dinsdag 10 november 2009

Willem van Genugten en de Mensenrechten 3

Minister Verhagen met de extremist Avigdor Lieberman, de Israelische minister van Buitenlandse Zaken die begin dit jaar verklaarde "We must continue to fight Hamas just like the United States did with the Japanese in World War II," volgens de Israelische media daarmee verwijzend naar Hiroshima en Nagasaki die de "occupation of the country . unnecessary" maakten. Dit is een gesprekspartner van minister Verhagen, die overigens weigert met Hamas te spreken.

De Tilburgse hoogleraar Willem van Genugten die minister Verhagen adviseert in mensenrechtenzaken stelde gisteren in de NRC onder de kop 'Verhagen handelt handelt Gaza-rapport goed' dat 'ook minister Verhagen straffeloosheid [wil] tegengaan, vergist u niet.'

Om zijn woorden goed in te schatten, moeten we de context weten waarbinnen Verhagen opereert. Feit is dat sinds de Oslo-Akkoorden, dus tijdens het zogeheten Vredeproces, het aantal Joodse kolonisten in bezet gebied en geconfisqueerd gebied verdubbeld is, en het totale oppervlakte door Israel gestolen gebied is verdrievoudigd. Dit is in flagrante strijd met het internationaal recht, zoals in 2004 opnieuw bleek toen het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag bepaalde dat niet alleen de Israelische muur in strijd is met het internationaal recht, maar ook de joodse nederzettingen op de Westbank en dat alle regeringen al het mogelijke moeten doen om aan deze illegaliteit een einde te maken. Een uitspraak die vervolgens bekrachtigd werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, met steun van de Europese Unie.

Desondanks heeft minister Verhagen de afgelopen jaren er alles aan gedaan om de status van Israel bij de EU te verhogen, totdat uiteindelijk onlangs de andere landen Maxime Verhagen terugfloten. Achter de schermen is deze katholieke CDA-er 1 van de grootste pleitbezorgers van Israel en het zal dan ook niemand verbazen dat Verhagen er alles aan heeft gedaan om het Goldstone-rapport te saboteren.

Al deze feiten verzwijgt de Tilburgse mensenrechtenhoogleraar Willem van Genugten in zijn 'opiniestuk' in de NRC van gisteravond. Net als minister Verhagen probeert Willem het te doen voorkomen dat het contraproductief is om Israel onder druk te zetten door de 'joodse natie' te dwingen de mensenrechten te respecteren. Willem van Genugten is met zijn carriere bezig in een klein kikkerlandje waarin iedereen verschwestert und verschwägert is en iedereen direct afhankelijk is van de ander. Meer daarover later.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

In mijn naïviteit dacht ik dat personen die voor de rechten van de mens opkomen, integere objectieve en gevoelsrijke mensen waren.

anzi

Anoniem zei

rectificatie- personen die geacht zouden moeten worden voor de rechten van de mens op te komen.

anzi