donderdag 15 oktober 2009

Dirk Scheringa Beheer 2

Ik zag net in het voorbijgaan op straat een Volkskrant hangen met als tekst op de voorpagina iets in de trant van 'er is een spel gespeeld', een uitspraak van een DSB-werknemer, die als een wat dommig dik kind in een DSB-shirtje met een beteuterd gezicht ergens op zit te wachten.

U moet eens opletten hoe de commerciele massamedia over de praktijken van de DSB schrijven. 'Er is een spel gespeeld'. Ja, natuurlijk domoren, en dat spel heet kapitalisme, waarbij de grote jongens de kleine opeten, zodat de laatst overgeblevene het monopolie heeft. Het kapitalisme haat concurrentie. In plaats van dat de commerciele media precies uitzoeken hoe de handel in zijn werk is gegaan, krijgen we nu allemaal slachtoffers te zien, inclusief werknemers die hun baan dreigen te verliezen nadat ze direct of indirect betrokken waren bij het asociale spel waarbij de DSB 'jarenlang... veel te risicovolle hypotheken verkocht aan mensen die het niet konden betalen, tot bedragen van twee maal de executiewaarde van het huis en negen maal het jaarsalaris', waardoor nu de bank in grote financiele problemen is gekomen en niet te vergeten de talloze hypotheekhouders die door de recessie hun rente niet kunnen betalen, laat laat de aflossing. Wie meer uitgeeft dan hij in kas heeft, loopt altijd gevaar, dat is algemeen bekend. De Volkskrant meldt vanmiddag:

'Bos: DSB had nog maar 26 miljoen in kas
Van onze redactie
Gepubliceerd op 15 oktober 2009 12:25, bijgewerkt op 15 oktober 2009 14:36
DEN HAAG - DSB Bank had nog maar 26 miljoen euro in kas, was voor meer dan 1 miljard euro afhankelijk van geld uit het Europese bankenstelsel en de kwaliteit van het onderpand stond ter discussie.'

Zie: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1303363.ece/Bos_DSB_had_nog_maar_26_miljoen_in_kas

Het is allemaal wat. Wanneer de DSB-werknemers wat fatsoenlijker waren geweest was dit niet gebeurd. Wanneer de politici hun controlerende functie wat serieuzer hadden opgevat was dit niet gebeurd. Wanneer de commerciele massamedia wat beter hadden opgelet en hun werk wat serieuzer hadden bedreven dan was dit niet gebeurd. Wanneer het systeem wat minder corrupt was geweest dan was dit niet gebeurd.

Wat moet er nu gebeuren? Het lijkt me voor de hand liggend. De Nederlandse Bank moet financieel verantwoordelijk worden gesteld voor het feit dat ze moedwillig verzuimde eerder op te treden tegen deze luchthandel. Maak de Nederlandse staat verantwoordelijk voor het falen, maak Nederlandse politici financieel verantwoordelijk voor hun falen en maak de werknemers van de DSB financieel verantwoordelijk voor hun asociaal gedrag. En vertrouw de economische redacties van de massamedia nooit meer. Die worden betaald om te zwijgen.

Hoe doortrapt onze autoriteriten zijn blijkt hieruit:

Sonja heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Dirk Scheringa Beheer" achtergelaten:

De Nederlandsche Bank heeft overigens maandag 5 oktober zijn bondgenootschap met DSB verraden door het aanbod om Scheringa van gratis van juridisch advies te voorzien in geval hij een eventuele aanklacht tegen de stichting Hypotheekleed van Pieter Lakeman zou indienen. Lakeman komt op voor de gedupeerden van DSB, maar daarnaast vind ik hem nog steeds de enige persoon die zinnige dingen over de kwestie zegt. (video)

Dit betekent dus dat De Nederlandse Bank ons belastinggeld wil besteden aan het verdoezelen van het eigen falen. Dat is brutaal en de politiek slikt dit. Dit heet het poldermodel. Zelfs de schijn van democratie bestaat niet meer.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...