woensdag 16 december 2009

Philip Freriks 10


De NRC:


Adieu Philip Freriks, vaarwel ‘Het elfde uur’


HANS BEEREKAMP


Voor nieuwslezer Philip Freriks zit het er na veertien jaar ook bijna op. Vrijdag is hij voor het laatst anchorman van het NOS Journaal en vanavond presenteert hij het twintigste Groot Dictee der Nederlandse Taal (NPS/Canvas). Maar ook dat zou wel eens een afscheid kunnen worden. Gisteren liet Freriks bij Pauw & Witteman doorschemeren dat de continuering van deze traditie ter discussie staat.


Freriks is als gezicht van het achtuurjournaal in de loop der jaren nauwelijks veranderd. De charmante versprekingen waren er vanaf het begin, evenals de combinatie van ironisch gezag en gedistingeerde relativering, die wel iets te maken zal hebben met een verleden als correspondent in Parijs. Adieu Philip, we gaan ook jou missen, want Sacha de Boer en opvolger Rob Trip mogen dan minder fouten maken als ze een tekst voorlezen, onberispelijkheid is niet per definitie vooruitgang.


Jawel, mijn favoriete dyslecticus verdwijnt van de buis. Hij past 100 procent in het poldermodel van ons kent ons en niemand steekt zijn kop boven het maaiveld uit. Philip Freriks en Charlotte Mutsaers, de weerman en Balkenende, Bolke de Beer en Hans Beerekamp. Nederland op zijn smalst. Leven de schlemielen. Adieu vriend. Tot in het hiernamaals. Met step en al. Oef.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...