vrijdag 30 oktober 2009

Bas den Hond van Trouw 6

Wat bedoelde universitair docent en Trouw-journalist Bas den Hond toen hij in 'misschien wel de beste krant van Nederland' schreef:

'Leger Honduras arresteert president die nog graag had willen aanblijven...Is in Honduras een staatsgreep gepleegd, of heeft de staat een ontspoorde functionaris afgezet?' http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article2801272.ece/


Laten we het volgende eens analyseren: 'heeft de staat een ontspoorde functionaris afgezet?'

De vraag is natuurlijk: wie vormt de staat? Over wie heeft Bas het? Daarvoor moeten we weten wie de macht heeft in deze staat, dat spreekt voor zich. Welnu de macht heeft zeker niet de 10 procent van de bevolking van wie het inkomen 0,7 procent is van het inkomen van de totale bevolking.

Household income or consumption by percentage share:

lowest 10%: 0.7%

Die 10 procent speelt geen enkele rol. Sterker nog, meer dan helft van de bevolking speelt geen rol van betekenis, want die meerderheid leeft onder de armoedegrens en heeft geen aantoonbare greep op het reilen en zeilen van wat Bas den Hond noemt 'de staat'.

Population below poverty line:

50.7% (2004)

Maar wie bestuurt dan 'de staat'? Welnu, net als nagenoeg overal: de rijke invloedrijke elite, zijnde de 10 procent van de Hondurezen die bijna de helft van het inkomen opstrijkt.

Ik teken hier bij aan dat dit de officiele cijfers zijn, zoals ze in het CIA-factbook staan, dus dit zijn niet de werkelijke cijfers, die veel hoger liggen.

Ter verduidelijking: het gemiddelde inkomen van de Hondurezen is ongeveer eentiende van dat in Nederland. Met andere woorden: Bas den Hond met zijn dubbele baan krijgt tenminste tien keer zoveel als een gemiddelde Hondurees en misschien wel honderd keer zoveel als iemand uit het armste deel van de bevolking (10 procent) die met 0,7 procent genoegen moet nemen.

Desondanks schrijft deze universitair docent annex collega van mij: 'Is in Honduras een staatsgreep gepleegd, of heeft de staat een ontspoorde functionaris afgezet?'

En waarom is deze president 'een ontspoorde functionaris?' zoals Den Hond suggereert? Het antwoord is simpel: omdat deze democratisch gekozen politicus de kloof tussen arm en rijk wil versmallen. En dat valt niet goed in het christelijke milieu waaruit Den Hond zijn inspiratie haalt.

1 opmerking:

Sonja zei

Wat is er toch aan de hand met onze universiteiten? Met die enge mannetjes die daar les geven? Universiteiten horen verzetshaarden tegen de elite te zijn, en vóór (echte) vrijheid en democratie. De wetenschappen, de rede, de geest is het enige (vreedzame) wapen dat we hebben tegen de barbaren. Zo zie ik het.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...