zaterdag 25 juli 2009

Nederland 7


Trouw op 25 juli 2009:

’Immigrant nuttig voor economie’
Econoom: Verzoek PVV zo gek niet


Zeventig jaar eerder:

Februari 1939 - Het vierde kabinet Colijn besluit een groot vluchtelingenkamp te bouwen, om zoveel mogelijk Joodse vluchtelingen uit Duitsland op een plek onder te brengen... De vluchtelingen zullen aan het werk worden gezet, voor de ontginning van het gebied. Het college wijst er in het voorstel aan de raad fijntjes op dat die arbeid aan de gemeente ten goede zal komen.

Zo werkt het poldermodel.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

JUNI 2005 Trouw

Turkse gastarbeider bracht bloei in Limburg


VENLO - Öztürk, Dinçelek en Nizam heten zeen ze droomden 'op een bankje aan de Maas over de Bosperus'. Zo heet de tentoonstelling over de Turkse gastarbeiders in Limburg. De expositie, met veel foto's uit familie-albums, gaat vandaag open. Het Limburgs Museum in Venlo wil vooral hun rol laten zien in de ontwikkeling van de provincie.

print stuur artikel door

Veertig jaar geleden kwam de eerste Turk naar Limburg. De mijnindustrie was nog in volle bloei. Elfduizend landgenoten zouden hem volgen. De autochtone Limburger weet maar weinig over die eerste stroom gastarbeiders. ,,Ook willen we vooroordelen wegnemen die onder de bevolking leven'', zegt conservator Barbara Kruijsen.

Begin jaren zestig telde Limburg driehonderd Turkse migranten. Dat werden er duizenden, die een belangrijke bijdrage leverden aan de economische ontwikkeling. De meesten waren werkzaam in de mijnindustrie. Van de 51000 werknemers in deze sector was in 1960 zeven procent van buitenlandse afkomst. In 1969 was dit elf procent.

Het waren niet alleen de Turken die in de mijnen werkten. Ook uit Marokko kwamen gastarbeiders. Molukkers en Polen hebben eveneens een belangrijke economische bijdrage geleverd. Daarom breidt het museum zijn tentoonstelling in 2007 uit. ,,We willen ook andere migranten die al lange tijd in Nederland wonen onder de aandacht brengen.''

anzi

Anoniem zei

Standard online 25 juli 2009





Europa wil opnieuw gastarbeiders


BRUSSEL - Europa wil opnieuw gastarbeiders aantrekken om de tekorten op de arbeidsmarkt op te vullen. De Europese Commissie keurt vandaag een beleidsplan goed voor die legale migratie.

Volgende stap. Part of the deal!

anzi

Anoniem zei

Hoe het tolerante Nederland de economie bevordert!


Jonge Turken Nederland niet meer leuk
‘In Turkije ligt voor ons de uitdaging’

Door: Jojanneke van den Berge
Gepubliceerd: donderdag 19 maart 2009

Tal van onderzoeken wijzen uit dat jonge hoogopgeleide Turken steeds minder hebben met Nederland. ‘Het wordt hier steeds killer.’ En daarom willen ze weg.

Osman Gurbuz (35) nam twee weken terug de stap. Na een heel leven in Nederland is hij met zijn Nederlandse vrouw nu inwoner van de Turkse stad Antalia. Gurbuz, die rechten studeerde aan de Erasmus universiteit en werkte bij een groot Nederlands IT-bedrijf, gaat daar een eigen IT-bedrijf starten: De Consultan. ‘Vijf jaar geleden begon ik voor het eerst te denken over emigreren. Het klimaat is beter. Qua temperatuur, sociaal en economisch. Zelfs nu met de crisis is de groeifase van Turkije vele male groter dan die van West-Europa. En de Turkse mentaliteit is er een van alle kansen aangrijpen die langskomen.’

Gurbuz is niet alleen. Steeds meer hoogopgeleide Turken verruilen ons land voor dat van hun voorouders. Een trend die na 9-11 inzette. Cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek tonen sindsdien een jaarlijks toenemende emigrantengroei van tweede generatie Turken. De economische bloei daar trekt net zo hard aan als de verkilling hier wegduwt. Gurbuz: ‘Alles rond de islam wordt enorm uitvergroot, en de massa gaat er volledig in mee. Als je alleen al ziet hoe er in de woonwijken met Turken wordt omgegaan. Dat stuit mij tegen de borst.’

Weg zodra het kan (lees verder Pers.nl)

anzi

Sonja zei

’Slavernij’ in aspergestekerij
18 MEI 2009

Op een aspergekwekerij in Someren (Noord-Brabant) zijn 36 seizoenswerkers uitgebuit en mishandeld door hun werkgeefster. Zij kregen nauwelijks loon, werden geslagen tijdens het werk en mochten het terrein niet af. ’s Nachts werden de arbeiders, voornamelijk Roemenen, opgesloten in een pand waarin een brandgevaarlijke situatie heerste. Burgemeester Alfred Veltman vond de arbeidsomstandigheden zo schrijnend, dat hij sprak van ’slavernij’.

Of er aangifte van mensenhandel of mishandeling tegen de eigenares is gedaan, weet Veltman niet. De vrouw is niet aangehouden. Er zijn wel drie aangiften wegens verduistering gedaan: de vrouw had de paspoorten en verzekeringen voor werk in de Europese Unie van de Roemenen achtergehouden. De paspoorten zijn inmiddels weer terug.

http://www.trouw.nl/nieuws/economie/article2761852.ece/_rsquo_Slavernij_rsquo__in_aspergestekerij__.html

PS De SP heeft blijkbaar medelijden met deze slavendrijfster

Anoniem zei

Volgende stap. Gemak dient de controlerende mens. Wie gaat men eruit pikken?

Paspoortcontrole Schiphol vanuit huis
Parool 30-7-2009

De marechaussee op Schiphol onderzoekt of de paspoortcontrole op de luchthaven sneller kan laten verlopen. Foto ANP

SCHIPHOL - Passagiers van internationale vluchten moeten mogelijk in de toekomst hun paspoortgegevens al vanuit huis doorsturen aan de douane op de luchthaven Schiphol. De marechaussee op Schiphol onderzoekt of ze op deze manier de paspoortcontrole op de luchthaven sneller kan laten verlopen. Dat heeft een woordvoerder donderdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Volgens de woordvoerder staan de plannen nog in de kinderschoenen. ''We zijn in gesprek met verschillende partijen, zoals justitie, douane en luchtvaartmaatschappijen. Hoe de paspoortcontrole vooraf technisch vorm gaat krijgen, is nog niet duidelijk'', zei de woordvoerder.

De paspoortgegevens zijn gekoppeld aan de gemeentelijke basisadministratie. Maar ook kan de marechaussee zien of iemand bijvoorbeeld nog een boete heeft openstaan. ''Met de informatie kunnen we van tevoren vaststellen welke passagiers we eruit willen pikken'', aldus de woordvoerder.

Op welke termijn de nieuwe vorm van controle ingevoerd kan worden is ook nog niet duidelijk. (ANP)

anzi

P.s Men vergeet te melden dat overleg tussen VS en EU over het verkrijgen van meer informatie over reizigers nog gaande is.

Anoniem zei

KASSA!


volledige barak uit Kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog teruggevonden.

Trouw Video

print stuur artikel door Video
'Hier staat gewoon een complete barak'


Dat zei een woordvoerder van het Herinneringscentrum Westerbork donderdag. De barak is de tweede complete exemplaar dat is opgedoken. In het Drentse Zwiggelte staat er nog één, die dienst doet als varkensschuur.

In de barak in het Vechtdal liggen stofbalen opgeslagen. Volgens de woordvoerder is vrijwel alles intact. De barak stamt vermoedelijk uit 1939 en werd in de oorlog bewoond.

„Vermoedelijk door de meer bevoorrechte joodse gevangenen. Gevangenen die een functie in het kamp bekleedden. De barak van 30 bij 8 meter bestond uit een grote en kleine kamer met een keukenblok. De keuken is inmiddels verdwenen”, aldus de woordvoerder. Op de muren bevinden zich twee tekeningen van een militair. „Vermoedelijk gemaakt in de periode van maart tot september 1949”, aldus de woordvoerder. Het is nog niet bekend wanneer deze barak wordt verplaatst naar Westerbork.

Volgens de woordvoerder zijn inmiddels tien complete of gedeeltelijke barakken gelokaliseerd: „De tips stromen binnen. We zijn voorlopig nog wel bezig met het natrekken van deze meldingen.

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...