donderdag 24 september 2009

De Israelische Terreur 945

In een vorig bericht schreef ik dit:

'Gisteravond volgde ik in de Balie een 'toelichting door en discussie met Yehuda Shaul van Israëlische organisatie Breaking the Silence over door haar gepubliceerde Gaza-rapport', waarin Israelische militairen vertellen welke oorlogsmisdaden in Gaza werden gepleegd door de Israelische strijdkrachten. Hoewel de hele avond gesproken werd over oorlogsmisdaden, werd het woord geen 1 keer uitgesproken. Wel werd verteld dat ook nu nog, na alle nationale en internationale rapporten en getuigenverklaringen over de Israelische oorlogsmisdaden, 80 procent van de joods-Israelische bevolking de officiele militaire en politieke strategie van oorlogsmisdaden steunt. Toen ik tegen het einde van de avond aan Yehuda Shaul vroeg of hij als Israelische staatsburger voorstander was van het juridisch vervolgen van de betreffende militairen, vooral ook gezien het schrikbarende gebrek aan een morele standaard onder 80 procent van de joods-Israelische bevolking, ontweek hij een antwoord door te stellen dat hij geen advocaat was. Toen ik hem er vervolgens op wees dat het irrelevant was bij het beantwoorden van mijn vraag of hij al dan niet een advocaat was, antwoordde hij als reservist niet te weten wat oorlogsmisdaden zijn, en dat trouwens ook alle andere gewone Israelische militairen dit niet weten. Ik stelde hem vervolgens de vraag of hij expliciet tegen het juridisch vervolgen van militairen was die verdacht worden van oorlogsmisdaden. De voorzitter van de avond reageerde door te stellen dat deze vraag niet aan Shaul gesteld mocht worden. Ik was weer helemaal terug in Nederland. Discussie wordt hier niet werkelijk op prijs gesteld.'

Naar aanleiding daarvan schreef Sonja:

Wat erg. Hoe zou jij die houding (van Breaking the Silence) kunnen verklaren? Angst voor represailles? Dat is best reëel.

stan zei

represailles. dat was naderhand de verklaring van de voorzitter. de gedachte is dat men zich kan verzetten zonder dat dit consequenties oplevert of tenminste zo min mogelijk. dat is een absurde aanname. maar veel interessanter is de uitspraak dat de militairen te velde niet weten wat oorlogsmisdaden zijn. juist daarom moeten ze voor het gerecht worden gedaagd, zeker wanneer 80 procent van de bevolking deze officiele terreur steunt. ik kom hier nog op terug.

1 opmerking:

Sonja zei

Alex Burghoorn schreef gisteren: "Hoe Obama de blijvende kloof tussen Israël en de Palestijnen denkt te kunnen overbruggen, is onduidelijk, nu zijn aanvankelijk harde aanpak van Israël lijkt te hebben gefaald."

"Harde aanpak"? Welke harde aanpak Obama? Zeggen: 'joh, nu effe niet hoor...'? Dat is toch geen aanpak. Dat is een knipoog, naar Israëlische maatstaven. Desalniettemin is dit de nieuwste waan van de dag in medialand.

Verzwegen nieuws: 15-jarige dient aanklacht in bij ICC
Nieuws van onze Crimineel van Buitenlandse Zaken