vrijdag 15 januari 2010

Ko Colijn. Professor. 10


'Was de oorlog een schone operatie?

Nogal, afgemeten naar het aantal afgeworpen bommen.'


Raadt u eens wie deze opgewonden proza heeft geschreven en wanneer precies?


'Een goedkope oorlog


De oorlog tegen Irak was een succes voor de Amerikaanse luchtmacht en heeft de Amerikaanse economie nauwelijks pijn gedaan. Die hoefde er maar drie kwartier voor te draaien.

Een Amerikaanse oorlog overzee eindigt steevast met een binnenlandse veldslag: welk krijgsmachtonderdeel heeft het er het best van afgebracht? De eerste slag is door de luchtmacht gewonnen. Eind mei lekte Operatie Iraqi Freedom uit, een eerste feitelijke opsomming van de prestaties van de US Air Force. Uit de soep van afkortingen kan een voorlopig oordeel over de luchtoorlog worden geveld.

Was de oorlog een schone operatie?

Nogal, afgemeten naar het aantal afgeworpen bommen. Er vielen 30.000 bommen op Irak. Zo'n 20.000 daarvan waren slim. Omdat het meestal prachtig oorlogsweer was, was het grootste deel lasergeleid. Zonder mist, woestijnstof of wolken kun je een doel met laser beschijnen en vliegt de bom er gegarandeerd bovenop. De iets minder zuivere, maar ook in slecht weer te gebruiken JDAM-bom, gebruikt satellietsturing. Van de slimme bommen die Irak de das omdeden, waren 8700 lasergeleid en ruim11.000 satellietgeleid. Maar vier procent van de missies ging letterlijk en figuurlijk de mist in.

Was de oorlog een hightechshow?

Ja natuurlijk, als je je verdiept in het onzichtbare succes van communicatie- en informatietechnologie. Maar zulke gegevens maken geen indruk op politici. Congresleden willen lezen welke vliegtuigen scoorden en hoe laag de verliezen waren. Welnu, de oudjes deden het 't best.

Gevechtsvliegtuigen, die vaak veel ouder zijn dan de piloten zelf, gingen voorop in de strijd. De A-10, het 'vliegende wrattenzwijn', poeierde met zijn boordkanonnen meer dan 300.000 keer op Iraakse tanks en andere gronddoelen. De old fat B-52 gooide per keer 20 slimme bommen op afzonderlijke doelen.

Van de nieuwe vliegtuigen spanden de F-18 Hoornwesp de kroon. Maar zij kunnen per vlucht lang niet zoveel werk verzetten als een A-10 of B-52. Dat geldt ook voor de alweer wat oudere jagers als F-14 en F-16. De raspaardjes, zoals de onzichtbare B-2 bommenwerper en de F-117 Nachthavik, telden nauwelijks mee in de luchtvloot. In totaal deden 786 gevechtsvliegtuigen mee aan de oorlog tegen Irak, nog niet de helft van de luchtvloot.

'Amateurs talk strategy, professionals talk logistics'

Een oorlog is vooral sjouwen en slepen, lang niet altijd schieten en bommen gooien. Er werd 4 miljoen kilo springlading ingevlogen. In totaal vloog de luchtmacht 41.000 keer. Bijna een kwart (9000) betrof kerosinevluchten om andere vliegtuigen onderweg bij te tanken. 7500 keer vloog men om spullen en soldaten aan te slepen. De Hercules verplaatste ruim 21 miljoen kilo spullen boven Irak. Om spionageplaatjes van het slagveld te schieten vloog men zo'n zeventig keer per dag. En de luchtmacht fungeerde ook als pizzakoerier. Drie miljoen kilo kant-en-klaareten werd op het slagveld geserveerd. Ook warme dagschotels, elke dag 111.000 stuks. Om de kelen te smeren werden daarbij 30 miljoen literflessen water afgeleverd.'

Lees verder: http://www.vn.nl/Standaard-Media-Pagina/Een-goedkope-oorlog.htm


3 opmerkingen:

Sonja zei

Oh what a lovely war!

Anoniem zei

Genieten voor Colijn. Het bombardement op Rotterdam was ook genotsvol. Hopelijk kan hij nog eens goed klaarkomen als er hier nog eens een paar bommen vallen. Dan hoop ik dat de slimme bommen naast tijdsgevoelig ook persoonsgebonden zijn geworden. Dan sta ik er met een groot bord met de tekst: Daar staat Ko Colijn, wil graag lasergeleid klaarkomen. En dan maar hopen dat de zon schijnt.

anzi

Lucas zei

'Daar kunt u gewoon niet tegen, meneer Barend!'
http://www.bnr.nl/static/jspx/play.jspx?dag=14&maand=1&jaar=2010&tijd=13:39:00&lengte=5&titel=


Israeli support for the invasion was never a secret. Both the Sharon government and a clear majority of the Israeli populace favored attacking Iraq. A Guardian (UK) report on the undermining of US intelligence agencies in order to provide “evidence” to support the invasion describes how Americans working outside the CIA worked with Israelis operating outside of the Mossad to help produce that “evidence.”Reports before the war indicated that Israel was playing a key role in preparing for the invasion, and other reports indicate that Israeli operatives have been working among Iraqi Kurds.
http://www.jewishvoiceforpeace.org/publish/article_237.shtml

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...