maandag 2 november 2009

Rik Smits

Rik Smits is taalkundige en schrijver. Hij schreef in de Volkskrant van zaterdag het volgende:


Het echte probleem achter de wereldwijde voedsel- en klimaatcrisis is niet de koe, maar de almaar voortwoekerende overbevolking.

Wie dacht dat smoezenkoning Dirk Scheringa het schuldafschuiven tot kunst had verheven, ziet voorbij aan de bigotte waanzin die de voedsel- en de klimaatdiscussie beheerst.

Ten tijde van het eerste rapport van de Club van Rome, een kleine veertig jaar geleden, kende men de drijvende kracht achter alle leefmilieuproblemen heel goed: er waren veel te veel mensen – toen drie miljard – die nog meer te veel nieuwe mensen maakten.Op den duur moest dat op een eindige aarde wel fout gaan.


Het Volkskrant-commentaar noemt het rapport op 29 oktober nog altijd actueel, maar tegenwoordig wordt er vooral nogal schamper gedaan over die oude wake-up call en de hele golf van publicaties eromheen. Ten onrechte, want de waarheid van toen staat nog steeds als een huis, alle Louise Fresco’s ten spijt die beloven dat met de moderne techniek de aarde wel twaalf miljard mensen kan voeden.

Nog afgezien van de vraag hoe prettig het nog toeven is in zo’n heksenketel vol mensenvlees, zal ook dat immers niet genoeg zijn. Het is alleen een waarheid die bij niemand welkom is.


Ook niet bij de minister van Milieu, Jacqueline Cramer. Liever roept zij CO2 uit tot grensoverschrijdende boosdoener (Forum, 26 oktober). Liever sluit zij zich aan bij de laatste milieumode, die kort samengevat voorschrijft dat de klimaat- en voedselcrisis daarnaast vooral veroorzaakt wordt door rundvlees.


’t Is de schuld van de koe.


Je moet er maar opkomen een diersoort wier enige misdrijf is, dat ze haar bestaansgeschiedenis lang lijdzaam de belangen van de mens heeft gediend, zo te demoniseren. Maar toch is dat helemaal bon ton.


Kip

Koeien kosten onevenredig veel landbouwgrond, en ze boeren en schijten maar broeikasgassen. Dus weg met die beesten, vindt Cramer. Als we met ons allen maar kip gaan eten en ‘duurzame diplomatie’ bedrijven – wat dat ook mag betekenen – lossen we zowel de voedselcrisis als de klimaatcrisis ‘voor een prikkie’ op.
Dat is niet alleen op zijn best onverantwoord lichtzinnig, maar ook onrechtvaardig jegens de koe. Die krijgt stank voor dank, een stank die het dier dan ook nog verweten wordt.


Ondertussen groeit de wereldbevolking in angstwekkend tempo door.


Lees verder:

1 opmerking:

Anoniem zei

Gebruik de defensie kosten van een jaar
om in sahellanden zonne energie op te wekken

Dat is één mogelijkheid en er zijn er velen.

De werkelijkheid is dat "men" gewoon niet wil.

Er zijn namelijk anderen met andere belangen en die zijn veel sterker!

Hoezo....een volkenbond....een "verenigde"naties?
en al die andere verenigingen.

Het allerbeste gewenst hoor!

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...