mogen jullie lezers nu ook foto's van de Afghaanse slachtoffers zien in plaats van deze mierzoete propagandaplaatjes. Of zijn de NRC-lezers in jullie ogen zo stupide dat ze hier niet doorheen kunnen prikken?

Overigens klopt ook het fotobijschrift niet. 'Afghaanse kinderen in een dorpje in Helmand schudden de hand van een lid van de Afghaanse veiligheidstroepen.' Collega's van de NRC, dit is geen militair van het Afghaanse leger, maar een blanke militair van de NAVO. Let op redactie van de NRC, maak jezelf niet belachelijk, het verschil tussen propaganda en leugens is dat propaganda propaganda is zolang de overgrote meerderheid niet beseft dat het leugens zijn. Zodra men dit wel beseft is het geen propaganda meer, maar dat wat het altijd al was, namelijk leugens. Zelfs het politibureau in de Sovjet Unie realiseerde zich dit uiteindelijk. Nu jullie nog.



Afghaanse kinderen in een dorpje in Helmand schudden de hand van een lid van de Afghaanse veiligheidstroepen.

En NRC-collega's, mogen de lezers bij het bericht over burgerdoden ook een foto zien van de Afghaanse slachtoffers in plaats van dit mierzoete propagandaprentje?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja, misschien steken die handjes nou wel boven het puin uit. Wat had men dan voor onderschrift moeten kiezen, iets van: "Afghaans kind was te vroeg met handen schudden, heeft niet van zijn lolly kunnen genieten"?
Inderdaad kan je er vragen bij stellen of men doelbewust geraakt of gemist heeft. Zover ik weet van eerder genoemde op wapens geilende expert, is de rottigheid tegenwoordig computergestuurd of geldt dat niet voor raketten?
Daarbij vraag ik me ook af hoeveel raketten er zijn afgevuurd en waarom? Want elke dombo kan weten dat er weinig aan Taliban te vinden zal zijn. Die zijn waarschijnlijk al weer verderop bezig met "laffe bermverrassingen", zoals een heldhaftige Hollandse kaaskop beweerde. Ik heb het dan over het 'laffe', niet de verrassing.

anzi

Sonja zei

Er was toch zoiets als een inktvlekmethode?

Anoniem zei

Zal wel een heel,heel,heel, grote inktvlek moeten worden. Maar goed, men is er ook al jaren mee bezig.

anzi

Anoniem zei

Hoi Stan

Je schreef dat op dit moment achter de schermen druk wordt onderhandeld over de nieuwe rol van de Navo, etc.
Als deze onderhandelingen in het uiterste geheim plaatsvinden, hoe komt het dan dat jij hier inhoudelijk van op de hoogte bent?
Misschien dat je wat bronnenmateriaal kunt tonen waaruit het een en ander blijkt danwel vermoedt kan worden?






Gisteravond het acht uur journaal
-The Dutch people have taken over Vancouver.
-De Griekse begrotingscrisis
-Een Nederlands familiedram

en dan ...

een 13 seconden durend item over de inval in Marjah. Een droge berichtgeving waarin melding wordt gemaakt over het aantal Taliban slachtoffers gelardeeerd met nietszeggende beelden van enkele oprukkende soldaten en een konvooi.

Het carnaval en Sven Kramer houdt ons in de ban deze dagen.
Het Navo offensief valt op het moment dat alle ogen gericht zijn op de spelen in Vancouver.


Man oh man, we worden weer uitstekend geinformeerd hier in Nederland in 13 seconden.

Anoniem zei

12:49 PM

groeten
urgatheme

Anoniem zei

Suffensie


Tevredenheidsbetuiging voor Afghaanse trainers
15 februari 2010, 12.40 uur

Een sergeant en een luitenant van de Afghan National Army (ANA) hebben vorige week van het Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) een tevredenheidsbetuiging gekregen. De 2 militairen ontvingen de certificaten, omdat zij op een onderwijzende manier eigen mensen hebben opgeleid.

De 2 militairen maken deel uit van het derde kandak (bataljon) van het Afghaanse leger in Uruzgan.

Op het ANA-kamp bij de Multinational Base Tarin Kowt volgen de militairen een opleiding van 8 weken. Deze bestaat uit wapenles, patrouilles, contactdrills, urban training, bermbommen, zelfhulp-kameradenhulp, quala’s doorzoeken en communicatie.



Train de trainer
De missie van het OMLT is de ANA zelfvoorzienend, competent en professioneel te maken door de militairen te coachen, op te leiden en te mentoren. De volgende stap is dat trainers van de ANA zelf deze taken overnemen. De 2 militairen die het certificaat ontvingen, hebben laten zien dat zij daar al prima toe in staat zijn. Zij hebben het geleerde op een duidelijke manier aan de eigen mannen overgebracht.

Aldus Defensie
Anzi