zondag 28 februari 2010

De Israelische Terreur 1145

Trouw:


EU: producten Westoever niet van Israël



(Novum/AP) - In een uitspraak die raakt aan de status van de Westoever heeft het Europees Gerechtshof besloten dat het gebied geen deel uitmaakt van Israël en dat Israëlische goederen of producten die daar vandaan komen onderhevig zijn aan Europese importheffingen.

De uitspraak heeft geen directe gevolgen voor het vredesproces in het Midden-Oosten, maar wat de handel aangaat betoogt de uitspraak dat Israël geen status heeft in het gebied waar het nederzettingen heeft gebouwd en waar bedrijven zitten die producten zoals koekjes, pretzels, wijn, cosmetica en computeronderdelen maken. De uitspraak opent de deur naar Europese importheffingen op Israëlische goederen uit de Westoever, waardoor deze producten duurder zullen worden.

De Europese Unie heeft handelsakkoorden met zowel Israël als de Palestijnen. Volgens het hof heeft het akkoord met Israël 'betrekking op het grondgebied van de staat Israël' en het akkoord met de Palestijnen 'betrekking op het grondgebied van de Westoever en de Gazastrook'. "Beide akkoorden hebben hun eigen territoriale bereik", aldus de uitspraak. Israëlische goederen die op de Westoever worden gemaakt kunnen derhalve niet belastingvrij worden ingevoerd in Europa.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken, Yigal Palmor, had geen direct commentaar op de uitspraak. Het is echter waarschijnlijk dat de uitspraak de woede van Israël zal wekken.


Lees verder: http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article2999045.ece/EU__producten_Westoever_niet_van_Israel.html

1 opmerking:

Sonja zei

En de Golan? Wordt in de behandeling wel genoemd, maar niet in de uitspraak.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...