vrijdag 23 oktober 2009

De Volkskrant 91

De Volkskrant beweert:

Waar draait het om op de klimaattop in Kopenhagen?

Volkskrant-redacteur Michael Persson legt uit wat er op het spel staat tijdens de klimaattop in Kopenhagen, van 7 tot 18 december. De top in de Deense hoofdstad wordt als cruciaal gezien in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Maar het is zeer de vraag of de rijke en arme landen hun tegenstellingen kunnen overwinnen. (23 oktober 2009)

Tags: aarde, co2, klimaat, klimaatverandering, kopenhagen, milieu, wetenschap


Michael Persson, jij suggereert, beweert als het ware dat 'de opwarming van de aarde' het gevolg is van de strijd tussen arm en rijk. Dat is inderdaad de boodschap van de westerse commerciele massamedia. Maar beste collega, dat is een valse voorstelling van zaken. Het ware probleem is het onvermogen van de kapitalistische wereldeconomie om zich aan te passen aan de snel veranderende omstandigheden. Ik bedoel dit: Darwin verklaarde de evolutie aan de hand van 'natural selection', dus niet de 'survival of the fittest' zoals abusievelijk door velen gedacht wordt. (Dat geloof is van Herbert Spencer). Darwin stelde dat alleen de soort die zich het best kan aanpassen aan de veranderende omstandigheden en die dus evolueert, overleeft. De soort die zich niet kan aanpassen gaat ten onder. Welnu, de menselijke soort heeft een systeem bedacht waarbij de natuur beheerst en gebruikt wordt om een oneindige stroom winstgevende materie te scheppen, om al even oneindige behoeften te bevredigen, die permanent kunstmatig worden gecreëerd . Maar net zoals alles, komt aan alles een einde, ook aan het vermogen van de natuur om aan al onze grillen te voldoen. Bomen groeien niet tot in de hemel, wat het Vooruitgangsgeloof ook mag veronderstellen.

Michael, de voorstelling van zaken dat de opwarming van de aarde op dit moment te maken heeft met de 'tegenstellingen' tussen 'de rijke en arme landen'. Dit is is een nieuw voorbeeld van het feit dat de mens niet in staat is te evolueren, dus zich aan te passen aan de razendsnel veranderende omstandigheden. Opnieuw wordt een zinloze uitvlucht verzonnen om maar niet het systeem structureel te hervormen.

'Waar draait het om op de klimaattop in Kopenhagen?' Ik zou zeggen: het draait zoals altijd om rijkdom en dus om macht, om het behoud van onze overvloed, om het westerse onvermogen fatsoenlijk met de natuurlijke schaarste om te gaan. Meer niet.

Succes collega, met je boodschap.

Geen opmerkingen:

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...