woensdag 30 september 2009

Zorreguieta


Zorreguieta (links) en Videla, mede verantwoordelijk voor de moord op --volgens mensenrechtenorganisaties-- naar schatting 30.000 tegenstanders van hun regime.

Mijn buurman vroeg me welke logica er stak achter de arrestatie van de Transavia-piloot die tijdens de zogeheten Vuile Oorlog van 1976 tot 1983 tegenstanders van het Argentijnse regime naar hun eindbestemming vloog, te weten de dood in zee, terwijl toch tegelijkertijd de vader van onze prinses Maxima, lid van het regime dat opdracht gaf tot deze staatsterreur, gewoon vrij kan rondlopen en met alle egards wordt behandeld door de Nederlandse autoriteiten?

Mijn antwoord was simpel: zo werkt nu eenmaal de logica van de macht, zowel in een dictatuur als in een zogenaamde democratie. Nederlandse autoriteiten wisten van de beschuldigingen tegen de Transavia-piloot, maar lieten deze van massamoord verdachte man vrij rondlopen omdat ze anders ook tegen Zorreguieta een strafvervolging hadden moeten beginnen. Het is interessant om te zien hoe angstvallig de Nederlandse politiek zwijgt over deze affaire, nu de piloot in opdracht van een ander land is opgepakt. Blijft Zorreguieta welkom of niet? Als de piloot schuldig wordt bevonden dan zullen ook de opdrachtgevers schuldig moeten worden verklaard. En kijk eens hoe iedere regent zwijgt in Nederland. In alle talen.

Achtergrondinformatie: 'Na de staatsgreep van generaal Jorge Videla op 24 maart 1976 werd Zorreguieta onderminister van Landbouw. Vanaf maart 1979 tot maart 1981 was hij minister van Landbouw en Veeteelt. Hij had hiermee leiding over de belangrijkste economische sector van het land. Tijdens het bewind van Zorreguieta steeg de export van vlees, graan en suiker naar recordhoogten.'

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Zwijgen doet men al jaren. De ene moord is de andere niet! Zo is prins Bernhard een schavuit met ondeugende streken en een ander een notoire oplichter en bedrieger. De een verkracht een jong meisje en is een smerige pedofiel, de ander heeft seks met een jong meisje en is zielig. En natuurlijk blijft Zorreguieta welkom, net zoals Verhagen minister van buitenlandse zaken blijft.

anzi

Sonja zei

Voortreffelijke journalistiek van René Zwaap, citaten:

Laatste tango in Bariloche
Máxima, Jorge Zorreguieta, Willem-Alexander, prins Bernhard: allen komen zij graag naar San Carlos de Bariloche, het chique Argentijnse wintersportparadijs. Er kleeft echter ook een schaduwzijde aan dit 'Beieren aan de voet van de Andes'.

En dan nu: het pampa-model
Bij de ook al wat aangeslagen pers, die zich en masse op de mond- en klauwzeer stortte om maar niet meer te hoeven denken aan de ware contouren van het ontzaglijke koningsdrama dat zich had ontrold, begint men weer enigszins de draad op te vatten. Zo blijkt nu ook moeder Zorreguieta te solliciteren naar een bordesverbod, met de jongste onthulling dat zij enkele jaren na de val van de Argentijnse junta nog ijverig petitioneerde voor eerherstel van vader des vaderlands Jorge Videla. En zo gaat de nadere kennismaking met de nieuwe Latijnse Oranje-tak onverdroten een nieuwe fase in.

De BV Zorreguieta
Het Argentijnse parlement wees onlangs Jorge Zorreguieta aan als medeplichtige in het grootste witwasschandaal aller tijden, met vertakkingen in de internationale drugs- en wapenhandel. Collega-bankier Onno Ruding zit in hetzelfde schuitje. Máxima vervulde een onderbelicht gebleven bijrol.
...
De vader van Máxima voldeed volledig aan het beeld dat al eerder van hem is geschapen: dat van een innemende, vriendelijke man.» Maar ook de krant van wakker Nederland wist niet te verklaren waar toch die hartverwarmende solidariteit van Ruding met Jorge Zorreguieta vandaan kwam. Wat hadden hij en de voormalige landbouwbaas toch met elkaar uitstaande?
Aan dat mysterie is een einde gemaakt met de verschijning van het rapport van de Comisión Especial Investigadora sobre Hechos Ilícitos Vinculados con el Lavado de Dinero, onder leiding van het Argentijnse parlementslid Elisa Carrió. Jorge Zorreguieta en Onno Ruding blijken zij aan zij te staan in het grootste witwasschandaal van de internationale monetaire geschiedenis: Ruding als topman van de Citigroup, Zorreguieta in zijn functie van directielid van de in 1999 geëxplodeerde Banco República, waaraan hij van 1992 tot 1994 verbonden was, en als privé-rekeninghouder.
Zowel de Banco República als de Citibank (een onderdeel van de Citigroup) wordt door de Argentijnse onderzoekscommissie aangewezen als vitaal station van een mondiaal opererende zwart-geldlijn die zich gedurende het presidentschap van Carlos Ménem (1989-1998) bezighield met uiteenlopende zaken als het witwassen van de winsten van het beruchte Juárez-drugskartel uit Mexico, omkopingen in het bedrijfsleven en illegale wapenleveranties aan onder meer Kroatië en Ecuador.

Koning Willem IV?
Het trekken van de Máxima-kaart is niet van gevaren ontbloot. De grond onder de voeten van vader Jorge Zorreguieta wordt steeds heter. Een groep Argentijnse parlementsleden uit het kamp van president Néstor Kirchner diende onlangs een voorstel in om het staatspensioen dat Zorreguieta geniet als oud-minister van Landbouw in te trekken. Dit vanwege zijn betrokkenheid bij de Videla-junta. Daarnaast loopt nog altijd het onderzoek tegen Zorreguieta betreffende diens eventuele betrokkenheid bij wandaden van de junta tegen politieke tegenstanders. Ook zijn er nog steeds vragen over zijn betrokkenheid bij het witwasschandaal van de Banco Republica (De Groene Amsterdammer, 7 april 2006). Vader Zorreguieta is de laatste tijd dan ook vooral in Nederland te vinden. Als Argentinië onder leiding van Kirchner doorgaat met het opruimen van de demonen van de ‘Vuile Oorlog’ is de kans groot dat Jorge Zorreguieta zich aan Máxima zal moeten vastklampen en zich definitief in Nederland vestigt, op de vlucht voor justitie in eigen land. Internationaal-rechtelijk zou dat kunnen leiden tot een pijnlijke blamage voor Nederland en het Oranjehuis.

Anoniem zei

Nee hoor, Holman, tuurlijk, geen verkrachting. Eerst een paar glazen champagne erin, een pilletje, een jacuzzi en sexen maar. Men begint bij de voordeur en eindigt bij de uitgang, daarna kan het pakket afgelevert worden bij het huisadres. Polanski moet nu boeten voor zijn progressieve seksspelletjes. Arme man, helemaal gezien zijn verleden.


Holman in het Parool:

Is het niet zo Zorrequieta wordt beschermd door de Nederlandse regering? Waarom werd Julio P. dan niet beschermd? Maandag was ik werkelijk geschokt door het nieuws dat Roman Polanski was gearresteerd. Roman had dertig jaar geleden een meisje van 13 geneukt. Onmiddellijk dacht ik aan Zorrequieta.

Zou men Polanski hier ook hebben gearresteerd? Ik denk het wel. Hirsch Ballin zou zoiets met genoegen doen.

Polanski loopt de kans de rest van zijn leven in de gevangenis door te brengen voor een vergrijp dat eigenlijk niet zo groot is. (Het was geen verkrachting, Polanski was slachtoffer van conservatieve rechters.) Zorrequieta daarentegen mag vrij rondlopen, terwijl zijn vergrijp veel erger is.

Polanski is opgepakt omdat hij een beroemde filmer is. Zorrequieta mag vrij rondlopen omdat hij een dochter heeft die een Nederlandse prinses is en hij prins Bernhard kende.

Geen minister durft hem aan te pakken.

anzi

Sonja zei

"voor een vergrijp dat eigenlijk niet zo groot is"

Pardon? Kinderverkrachting? En nog toegegeven ook? Als het jouw dochter was geweest? Doe effe nomaal zeg...

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...