maandag 2 november 2009

De Nuance van de NRC 135

Slachtoffertje van Israelische terreur.

De NRC bericht:

Clinton begroet ‘ongekende’ concessies Israël

Nieuwsanalyse

De VS accepteren een beperkte bevriezing van de bouw in nederzettingen. Maar voor de Palestijnen is het onaanvaardbaar.

Door onze correspondent
GUUS VALK
Jeruzalem, 2 nov.

,,Ongekende concessies” heeft Israël aan de Palestijnen gedaan, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gisteren in Jeruzalem. Ze had gepraat met de Israëlische premier Netanyahu, en was, zo zei ze, overtuigd van diens goede bedoelingen om de nederzettingenpolitiek ,,te beteugelen”. Nu is de beurt aan de Palestijnen om toenadering te zoeken tot Israël, aldus Clinton.

Een beperkte én tijdelijke bevriezing van de bouw in nederzettingen in bezet gebied. Dat heeft de Amerikaanse regering na maanden van gependel tussen Washington en Jeruzalem als finaal aanbod gekregen van Israël. Netanyahu zei dit weekeinde dat zijn regering niet verder wil gaan. De bouw in bezet Oost-Jeruzalem zal doorgaan. Ook de aanstaande bouw van drieduizend appartementen op de Westelijke Jordaanoever wil Netanyahu niet stoppen.

Onacceptabel, zei de Palestijnse onderhandelaar Erekat. Namens de Palestijnse president Abbas zei hij dat van hervatting van onderhandelingen geen sprake kan zijn.

Voor Abbas zou acceptatie van Clintons voorstel neerkomen op politieke zelfmoord. De Amerikaans-Palestijnse comentator Ali Abunimah verwoordde het op Twitter zo: ,,Zelfs de marionet van de Amerikanen Abbas kan niet gedwongen worden de bagger te slikken die nu door de strot van de Palestijnen geduwd wordt.”

De zwalkende Amerikaanse politiek heeft Abbas’ positie steeds moeilijker gemaakt. Het optimisme onder Palestijnen na de inauguratie van president Obama, is veranderd in cynisme.

Aldus Guus Valk in een heuse 'nieuwsanalyse'. Ondertussen verzuimt Valk de werkelijke stand van zaken weer te geven. Het gevolg is dat hij daardoor met de kwalificatie 'cynisme' kan aankomen. 'Een cynicus is iemand die overal de prijs van weet maar van niets de waarde,' zo omschreef Oscar Wilde het eens treffend. Volgens Guus Valk zijn de 'Palestijnen' dus bevangen door 'cynisme', ze weten overal de prijs van, maar van niets de waarde.

Ikzelf zou hebben geschreven dat de Palestijnen 'uiterst sceptisch' zijn. Scepsis is een geesteshouding waarbij men niet ogenblikkelijk alles voor waar aanneemt, en kijkt in hoeverre iets waar is of niet. Welnu, de Palestijnen zijn sceptisch, een begrijpelijke houding als men weet dat sinds het zogeheten vredesproces begon met de Oslo Akkoorden het aantal Joodse kolonisten op de bezette Westoever is verdubbeld en het oppervlakte gestolen land verdrievoudigd. Daarover zwijgt Guus, want als hij dit had gemeld had hij de negatieve kwalificatie 'cynisme' niet kunnen gebruiken en dan was het duidelijk geworden dat niet de Palestijnen maar juist de 'Joodse natie' een uiterst 'cynische' politiek voert. En dat mag van de pro-Israel lobby bij de NRC niet. De Palestijnen moeten de schuld blijven krijgen van het feit dat Israel weigert serieus te onderhandelen en weigert op te houden met het schenden van het internationaal recht door zich niet terug te trekken uit de bezette gebieden, terwijl toch in 2004 het Internationaal Gerechtshof in Den Haag duidelijk heeft uitgesproken dat de Israelische bezetting net als de Apartheidsmuur illegaal is. Een uitspraak die door de VN, gesteund door de Europese Unie, in de Algemene Vergadering nog eens is bekrachtigd door de overgrote meerderheid. Daarover zwijgt Guus Valk, ook hij is een cynicus die het machtsspel keurig verdedigt en op die manier alleen oog heeft voor de prijs en niet voor de waarde. Normen en waarden spelen in zijn pro-Israel propaganda geen rol van betekenis. Het gaat hem om macht. Om geweld. De sterkste wint en heeft gelijk. 'Clinton begroet "ongekende" concessie Israel," luidt dan ook de kop in de NRC. Deze leugen is voor de krant het nieuws en niet iets anders en zo speelt Guus voor domme August.

Nog meer krankzinnigheid in de slijpsteen voor de geest:

Joodse kolonist vast om aanslagen

Jeruzalem, 2 nov.

De Israëlische politie heeft een joodse kolonist gearresteerd die onder andere moorden op twee Palestijnen en de bomaanslag op de Israëlische professor Zeev Sternhell heeft bekend. In zijn woning in een nederzetting in de bezette Westelijke Jordaanoever vond de politie een grote wapenvoorraad. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt.

Het gaat om Yaakov Teitel, een 37-jarige Amerikaanse immigrant die werd opgepakt toen hij pamfletten uitdeelde tegen homoseksuelen. Volgens de politiechef van Jeruzalem, Aharon Franco, opereerde Teitel kennelijk altijd alleen tijdens zijn campagne tegen iedereen die hij als zijn vijanden zag. Zijn advocaat zei voor de Israëlische legerradio dat Teitel „geestelijk gestoord” is, gelooft een „afgezant van de Heer” te zijn en niet hoort te worden berecht.

Het gaat mij vooral om deze zin: Zijn advocaat zei voor de Israëlische legerradio dat Teitel „geestelijk gestoord” is, gelooft een „afgezant van de Heer” te zijn en niet hoort te worden berecht.

Dit is een uitermate cryptische zin, die niet klakkeloos voorbij mag gaan. Hier had een NR-redacteur de advocaat op een journalistieke manier aan de tand moeten voelen. Wat deze man beweert is namelijk waanzin. Nogmaals: Zijn advocaat zei voor de Israëlische legerradio dat Teitel „geestelijk gestoord” is, gelooft een „afgezant van de Heer” te zijn en niet hoort te worden berecht.

Met andere woorden: de man moet niet 'worden berecht,' want hij is 'geestelijk gestoord' en wel, let op, omdat hij 'gelooft een ''afgezant van de Heer'' te zijn'. Maar beste NRC: er bestaat onder de christelijke en joodse gelovigen een aanzienlijke groep die meent namens 'de Heer' te handelen hier op aarde. Ik bedoel, dan zijn dus al deze mensen 'geestelijk gestoord' en aangezien de NRC dit klakkeloos doorgeeft, neem ik aan dat de slijpsteen die mening deelt. Dat is opmerkelijk. Sterker nog collega's, dan zijn ook al die anderen 'geestelijk gestoord', al die joden en christenen die geloven dat de joden door hun god zijn uitverkoren. En de grootste gekken zijn dan de Joden in Israel die niet in god geloven maar die wel geloven dat die god hen het zogeheten 'beloofde land' heeft gegeven. Kijk, als er 1 gek is volgens de door de NRC klakkeloos overgenomen normen dan zijn al deze joden en christenen knettergek. Ik neig ertoe het daar volmondig mee eens te zijn, maar constateer dan tegelijkertijd dat de pro-Israel lobby binnen de NRC daarmee nog ernstiger 'geestelijk gestoord' is dan voornoemde joden en christenen, want deze journalisten steunen in woord en soms zelfs in daad de hierboven beschreven religieuze gekte. Of we hebben hier met een ernstige stoornis te maken of niet. Alleen gekken denken dat ze geen keuze hoeven te maken. Voor hen is de werkelijkheid een ander woord voor waan.

4 opmerkingen:

Sonja zei

Ik zat er net over te schrijven.

Joodse kolonist aangehouden voor moorden

JERUZALEM -  De politie in Israël heeft een kolonist aangehouden die bekend heeft dat hij twee Palestijnen heeft vermoord. De 37-jarige man heeft ook gezegd dat hij bomaanslagen heeft gepleegd op onder anderen professor Zeev Sternhell, vanwege diens kritiek op het Israëlische nederzettingenbeleid op de bezette Westelijke Jordaanoever.


Waarom hebben we hier opeens te maken met een moordenaar en niet met een terrorist? De NOS doet het idem dito. Hoe anders is de werkelijkheid wanneer het om Israël en/of joden gaat. De buitenlandse media hebben er geen probleem mee, die schrijven gewoon over "de Joodse terrorist" of "de Joodse extremist". CNN schrijft 'Joodse terrorist' tusssen aanhalingstekens, dus die zijn er nog niet uit.

De ultrarechtse kranten in Israël, zeg maar de buren van Teitel en andere extremisten, maken de moordenaar zowat tot volksheld, maar dat is niet verassend. Israël kent immers een traditie om joodse terroristen te vereren, met herdenkingen, monumenten en in speciale musea. De Jerusalem Post komt met een zielig verhaal over de getraumatiseerde familieleden van de moordenaar. U moet bedenken dat wanneer hij een Palestijn was geweest dan stond hun huis er niet meer, laat staan dat ze een stem en een meelijwekkend verhaal zouden krijgen in de JPost.

Nergens lees ik in onze Nederlandse commerciële massamedia over dat de nederzettingen met hun ultrarechtse bewoners (zwaarbewapend, met eigen milities) een goede broedplaats zijn voor joodse terroristen. En niemand die zich afvraagt waarom de terrorist pas na 13 jaar wordt opgepakt.

Maar wel in Israel zelf: Would Israel arrest a Jewish terrorist with only Arab victims?. Het antwoord in het artikel is: redelijkerwijs niet. Die openheid is er in Israel omdat iedereen heel goed weet dat zij in een racistische staat wonen. Mensen die dat over Israel in Nederland durven te beweren worden meestal weggezet als gekken, 'extreemlinksen', 'antisemieten', 'palestijnenknuffelaars', etcetera.

"Experience - and statistics - show that Israeli law enforcement is remarkably lax when it comes to tackling violence against Palestinians. Twelve years ago, Teitel confessed to killing two Arabs and then took a break from such activity. Sure, he was detained for questioning after the murder of shepherd Issa Mahamra, but he was released due to insufficient evidence. As with many other cases of murder and violence committed against Palestinians, the story of the shepherd from Yatta and the taxi driver from East Jerusalem disappeared into oblivion - until Teitel returned and attempted to harm Jews, bringing the wrath of public opinion, the Shin Bet security service and the Israel Police down on his head."

De man was verdacht, maar kreeg toch een wapenvergunning. Het waren ook maar Palestijnen. Niet verassend is ook dat de man nu al geestelijk ontoerekeningsvatbaar is verklaard, volgens een politiewoordvoerder. Maar hoe extreem gecalculeerd en wreed de opgepakte terrorist is wordt nergens vermeld. Ik heb het hier over de bomaanslag op de messiaans-joodse familie in de nederzetting Ariel. In de kranten lezen we dat een 15-jarige jongen ernstig werd verwond, maar meer niet.

Tot zo ver was ik.

Sonja zei

Nog even over deze zin: "Zijn advocaat zei voor de Israëlische legerradio dat Teitel „geestelijk gestoord” is, gelooft een „afgezant van de Heer” te zijn en niet hoort te worden berecht." Die bewering is ook merkwaardig omdat alle orthodoxe joden dat vinden. Die vinden dat ze boven het seculiere recht staan. En dat wordt in israel heus niet als geestelijk gestoord gezien.

Een andere merkwaardigheid, wat ik nog niet wist maar mij hogelijk verbaasde, is dat orthodoxe joden niet werken. Omdat zij volgens hun geloof verplicht zijn om de hele dag de thora te bestuderen. Ze zitten allemaal in de bijstand. En wie er dan wel (de rest van) het werk moet doen? Ik neem aan moeder de vrouw.

Sonja zei

Verzwegen in de Nederlandse media: Arabische landen presenteren ontwerp van VN-resolutie inzake Gaza

Sonja zei

Off topic:

Nieuwe kolder uit de polder voor op de buis, hoorde ik zojuist op de radio: de Volkskrant gaat met Pauw & Witteman samenwerken in het proramma 'Het Humeur van Nederland'. Als ik het goed begrijp gaat het om een voxpop productie waarbij redacteuren midden tussen het volk gaan wonen (undercover? is me niet duidelijk) om te documenteren waarover mensen ontevreden zijn. Moedig hoor, tussen het gewone volk!

Ik hoor Broertjes kwebbelen: "...een kwaliteitskrant als de Volkskrant". Over samenwerking met P&W: "De goede journalistiek in Nederland moet elkaar opzoeken...", "...onze missie in de samenleving..."

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...