zondag 20 december 2009

Derk Sauer 10


Meneer en mevrouw Sauer, de nieuwe mede-eigenaren van de NRC en NRC Next. Het is nog niet precies bekend wat dit dynamisch duo met deze kranten gaat doen, wel is bekend dat ze multimiljonair werden door onder andere de uitgave van de Russische Playboy en andere fraaie glossy bladen, waarbij de Russische vrouw zeker niet overgeslagen werd.

Het is wat als een krant om de haverklap verkocht wordt en nu als op een visafslag aan de hoogste bieder is verkocht. 200 van de 207 werkenemers van de NRC stemden hiermee in. We mogen er vanuit gaan dat de zeven die niet voorstemden zich in dit groepje van negen dissidenten bevinden:

Marc Chavannes

Gijsbert van Es

Juurd Eijsvoogel
Folkert Jensma
John Kroon
Warna Oosterbaan
Hubert Smeets
Laura Starink
Joost van der Vaart

Twee uiteraard 'onafhankelijke journalisten' hebben inmiddels eieren voor hun geld gekozen en stemden voor. De krant van ondermeer Derk Sauer bericht:


NRC-hoofdredacteur Birgit Donker vanmiddag tijdens de redactievergadering over de overname van NRC Media. Foto Vincent Mentzel

Redactie NRC stemt in met verkoop
Gepubliceerd: 20 december 2009 17:07 | Gewijzigd: 20 december 2009 17:08
Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 20 dec. De redacties van NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl hebben ingestemd met de verkoop van hun titels. NRC Media kan worden verkocht aan de Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria en de televisiezender Het Gesprek.
Nieuws - Egeria en Sauer winnen veiling om NRC De redactie, die een adviesrecht heeft bij de verkoop, stemde vanmiddag in overgrote meerderheid voor de overname.


Gisteravond kwamen partijen tot een overeenkomst over de voorwaarden van de overname. Egeria krijgt 80 procent en Het Gesprek 20 procent van de aandelen in een nieuw te vormen bedrijf. Onder die nieuwe holding vallen de tv-zender Het Gesprek en een nieuwe NRC Holding. Onder die laatste houdstermaatschappij valt dan weer NRC Media. Die constructie waarborgt volgens de redactie afdoende de redactionele vrijheid en de onafhankelijkheid van de NRC-titels. In de raad van commissarissen van NRC Holding nemen vijf mensen plaats: twee namens Egeria, twee namens Het Gesprek en een namens de medewerkers van NRC.

„Hier staat een opgeluchte en opgetogen hoofdredacteur”, zei Birgit Donker, hoofdredacteur van NRC Media, vanmiddag tegen de redactie. „Wij worden zelf verantwoordelijk voor onze strategie. De nieuwe aandeelhouders onderschrijven onze plannen voor de komende jaren. Die zelfstandigheid is precies de reden dat we uit PCM wilden stappen.”

Jochen van Barschot, voorzitter van de redactieraad, benadrukte vanmiddag dat meerderheidsaandeelhouder Egeria geen private- equityfonds is dat de kranten met schulden opzadelt en leeg plukt. „Bij de huidige investeringen van Egeria is geen sprake van Apax- praktijken”, aldus Van Barschot, doelend op de voormalige meerderheidsaandeelhouder van PCM Uitgevers, de vroegere eigenaar van NRC Handelsblad. De nieuwe aandeelhouders eisen volgens Van Barschot geen onredelijke rendementen. Egeria en Het Gesprek baseren zich daarbij op de meerjarenbegroting van de NRC-directie. Afgesproken is dat in 2010 geen ontslagen zullen vallen bij de kranten.

Egeria en Het Gesprek lieten het personeel van NRC Media vrijdag per brief weten dat zij de uitgeverij willen overnemen, „omdat zij een heilig geloof hebben in de toekomst van kranten – althans van bepaalde kranten.” Er zal volgens de bieders in Nederland altijd ruimte zijn voor goede kwaliteitskranten. De nieuwe aandeelhouders denken dat beide titels zich beter kunnen profileren op de dagbladmarkt, zowel op papier als op internet; nrc.next moet de concurrentie aangaan met de Volkskrant.

De redactievergadering nam vanmiddag ook een motie aan waarin zij de directie van de krant vraagt te onderzoeken in hoeverre een participatiemaatschappij van NRC-lezers op termijn een rol kan spelen in het nieuwe bedrijf.

Egeria, een investeringsmaatschappij van de familie Brenninkmeijer, wordt door de overname ook meerderheidsaandeelhouder in Het Gesprek.

http://www.nrc.nl/economie/article2442134.ece/Redactie_NRC_stemt_in_met_verkoop

Deze zin van 'een onzer redacteuren' stemt niet hoopvol: '„Hier staat een opgeluchte en opgetogen hoofdredacteur”, zei Birgit Donker, hoofdredacteur van NRC Media, vanmiddag tegen de redactie.

Dat Birgit Donker zoveel mogelijk verzwijgt dat ze allereerst directeur is en dan pas hoofdredacteur is begrijpelijk, dat feit wil ze natuurlijk niet benadrukken, maar dat een onzer NRC-loonslaven dit verzwijgt tekent de mentaliteit van een aanzienlijk deel van de letterknechten van de 'slijpsteen voor de geest'. Beste loonslaaf, mevrouw Donker is niet voor niets jouw directeur geworden, die aanstelling betekent iets. En wat dat is, zul je binnenkort merken. Ze heeft allereerst een commercieel belang en pas dan een journalistiek.

1 opmerking:

Anoniem zei

Moet men niet zeggen "hoe kunnen wij de concurrentie aangaan met internet" i.p.v. met de Volkskrant. Zover ik weet was men daar al lang mee bezig. En inderdaad, money makes the paper goes around, that's all, no more no less. Mees, sla je slag. Amsterdam is the place to be.
bodyguards included.

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...