zondag 22 november 2009

Willem van Genugten en de Mensenrechten 37


Beste Willem van Genugten,

Jij schreef me eergisteren:

'Een van degenen uit jouw lijst van geadresseerden liet mij weten, naar aanleiding van jouw opmerking dat ik "te fatsoenlijk" ben, dat ik dat maar vooral moet blijven en dat hij zich erover verbaasde dat ik uberhaupt op jouw aanvallen reageer.'

Ik heb vervolgens een experiment met de 'geadresseerden' uitgevoerd. Diezelfde dag nog stuurde ik jou en de 'lijst van geadresseerden' bestaande uit politici en journalisten een makkelijk te herkennen foutief bericht, om eens te kijken in hoeverre alle geadresseerden opletten, of uberhaupt mijn stukken lezen. De lijst is deze:

HvBommel@sp.nl

H.Ormel@tweedekamer.nl

M.vDam@tweedekamer.nl

m.peters@tweedekamer.nl

a.pechtold@tweedekamer.nl

J.voordewind@tweedekamer.nl

nosjournaal@rtv.nos.nl

nova@novatv.nl

next@nrc.nl

redactie@volkskrant.nl

nrc@nrc.nl

redactie@trouw.nl

redactie@vn.nl

opinie@nrc.nl

En verdomd, geen van allen heeft gereageerd op dit foutief bericht, terwijl toch die fout makkelijk te ontdekken was, (ik had twee namen verwisseld). Nadat ik het bericht had verzonden verwijderde ik de fout onmiddellijk op mijn weblog. Wat wil ik hiermee nu aantonen? Wel Willem, al meer dan een jaar stuur ik met zekere regelmaat informatie door uit gezaghebbende buitenlandse tijdschriften of buitenlandse kranten of erger nog buitenlandse boeken naar Nederlandse politici en journalisten die in hun werk aantonen dat ze niet op de hoogte zijn van de werkelijke gang van zaken. Madeleine Allbright is 1 van die talloze voorbeelden daarvan. Voorbeeldje: toen Twan Huys van Nova haar interviewde was dit een persiflage van een echt interview. Niets over haar zwarte kant, alleen maar lof. Nederland is te druk met zichzelf bezig om wezenlijk geinteresseerd te zijn in de buitenwereld. De Nederlandse massamedia hebben daarom ook hun bestand aan buitenlandse correspondenten de laatste jaren sterk ingekrompen. Welnu, in dat hele jaar heeft geen enkele keer ook maar iemand van 'de lijst' gereageerd. Wat je deze mensen ook opstuurt, ze lezen het niet, of ze negeren het omdat het allemaal niet in de officieel goedgekeurde consensus valt. Dus het maakt niet uit welke foutieve of juiste informatie je ze opstuurt. Ze gebruiken het toch niet. Voor hen hoef je dus niet bang te zijn. Zij spelen het spel mee. Uit die hoek dreigt voor hen geen gevaar, de bedreiging vormen alle burgers die dwars door de halve waarheden, grove simplificaties of onbenulligheden heenprikken. Stel je nu de vraag waarom 'Een van degenen uit jouw lijst van geadresseerden' jou wel iets liet weten. Meer daarover later.

Geen opmerkingen: