maandag 18 januari 2010

Afshin Ellian. Professor. 2

'Niet gehinderd door de honderden belemmeringen die eerlijkheid, betamelijkheid en zelfs een goede opvoeding voor de meeste anderen vormen, bewoog hij zich door de jungle van het leven met de zekerheid van een olifant die in rechte lijn voortwalst, bomen ontwortelend en hutten vertrappend, zonder ook maar iets te merken van de schremmende doornen en de jammerende slachtoffers,' zo omschrijft Lampedusa in de De Tijgerkat de nieuwe mens, wiens nazaten het enkele generaties kost voordat zij van handelende boerenkinkels veranderd zijn in denkende burgers die de consequenties van hun daden overzien. Ondertussen 'zou er van alles gebeuren, maar het zou allemaal komedie zijn, een luidruchtige komedie met hier en daar een bloedspat op een clownspak... Opdat alles blijft zoals het is. Zoals het eigenlijk is: slechts een geleidelijke vervanging van de ene stand door de andere... Mocht deze klasse ooit verdwijnen, zoals dat al zo vaak is gebeurd, dan zou er dadelijk een andere opstaan die net zo is, met dezelfde feilen en dezelfde kwaliteiten. Die zou zich dan wellicht niet meer beroepen op het bloed, maar op, wat zal het zijn... op het feit dat iemand langer op een bepaalde plek woont dan iemand anders, of op zogenaamd diepgaandere kennis van de een of andere voor heilig gehouden tekst.'




De oud-diplomaat Peter van Walsum: 'Volgens hem (Van Walsum) dient een verantwoordelijke regering zich niet alleen door de regels van het volkenrecht maar ook door de eisen van de internationale politiek te laten leiden. Als de twee met elkaar in botsing komen ontstaat een dilemma, maar geen regering zal accepteren dat haar vitale politieke doelstellingen onder alle omstandigheden voor het volkenrecht zullen moeten wijken.' Kortom, in elk geval westerse politici mogen het internationaal recht schenden.

Alfred Pijpers, medewerker Clingendael: 'Een militaire uitschakeling van de atoominstallaties in Iran, zonder een daartoe strekkend mandaat van de Veiligheidsraad, valt... niet uit te sluiten.'

Professor Afshin Ellian: 'Volkenrechtelijke grondslag? Wat is dat in dit geval? Volgens de commissie-Davids is dat een besluit van de Veiligheidsraad... Volgens Davids is dat het volkenrecht. Het "recht" is in zijn ogen slechts een beslissing van een bevoegd orgaan.' Met andere woorden: het "recht" is geen recht, vandaar zijn aanhalingstekens, het recht is het recht van de sterkste, niet dat 'van een bevoegd orgaan.'


Daartegenover staat de visie van talloze deskundigen onder wie de jurist Willibrord Davids, 22 jaar lang lid van de Hoge Raad en geeindigd als president, de hoogste juridische aanstelling in Nederland. Hij verklaarde in dezelfde krant waar Ellian zijn minachting voor het "recht" uitte dat: 'Politiek vóór recht is de bijl aan de wortel van de VN', daarmee onderstrepend dat ook politici niet boven het recht staan. Opmerkelijk is dat de voormalige president van de Hoge Raad de lezers van de 'kwaliteitskrant' hier nog eens op moet wijzen. Men zou mogen verwachten dat goed geschoolde burgers allang weten dat het schenden van het recht niet mag. Het probleem is alleen dat we sinds de opkomst van Janmaat bestookt worden door een nieuwe klasse van rancuneuze middenklasse mannen die zich niet erkent voelt en die door het ventileren van allerlei botte opvattingen de aandacht probeert te trekken. En er is een aanhang voor, niet alleen onder de lui die vroeger van alles in het cafe schreeuwden, maar ook onder de mensen die een wat vroeger heette alfavak hebben waarbij de meningen belangrijker kunnen zijn dan de feiten. Dat is op zich niet zo erg, zolang ze maar bij hun eigen vakgebied blijven en zich niet bemoeien met iets waarvan ze te weinig afweten, zoals bijvoorbeeld het internationaal recht. Welnu, omdat er een publiek is voor deze vaak ongenuanceerde meningen krijgen deze mensen buitensporig veel aandacht in de commerciele media, want goed voor de oplage, de kijk- en luistercijfers, de reclame-inkomsten. Het gevaar alleen is dat als deze extremisten, want iemand die in een democratische rechtstaat de legitimiteit van het recht ontkent is een extremist, zoveel aandacht opeisen dat hun nonsens een politiek gewicht krijgt. Neem bijvoorbeeld Afshin Ellian. Wanneer zijn opvattigen ook daadwerkelijk zouden worden verwezenlijkt dan is het snel afgelopen met de zogeheten liberale krant de NRC, en het vrijzinnige Nederland, dan zouden we hetzelfde onverdraagzame systeem zien als in zijn geboorteland Iran heerst. Meer daarover later.



6 opmerkingen:

AdR zei

Onderschat ook niet de beuzelpraat over zogenamde betavakken, dit of dat "zit in mijn genen" - of niet.
Het sociaal-darwinisme is ook ontleend aan de biologie, waar geen recht aan te pas komt, laat staan een recht van de sterkste.
En wat er niet over kwantumfysica wordt afgeleuterd.
Ja hoofdzakelijk door alpha's, vrees ik.
Maar ik moet wel even een beetje opkomen voor mijn richting. Niet iedere alpha is een halve zool.

De extreem gebleven Ellians en Magans. Kwamen er vroeger niet uit het zogenaamde oostblok ook dergelijke lawaaimakers? Kan nu even niet op namen komen.

AdR zei

Frits Behrendt, die uit de Stürmer modellen voor Palestijnen haalde.

Lucas zei

De "rechtsgeleerde", die in 2003 promoveerde met een lofzang op de Jodenhater en communist Desmond Tutu (zo zie je maar hoe betrekkelijk recht en opinies zijn), illustreert zijn Elsevier-column van vandaag met een reportage van maar liefst twee foto's met één dader en twee slachtoffers die de anderhalve dode die in de strijd tegen Irak vielen zonder meer rechtvaardigen:

Weet u wel wie Saddam was, meneer Davids?
http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Afshin-Ellian/255990/Weet-u-wel-wie-Saddam-was-meneer-Davids.htm

Lucas zei

Ik begrijp de angst wel bij deze lieden:

Het bredere juridische kader van de zaak tegen Wilders is neergelegd in het beginsel van non-discriminatie, dat in de Nederlandse rechtsorde via artikel 1 van de Grondwet een prominente plaats inneemt. Hiermee heeft Nederland zich uitdrukkelijk verbonden aan een basisbeginsel van de internationale rechtsorde waarvan de rechten van de mens een belangrijk deel uitmaken. Nederland heeft dan ook een reeks van internationale verdragen bekrachtigd die gericht zijn op het bestrijden van discriminatie, met name ook discriminatie op grond van ras, religie,afstamming en etnische en nationale herkomst.
http://www.trouw.nl/opinie/podium/article2958564.ece/Rechter_moet_afbakenen_wat_Wilders_straffeloos_mag_zeggen_.html

Lucas zei

En terwijl ik dus eerst dacht dat dit verhaal gewoon een symptoom is van Jansens gestage senilisering, valt bij nader inzien te vrezen dat hij heel goed weet waar hij mee bezig is. Steunend op zijn autoriteit als wetenschapper bedrijft hij middeleeuws-christelijke leugenpropaganda voor een lezerspubliek dat niets liever wil dan nog meer horrorverhaaltjes over die enge moslims, en dat het geen flikker kan schelen dat even bladeren in een geschiedenisboek volstaat om te zien dat Jansen andermaal lariekoek verkoopt.
http://www.frontaalnaakt.nl/archives/molukkers.html

maria trepp zei

Wilders wil niet voor niets nu Afshin Ellian en Hans Jansen als deskundigen laten horen inzake islam. Zie mijn blog!

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...