woensdag 17 februari 2010

Agnes Kant van de SP




Beste stan van houcke,

In 2007 bood het platform 'Openheid over Irak' ook jouw handtekening aan bij de Eerste Kamer. Die handtekening was onderdeel van de jarenlange strijd binnen en buiten het parlement voor een onderzoek naar de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Irak. In 2009 kwam er schot in de zaak. De commissie Davids werd door premier Balkenende ingesteld, en kreeg opdracht de gebeurtenissen te onderzoeken.

Allereerst wil ik zeggen dat wat de SP betreft een parlementaire enquête nog steeds noodzakelijk is. Er zijn immers nog steeds mensen niet gehoord en er zijn nog steeds stukken niet boven tafel. De SP zal elke mogelijkheid aangrijpen om deze parlementaire enquête er alsnog te laten komen.

De commissie Davids heeft echter wel goed werk afgeleverd. Uit het rapport en hun scherpe conclusies blijkt dat Balkenende heel wat te verbergen heeft gehad. Het toenmalige kabinet heeft de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd, en een adequaat volkenrechtelijk mandaat voor deze oorlog ontbrak.

Balkenende verschuilt zich achter de kennis van toen. Maar met de kennis van nu is de conclusie dat met de kennis van toen er geen volkenrechtelijk mandaat was voor de oorlog in Irak. Dit wil premier Balkenende nog steeds niet erkennen. Daarom diende de SP samen met vier andere oppositiefracties dinsdagnacht een motie van wantrouwen in tegen deze premier.

Op basis van de conclusies die dit kabinet uit het Irak-rapport trekt, kan de SP-fractie er niet op vertrouwen dat dezelfde fouten niet nogmaals worden gemaakt. Het kabinet heeft lessen geleerd, maar die gaan allemaal over de vorm, niet over de inhoud. Er is politieke steun gegeven aan een illegale oorlog en dat mag nooit meer gebeuren.
Vriendelijke groet,

2 opmerkingen:

Anoniem zei

"Er is gedegen vooronderzoek gedaan, maar er zijn nog steeds mensen niet gehoord – niet onder ede, en niet in het openbaar. Ook zijn er nog steeds documenten niet boven tafel. Deze informatie is cruciaal voor toekomstige beslissingen over oorlog en vrede."

Zeker weten, onderste steen naar boven. Het is godsgeklaagd. Je spreekt over terreur, moord, marteling en het kabinet heeft zijn lessen geleerd!!! en men kan weer verder over tot de orde van de dag, Afghanistan? Alsof men het over de Noord-Zuidlijn heeft! Geen minimale excuses aan de slachtoffers, niets. Schaamteloos. Hoe zit dat verder met de Hoop Scheffer? Blijft hij zitten in Leiden als bonus voor zijn uitgebreide internationale politieke ervaring en als aanjager van oorlogsmisdaden? Wordt daar nog wat mee gedaan?

anzi

Anoniem zei

Niemand heeft ooit gevraagd waarom er in Irak en Afghanistan gelijk de vrije markt is geintroduceerd( door de strot geduwd) en wie er profeit heeft van de oorlog en de vrije markt. Monsanto in ieder geval wel en Shell met zijn olie collegae.
Niemand die spreekt over de enorme vervuiling door DU in beide landen . Over de doden is niet geproken ,over de vluchtelingen ,wezen en ga maar zo door.
Om woest van te worden,doden in beide landen zijn voor de betrokkenen net zo vreselijk als de dood van iemand in het Westen maar dat lijkt niet zo.
En dan nog durven te praten dat er een goed gesprek is geweest.
Hoe walgelijk kun je je gedragen.
Alle politieke partijen neem ik dit kwalijk.
jose

De Holocaust Is Geen Rechtvaardiging meer Voor Joodse Nazi's

Eitan Bronstein, bezig de geschiedenis van straten, wijken en steden terug te geven aan Palestijnen en daarmee aan de Joden in Israël. . Zev...