maandag 21 december 2009

De Nuance van de NRC 144





Birgit Donker.


Geachte mevrouw Donker

Allereerst gefeliciteerd met de overname van uw krant door onder andere mijn oude kameraad Derk Sauer die binnen tien jaar in het failliete Rusland, waar de mafia de dienst uitmaakte, 150 miljoen bijeen wist te schrapen omdat hij als 'marxist-leninist' volgens zijn toenmalige baas bereid was om 'onorthodox zaken' te 'doen,' hetgeen 'in gewone taal [heet] vuile handen maken.' Een feit dat nog eens in 2005 benadrukt werd door uw voormalige correspondente in Moskou, Laura Starink. Na een bezoek aan Rusland schreef ze in haar krant:

De meeste intellectuelen die ik spreek steunen Chodorkovski. Als ik vraagtekens plaats bij zijn illegale handel en wandel, zegt iemand: “Luister, iedereen die de laatste 15 jaar in Rusland heeft gewoond en gewerkt, heeft de wet overtreden en kan op elk moment gearresteerd worden.” Een vriendin formuleert het zo: “Wij hebben allemaal boter op ons hoofd. Daarom begrijpen wij Chodorkovski zo goed.”

Dit waren de feiten in het jaar dat in Rusland de Miljonair Fair werd gehouden, in samenwerking met Independent Media van uitgever Derk Sauer. Maar genoeg daarover. Ik ga er blind vanuit dat uw krant binnenkort een eerlijk en gedegen portret van Sauer zal publiceren. De NRC-lezer verdient immers het allerbeste dat de Nederlandse journalistiek in huis heeft.


Ik wilde u als directeur/hoofdredacteur van de NRC Media iets voorleggen:

Hoe relevant is het, naar uw inschatting, dat de kwaliteitslezer verneemt dat Joodse kolonisten in bezet Palestijns gebied van mening zijn dat het een 'mensenrecht' van hen is Palestijns land te stelen? Ik bedoel, het spreekt voor zich dat elke dief naar een rechtvaardiging zoekt, dat kan van alles zijn, een stoornis als kleptomanie, een slechte jeugd, het ontbreken van enig moreel besef, maar dit zijn natuurlijk allemaal irrationele argumenten, zoals ook u zult begrijpen. Mijn vraag aan u is nu deze: waarom besteedt de krant vandaag uitgebreid aandacht aan de mijn inziens irrelevante irrationaliteit van Joodse (en dus geen Israelische, zoals uw krant abusievelijk meldt, het land wordt niet voor Israelische Palestijnen gestolen) kolonisten, terwijl tegelijkertijd de relevante Joods-Israelische orgaanroof verzwegen wordt?

In afwachting van uw antwoord
Stan van Houcke
Journalist/schrijver
Amsterdam.

8 opmerkingen:

AdR zei

Jammer van het bijsnijden van de foto (links eerst zekere Annemarie Besseling).
Twee dames op het vorderende uur van de kerstborrel van kantoor, of is het gewoon godbetert de vrijmibo. En niet direct aan het eerste glas...
Volgens het geciteerde medium "topvrouwen".
Alsof het feminisme was "uitgevonden" om topvrouwen op te leveren in plaats van dergelijke posities irrelevant te maken. Directeur/hoofdredacteur, vroeger werd De Telegraaf ook door NRC-Handelsblad uitgescholden vanwege een dergelijke verstrengeling.

AdR zei

O pardon, Annemieke Besseling.
Do I look like I am bovvered?

Anoniem zei

Een lachertje,toch. Had de media toendertijd niet veel aandacht voor het conflict tussen Zweden en Israel, over het zogenaamde antisemitisme (kan dat woord onderhand ook niet meer uit mijn strot krijgen). Moet men niet over het verdere vervolg schrijven? Bevalt de uitkomst niet? Wat een drollenjournalistiek.
Reetkevers zijn het, nu in de reet van Sauer. Als die maar geld poept, blijven zij wel stinken.

anzi

Anoniem zei

Gisteravond het journaal of wat ervoor moet doorgaan, bekeken. Na de sneeuw kwam achter elkaar, eerst als opwarmertje demonstratie Iran (er wordt gezegd dat er geweld is gebruikt), daarna het beroemde opschrift (daders geen neo nazi's, zullen waarschijnlijk tot 10 jaar cel veroordeeld worden) en natuurlijk de klapper op de vuurpijl Demjanjuk waarbij Duitsland mag bewijzen dat het niet schuldig meer is, ondanks dat hetzelf nog het nodige in huis heeft. In ieder geval genoeg stof voor het "nieuws" voorlopig, want het proces duurt nog wel een tijd. Organenroof nooit van gehoord, alleen als men het in verband kan brengen met anderen dan joodse Israeliers of het Awoord.
Bizar.

anzi

Anoniem zei

'Diefstal Auschwitzbord is oorlogsverklaring'
Uitgegeven: 18 december 2009 16:57
Laatst gewijzigd: 18 december 2009 17:05

WARSCHAU/JERUZALEM - De diefstal van het bord 'Arbeit macht frei' uit het in Polen gelegen voormalige concentratiekamp Auschwitz heeft tot ontstelde en woedende reacties geleid.
© ANPDe voorzitter van het Yad Vashem-instituut, Avner Shalev, noemde de diefstal een oorlogsverklaring.

''Ik neem aan dat het om neonazi's gaat'', aldus de voorman van het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

anzi

Anoniem zei

'Demjanjuk reed jood dood'
Uitgegeven: 14 december 2009 12:54
Laatst gewijzigd: 14 december 2009 12:54

ULM/MÜNCHEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in de Zuid-Duitse stad Ulm onderzoekt of John Demjanjuk in 1947 met zijn auto met opzet een jood heeft aangereden.
© ANPHet slachtoffer kwam daarbij om het leven. Een woordvoerder van het OM bevestigde maandag een bericht daarover in de Duitse krant Bild Zeitung. Hij wilde niet zeggen of het slachtoffer inderdaad een jood was.

Demjanjuk (89) staat op dit moment in München terecht. Als kampbewaker in het nazivernietigingskamp Sobibor in het huidige Polen zou hij betrokken zijn geweest bij de moord op 27.900 joden. Het proces wordt op 21 december voortgezet.



Demjanjuk zou na de Tweede Wereldoorlog als chauffeur voor de geallieerden actief zijn geweest.

anzi

Anoniem zei

‘Deutschland braucht diesen Prozess!

Und nicht allein Deutschland, uber alles de propaganda

Rob Fransman houdt dagboek bij voor de wereldomroep


Natuurlijk weet ik niet wat de hele Duitse pers schrijft maar in de zes kranten die ik vluchtig las kwam ik niet één negatieve mening over de zin van het proces en onze rol daarin tegen. Integendeel! Een serieuze krant als de Süddeutsche Zeitung schreef in een hoofdartikel dat de leeftijd van D. absoluut geen belemmering mocht zijn, dat moord niet verjaart en dat dit proces een uitgelezen kans was om de bizar lankmoedige rechtspleging uit het verleden een beetje goed te maken. ‘Deutschland braucht diesen Prozess!’ las ik een krantenkop. Ook in een sensatiekrantje als de Tageszeitung zag ik alleen maar positieve berichten over de zaak en de Nebenklägers. Dat komt natuurlijk ook omdat ze een foto van mij op de voorpagina hadden geplaatst. Dat geeft zelfs een krant als de TZ cachet. Maar dat terzijde.

anzi

Anoniem zei

Gelukkig, men besteed toch aandacht aan orgaantansplantatie.

Leuke grap, NOS


NOS.nlNieuwsBinnenlandBuitenlandPolitiekEconomieSportTelevisieRadioAlle NOS websitesBinnenlandNieuwsoverzichtArchiefVideo & audioJournaal 24Politiek 24Dossiers

Nieuwe nier voor 83-jarige man

Het Universitair Medisch Centrum Groningen
Foto: eworm - Flickr / Creative Commons by-nc-sa Update: dinsdag 22 dec 2009, 11:31

In het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een 83-jarige man een niertransplantatie ondergaan. Volgens het ziekenhuis is hij de oudste patiënt ooit die in Nederland een nieuwe nier heeft gekregen.

De operatie was twee weken geleden en verliep succesvol. De patiënt maakt het volgens het UMCG goed en heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten.

De donornier kwam van een 70-plusser. De patiënt kreeg de nier in het kader van een programma waarbij nieren van oudere donoren alleen naar ouderen gaan. Zo wordt voorkomen dat een twintigjarige een nier van een bejaarde krijgt.

anzi

De Holocaust Is Geen Rechtvaardiging meer Voor Joodse Nazi's

Eitan Bronstein, bezig de geschiedenis van straten, wijken en steden terug te geven aan Palestijnen en daarmee aan de Joden in Israël. . Zev...