woensdag 25 november 2009

Vogels

Ik krijg het er niet helemaal op. Desalniettemin. Mijn vriend Henk Suichies, die alles van vogels afweet, emailde me dit:

A Love Story zeer vertederend...........

scrollen


(Hier is het vrouwtje ernstig gewond geraakt.)

His female is seriously wounded she lies on the street hit by a car.......

Ze is aangereden door een auto terwijl ze laag over de weg scheerde)

Here he brought her food and attended to her with love and compassion.
(Hier brengt hij haar voedsel en geeft zijn liefde en compassie)



He brought her food again but was shocked to find her dead.
Hij brengt haar opnieuw voedsel maar was onsteld toen hij ontdekte dat ze dood was.

He tried to move her ... A rarely-seen effort for swallows!
Hij probeert haar te bewegen.... een zeldzaam geziene inspanning bij zwaluwen!



Aware that his sweetheart is dead and will never come back to him again, he cries with adoring love..
Er bewust van dat zijn lieveling dood is en nooit meer terug zal keren naar hem, schreeuwt hij het uit van innige liefde...



He stood beside her, saddened of her death.
Hij staat maast haar, treurend om haar dood.



Finally aware she would never return to him, he stood beside her body with sadness and sorrow.

Uiteindelijk beseffend dat ze nooit meer terug zal keren naar hem, staat hij naast haar met intens verdriet

Millions of people were touched after seeing these photos in America and Europe . The photographer sold these pictures for a nominal fee to the most famous newspaper in France . All copies of that edition were sold out on the day these pictures were published.
And many people think animals don't have a brain or feelings?

Millioenen mensen waren diep geraakt na het zien van deze foto's in Amerika en Europa. De fotograaf verkocht deze foto's voor een nominale vergoeding aan de beroemdste krant in Frankrijk. Alle exemplaren van die editie waren op de dag van uitbrengen, uitverkocht.

En veel mensen denken dat dieren geen hersenen of gevoel hebben?

Ik kreeg er kippevel van........

Groet,

3 opmerkingen:

AdR zei

Hier zijn de desbetreffende foto's bijvoorbeeld te zien.

Hoezeer mensen dieren bezien door de bril van een voorgevormde taal schrijft Dirk Jan Verdonk heel mooi in zijn dissertatie Het dierloze gerecht:

...onversneden Newspeak die een talige werkelijkheid creëerde die amper meer verband hield met conventies van lexicon en grammatica, laat staan met reële ervaringsfeiten.


Meest systematisch kwam dat tot uitdrukking in een vocabulaire waarin niet-menselijke dieren werden 'verdinglijkt' of, om daar een ander neologisme aan toe te voegen, 'vergrondstoffelijkt'. Natuurlijk, de taal was al bij uitstek het domein bij uitstek waarin 'de mens' en 'het dier' als aparte, in hiërarchisch verband staande categorieën werden geconstrueerd. Dieren hadden koppen, poten en uiers, mensen hoofden, benen en borsten. Dieren vraten en paarden, mensen aten en vrijden. Dieren hadden driften en instincten. Mensen gevoelens en intuïtie. Dieren doden heette slachten, mensen doden heette moorden et cetera. Het geloof in deze antropocentrische constructie was bovendien dusdanig krachtig dat elke deconstructie ervan als 'antropomorfisme' werd gewraakt - waarmee niet alleen de discursieve dimensie van het mens-dierdualisme werd miskend, maar bovendien reële antropomorfische valkuilen aan het zicht onttrokken raakten.

- In het gangbare vertoog kan de afgebeelde zwaluw geen treurnis voelen over de dood van zijn levensgezellin en vertoont hij instinctreflexen ofzoiets. Het feit dat de foto's zo aanslaan bewijst inmiddels dat dit talige weerwoord misschien zijn langste tijd gehad heeft.

Anoniem zei

Soms verdwijnt het dier helemaal in de taal en verandert het in fruit, zoals de zeevrucht. Altijd al een bizarre benaming gevonden.

anzi

Sonja zei

IK heb ook eens een mooie natuurdocumentaire gezien over rouwende olifanten. Heel frappant.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...