donderdag 10 december 2009

Peter van Walsum Oud-Diplomaat 11

Irakees slachtoffertje van de massale inzet van veramd uranium door de VS en het Verenigd Koninkrijk tijdens de Golfoorlog.


Een vraag: zouden Robert van de Roer en Peter Vermaas de Nederlandse topdiplomaat Peter van Walsum hebben geportretteerd als 'het beste dat Nederland in huis heeft' en 'het visitekaartje in het buitenland' wanneer de toenmalige voorzitter van het sanctiecomite mede verantwoordelijk was geweest voor de dood van tenminste 500.000 Joodse kinderen onder de vijf jaar in Israel?

Nee natuurlijk! En terecht zouden ze dit niet hebben gedaan. Maar waarom dan wel de lovende woorden voor Peter van Walsum nu het 500.000 Arabische kinderen onder de vijf jaar in Irak betreft? Ik bedoel, wat is voor een Nederlandse journalist het verschil tussen Joodse kinderen in Israel en Arabische kinderen in Irak? Welke criteria gebruiken beide journalisten en hun redacties? Welke normen en waarden spelen bij hen een rol? Welke andere criteria kunnen hierbij een rol hebben gespeeld dan domweg de oude bekende al dan niet bewust racistische maatstaven? Het zijn beklemmende vragen waarop een antwoord gegeven moet worden. Dus beste collega's, hierbij de vraag:

Robert van de Roer en Peter Vermaas, waarom speelden de dode Irakese kinderen onder de vijf jaar geen enkele rol in jullie portret van Peter van Walsum? Jullie beiden zijn ingevoerd in het reilen en zeilen van de VN, ook jullie wisten dit: After Denis Halliday resigned as UN Humanitarian Coordinator for Iraq in October 1998, von Sponeck took over, heading all UN operations in Iraq and managing the Iraqi operations of the Oil-for-Food program.[1] Von Sponeck together with Jutta Burghardt, head of the UN World Food Programme in Iraq, resigned in February 2000 for the same reason as Halliday, to protest UN's Iraq sanctions policy. Von Sponeck and Halliday wrote an article in The Guardian explaining their position, accusing the sanctions regime of violating the Geneva Conventions and other international laws and causing the death of thousands of Iraqis.[3]

Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Hans_von_Sponeck

Waarom verzwegen jullie dit? Waarom maakten jullie die Irakese kinderen onzichtbaar?

In afwachting van een antwoord,

collegiale groet

Stan van Houcke

Journalist/schrijver

Amsterdam



1 opmerking:

Anoniem zei

Vandaag internationale dag van de mensenrechten.
Op het plein voor de tweede kamer( Den Haag) was het een drukte van jewelste. Iranese demonstranten voor mensenrechten in Iran en tegen de zittende regering,een organisatie tegen de verdwijningen van mensen wereldwijd en andere groepen van mensen die voor mensenrechten opkwamen. C. (Coskun) Çörüz van het CDA hield een propaganda praatje over de inzet van Nederland wat betreft mensenrechten en de bevordering van deze rechten. Over hun inzet wereldwijd en hoeveel geld men inzet om de mensenrechten overal ter wereld te bevorderen.
Heb hem aangesproken op zijn leugens en gevraagd naar zijn vragen rondom de slachtoffers van DU in Irak. Nog nooit heb ik het CDA horen praten over de gevolgen van DU op de volksgezondheid,zij vegen het onder het tapijt en ontkennen de gevaren .Ze hebben een onderzoek naar de betrokkenheid aan de oorlog in Irak jaren tegen gehouden en nu goede sier willen maken.Over de oorlog in Irak,Afghanistan en Gaza. Over de allesvernietigende handel voor arme landen door Nederland. Natuurlijk was ik te eenzijdig en wist ik niet hoe blij men was in Ethiopie dat zij goederen voor NL kunnen produceren.
Wat een ........
Jose

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...