donderdag 15 oktober 2009

Dirk Scheringa Beheer 3

Said the joker to the thief:

AFM: provisies tachtig procent gangbaar 14-10-09
De monitorkamer van AFM in Amsterdam (Foto: ANP)
Provisies van tachtig procent op de verkoop van koopsompolissen zijn eerder regel dan uitzondering. DSB-Bank is dus zeker niet de enige financiële instelling met dergelijke winsten. Dat blijkt uit een onderzoek van de AFM, de toezichthouder op de financiële markten.

Eind september zei minister Bos van Financiën "niet vrolijk" te worden van de verkooppraktijken van DSB-Bank. Hij noemde provisies van tachtig of negentig procent "totaal idioot". Nu blijkt dat dergelijke provisies in de markt heel normaal zijn.




Het gaat volgens de AFM om provisies op koopsommen voor overlijdensrisico- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Gangbaar
Uit het onderzoek van de AFM naar verzekeringen van kredieten en koopsompolissen blijkt dat "het gros van de aan de adviseurs of bemiddelaars betaalde provisies rond de tachtig procent ligt". Ook bij verzekeringen van hypotheken "loopt de provisie op tot 71 procent van de koopsom. Het gemiddelde ligt rond 42 procent".

Met een koopsom wordt de verzekering in een keer betaald, in plaats van een jaarlijkse premie. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een huis verzekert de eigenaar zich vaak voor hij risico dat hij overlijdt. Bij een koopsom wordt de premie daarvoor op de hypotheek gestapeld. Volgens de AFM gaat tot 71 procent van die inleg op aan kosten.

Vanaf januari moet de klant geïnformeerd worden over de kosten. De Tweede Kamer dringt aan op strengere maatregelen.

Bekijk hiernaast de brief van de AFM.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...