dinsdag 22 december 2009

De Israelische Terreur 1067

"Internationale gemeenschap heeft Gazanen verraden"


22-12-2009
De internationale gemeenschap heeft de Gazanen "verraden". Ondanks afkeurende verklaringen en substantiële financiële beloftes nam ze geen effectieve maatregelen om Israëls blokkade van Gaza te stoppen.

Dat stelt een groep van 16 humanitaire en mensenrechtenorganisaties in een nieuw rapport dat uitkomt aan de vooravond van de eerste verjaardag van Israëls operatie Cast Lead.

41 trucks toegelaten
"Schade aan huizen, burgerinfrastructuur zoals scholen en ziekenhuizen, publieke diensten, boerderijen en bedrijven werd amper gerepareerd. De burgerbevolking, de Verenigde Naties en de ontwikkelingsorganisaties mogen immers, afgezien van enkele uitzonderingen, geen materiaal zoals cement en glas importeren", stellen onder meer Oxfam Solidariteit, Oxfam Wereldwinkels en Broederlijk Delen.

"Indien de huidige invoer van bouwmateriaal niet wordt opgevoerd, zou het volgens het rapport meer dan 500 jaar duren vooraleer de beschadigde en vernielde huizen gerepareerd zijn. Sinds het einde van de oorlog werden slechts 41 trucks toegelaten. Om de schade te herstellen, zouden meer dan 24.000 trucks bouwmateriaal nodig zijn", luidt het.

Diarree
Het effect van de ban op bouwmateriaal leidt ook tot een tekort aan elektriciteit, gas en water. "Negentig procent van de bevolking kampt regelmatig met stroomonderbrekingen van 4 à 8 uur per dag", aldus het rapport.

De stroomonderbrekingen veroorzaken op hun beurt een watertekort. "Door de lage druk stroomt er vervuild water door de pijpen. Diarree is verantwoordelijk voor 12 percent van de jonge sterfgevallen", besluiten de organisaties.

De blokkade, die startte nadat Hamas de controle van Gaza overnam in juni 2007, heeft de armoede de hoogte ingejaagd. (belga/mvdb)

http://www.hln.be/hln/nl/1281/Israel-Palestina/article/detail/1044985/2009/12/21/Internationale-gemeenschap-heeft-Gazanen-verraden.dhtml

Geen opmerkingen:

NRC. Goedemorgen en Welterusten

  Goe Vandaag 16 APRIL 2024 Goedemorgen, Oekraïne slaakt een noodkreet: door het tekort aan munitie dreigt Rusland op alle fronten terrein t...