vrijdag 20 november 2009

Willem van Genugten en de Mensenrechten 31


Beste Willem van Genugten:

Je schrijft me vandaag:

'Interessant stuk gisteren in de Volkskrant: "Hou op met praten over vrede in het Midden-Oosten". Je hebt het wellicht gezien. Wie het goed leest, ziet aan het einde echter een verrassende move. Het woord "vrede" moet worden ingeruild voor "ontspanning": "Een geweldloze status quo is verre van bevredigend, maar is niet slecht." En dan: "De moedigen zijn vertrokken uit het Midden-Oosten. Een vrede van de moedigen moet wijken voor een bestand van de middelmatigen". In deze redenering behoort minister Verhagen tot de moedigen die blijven zoeken naar een uitweg.'

Hier wreekt zich het feit dat je niet het origineel hebt gelezen, en erger nog, niet bekend bent met het werk van Roger Cohen. Aangezien de Volkskrant de oorspronkelijke tekst met eenderde verminkte, geef ik je de Engelse tekst, waarin hij over de joods-Israeli's onder andere het volgende schreef:

'They are less interested than ever in a deal with people they hardly see… the barrier (projected to stretch over 400 miles) is already much longer than the pre-1967 border or Green Line: It burrows into the West Bank to place major settlements on the Israeli side, effectively annexing over 12 percent of the land… Peace and walls do not go together. But a truce and walls just may. And that, I must reluctantly conclude, is the best that can be hoped for… The courageous have departed the Middle East. A peace of the brave must yield to a truce of the mediocre — at best. At least until Intifada-traumatized Israeli psychology shifts. I agree with the Israeli author David Grossman when he writes: “We have dozens of atomic bombs, tanks and planes. We confront people possessing none of these arms. And yet, in our minds, we remain victims. This inability to perceive ourselves in relation to others is our principal weakness.”

http://www.nytimes.com/2009/11/17/opinion/17iht-edcohen.html

De Israelische vredesactivist Uri Avnery wees mij meer dan een decennium geleden erop dat de zionistische politici geen vrede wilden, en dus ook niet bezig waren met het door de westerse commerciele massamedia zo bejubelde 'Vredesproces.' Integendeel zelfs, toen we met een bus door de Westbank reden liet hij mij zien hoe de Israelische militairen dit gebied hadden opgedeeld in kleine enclaves, omgeven door Israelische militaire controleposten, waardoor geen enkele Palestijnse burger ongestoord van de ene enclave naar de andere kon. Avnery verklaarde toen: 'Het confisqueren van Palestijns land is een oude politiek, die onmiddellijk stopgezet en teruggedraaid moet worden... Van belang is dat ook Europa de Israelische autoriteiten economisch en politiek onder druk zet... Het is daarbij van groot belang wat de Europese media naar buiten brengen. Berichten ze over de ware situatie of volgen ze de Israelische regeringspropaganda, zoals de meeste journalisten doen.' De rest kun je in mijn boek 'Overal ziet men zichzelf' lezen. Welnu Willem, zoals je weet bleven de westerse journalisten tot voor kort vierkant achter Israel staan. Wanneer jij Cohen aldus citeert: "De moedigen zijn vertrokken uit het Midden-Oosten. Een vrede van de moedigen moet wijken voor een bestand van de middelmatigen," en je concludeert daaruit vervolgens dat 'in deze redenering minister Verhagen tot de moedigen [behoort] die blijven zoeken naar een uitweg' dan blijkt dat je de zaak verkeerd inschat. Als Roger Cohen gevraagd mocht worden minister Verhagen te typeren dan zou hij hem als een voorbeeld kwalificieren van een van de 'middelmatigen' die niet voor een rechtvaardige 'vrede' is, maar hooguit voor een 'bestand', waarbij Israel de feiten op de grond onomkeerbaar zal maken, zoals nu al meer dan 60 jaar gebeurt.

Willem, je geeft om wat voor reden dan ook een verkeerde voorstelling van zaken. Een minister die tot voor kort al het mogelijke deed, voor en achter de schermen, om de positie van Israel binnen de EU nog verder te verbeteren en die door een zionistische extremist als Lieberman bedankt werd voor de Nederlandse steun aan Israël in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties door het Goldstone rapport te saboteren, is zeker niet iemand die door Cohen als een van de 'moedigen' zal worden betiteld, zoals jij abusievelijk beweert. Lees buitenlandse kranten en boeken over de regio en je zult zien dat het onzin is minister Verhagen andermaal publiekelijk te prijzen. Onwetendheid is een slechte raadgever.

Geen opmerkingen: