woensdag 15 juli 2009

De Nuance van de NRC 124



Voor het eerst besteedt de NRC aandacht aan Breaking the Silence, en dat terwijl enkele leden van deze groep joods-Israelische soldaten in 2006 in Amsterdam waren om een tentoonstelling te organiseren, zoals u hier kunt lezen: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2006/09/breaking-silence.html

Maar toen kon de slijpsteen voor de geest nog niet over de Israelische oorlogsmisdaden berichten, dat was toen nog politiek incorrect. Maar nu:

Oud-soldaten Israël: Palestijnen gebruikt als menselijk schild
Gepubliceerd: 15 juli 2009 11:24 | Gewijzigd: 15 juli 2009 16:22
Door onze correspondent
Tel Aviv, 15 juli. Het Israëlische leger heeft tijdens het drie weken durende offensief in de Gazastrook, een half jaar geleden, Palestijnse burgers als menselijk schild gebruikt en wittefosforgranaten afgeschoten op huizen. Militairen werden zonder ‘moreel kader’ de oorlog in gestuurd, behalve dat de eigen verliezen zo veel mogelijk beperkt moesten worden.

* Nieuwsthema - De Israëlische inval in Gaza: Chronologie, hoofdrolspelers, reportages en interviews

Dat stelt de Israëlische organisatie van ex-militairen Breaking the Silence op basis van de getuigenissen van 26 veteranen van de Gaza-oorlog. De getuigenissen – geanonimiseerd om vervolging te voorkomen – worden vandaag gepubliceerd.

In de verhalen van de reservisten en beroepsmilitairen komt meerdere malen naar voren dat legerofficieren geen schietinstructies gaven, maar opriepen op alles te schieten wat bewoog. „Dit was in essentie onze instructie”, zegt getuige nr. 9. 'Schiet als jij dat wil. Zie je iemand, ben je bang: schieten.”

Tijdens de oorlog in de Gazastrook vielen volgens de Verenigde Naties meer dan 1.300 doden, meest burgers. Tijdens de oorlog vielen dertien Israëlische doden. Israël wilde naar eigen zeggen een einde maken aan de raketbeschietingen door Hamas, maar slaagde er niet in Hamas op de knieën te dwingen.

Volgens Yehuda Shaul, oprichter van Breaking the Silence, laten de getuigenissen zien dat de oorlog in de Gazastrook „totaal anders” is dan voorgaande oorlogen van Israël. „De mate van verwoesting is vele malen erger dan voorheen. Alles is een legitiem doelwit”, is tegen de militairen gezegd. Het Israëlische leger laat in een reactie weten dat de getuigenissen grotendeels gebaseerd is op geruchten en verhalen van horen zeggen. De verhalen zijn volgens een legerwoordvoerder anoniem en vrijwel oncontroleerbaar. Het leger zegt al langer met onderzoeken bezig te zijn naar beschuldigingen van wangedrag.
Lees verder:

Opmerkelijk is dat de de kop op de voorpagina van de NRC een andere is. Er staat boven een 1 koloms bericht:'Veteranen: Israel trad ongeremd op in Gaza.' Ik herhaal: ' TRAD ONGEREMD OP.'
Beste collega's van de NRC, sinds wanneer heten oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid: ongeremd optreden? De nazi's traden ongeremd op in Polen en de Sovjet Unie? Nederland trad ongeremd op in ons-Indie? Nee jongelui, die misdaden heten oorlogsmisdaden. Meer dan 400 Palestijnse kinderen vermoorden en dan deze terreur als ongeremd optreden kwalificeren is misdadig. Ik weet dat het niet past in jullie pro-Israel verslaggeving maar probeer op zijn minst de elementaire regels van de journalistiek te hanteren.
En nu we toch bezig zijn, een 1 koloms bericht op de voorpagina is wel heel veel kleiner dan de zes kolommen op de opiniepagina die de zionistische extremist Martin Levi van Creveld van de NRC-redactie kreeg om in januari dezelfde Israelische oorlogsmisdaden te rechtvaardigen met de historische woorden "Mais c'est la guerre." Waarom kreeg de rechtvaardiging van oorlogsmisdaden in de NRC zes kolommen? Van welke nuance is hier sprake?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Oud-soldaten Israël: Palestijnen gebruikt als menselijk schild

Dit staat in de buitenlandpagina van het NRC, Stan

Jammer niet op de voorpagina, daar dit het Israelische propagandamateriaal was voor de vermoorde Palestijnse kinderen.

Maar het staat er ,Stan!

anzi

Anoniem zei

Ik had bovenstaande niet goed gelezen, Stan, maar het NRC citeren toch die soldaten?

anzi

Anoniem zei

citeert (komt omdat het moeilijk is om te reageren, wordt elke keer afgebroken)

anzi