woensdag 24 juni 2009

Roots 2




Roots. In plaats van overal ter wereld met geweld zijn economisch model op te dringen, zou de blanke zich moeten realiseren dat bijvoorbeeld de moderne muziek waar hij dagelijks naar luistert ondenkbaar is zonder de invloed van de zwarte blues en dat de moderne beeldende kunst onmogelijk was geweest zonder de invloed van zwart Afrika. Het zou de grootste bewondering moeten afdwingen dat de zwarte slaaf erin geslaagd is zijn roots te bewaren. Ondanks alle verwoestingen van de blanke heeft de zwarte het contact met zijn ziel niet verloren en dat terwijl de blanke erin slaagde zijn hele wereld te ontzielen en nu dan ook gefrustreerd wanhopig op zoek is naar bezieling.

In Regeneration through Violence, the Mythology of the American Frontier 1600-1860 schrijft de Amerikaanse hoogleraar Rchard Slotkin het volgende over de eerste fundamentalistische christelijke kolonisten: 'The Puritan townsman believes the wilderness is a chaos because he does not understand the laws of survival in the forest. When war forces the Puritan into the woods, he is lost, both phsically and spritually adrift. Having lost his moral bearings, the Puritan's response to stress is likely to be a disproportionately violent and hysterical savagery, or else an abject cowardice.' Vijf eeuwen blank kolonialisme heeft aangetoond hoe bloeddorstig de blanke angst voor de wereld is. Het wordt tijd dat de blanke leert dansen en leert naar de natuur te luisteren. 

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ondanks alle verwoestingen van de blanke heeft de zwarte het contact met zijn ziel niet verloren

En mede daarom spreken we van "soul music"...;-)

Anoniem zei

Blues
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blues is een muziekstijl die ongeveer tussen 1860 en 1900 is ontstaan en zijn oorsprong vindt in de muziek die slaven (uit Afrika afkomstige negers) in het Zuiden van de Verenigde Staten - onder andere in de Mississippidelta, tussen Memphis en New Orleans) - maakten. De voornaamste muzikale bronnen die tot het ontstaan van de blues hebben bijgedragen zijn de religieuze liederen (gospels, spirituals), de worksongs en de field hollers. Een typische variant van de blues is de cajunmuziek. Muziek maken met elkaar of alleen, met of zonder instrumenten, was voor hen vaak de enige manier om hun lijden uit te drukken en te verzachten. Omdat deze muziek een melancholische toon en inhoud had, werd ze 'blues' genoemd.

Soms gebruikten de zangers 'scheldwoorden' die de bewakers niet kenden. Ze spraken bijvoorbeeld af dat 'hark' in hun liedje als 'zot' bedoeld werd. Zo konden ze de bewakers uitschelden zonder dat deze het merkten. Ze maakten zelf instrumenten en 's avonds zongen ze uit volle borst over de miserie die ze hadden.

anzi