dinsdag 16 juni 2009

Iran 275


De Volkskrant bericht:
'Zeven doden na betoging in Teheran
Van onze buitenlandredactie
Gepubliceerd op 16 juni 2009 07:41, bijgewerkt op 16 juni 2009 10:01

TEHERAN - 
Zeker zeven personen zijn doodgeschoten in de Iraanse hoofdstad Teheran aan het eind van een betoging tegen de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad. Een aantal andere mensen zou gewond zijn geraakt.
Aanhangers van Achmedinedjad juichen hem toe tijdens een toespraak afgelopen zondag.
Aanhangers van Achmedinedjad juichen hem toe tijdens een toespraak afgelopen zondag. (Reuters)

Volgens de Iraanse staatsradio vielen betogers maandag aan het eind van de massale demonstratie een militaire post aan bij het Azadiplein met het doel wapens te bemachtigen. Een Iraanse fotograaf meldt dat daarop vanuit het gebouw van de conservatieve Basij-militie is geschoten op de betogers.

Het geweld vond plaats aan het eind van een dag van grotendeels geweldloze demonstraties in de Iraanse hoofdstad. Een stoet van bijna 10 kilometer lengte trok ‘s middags en ‘s avonds door het centrum. Ordetroepen keken toe zonder in te grijpen. De betogers riepen leuzen als ‘Geef ons onze stemmen terug’. 

De vraag is nu: van wie heeft de buitenlandredactie van de Volkskrant deze informatie? Uit dezelfde bron als die waaruit de pro-Israel journalist Ferry Biedermann vanuit Beiroet, op duizenden kilometers afstand van Iran, put. Het zijn enkele persbureau's waarop de wereldpers leunt. Wat er werkelijk gebeurt in het land dat 48 keer groter is dan Nederland weet niemand op dit moment.

Het ligt voor de hand om aan te nemen dat er momenteel, net als ten tijde van Mossadeq in 1953, ook Amerikaanse agent-provocateurs werkzaam zijn in Teheran. Als u wilt weten hoe de CIA vanuit de VS de gebeurtenissen in Iran manipuleerde, leest u dan het goed geinformeerde boek  All the Shah's Men, an American coup and the roots of middle east terror van de voormalige correspondent van de New York Times Stephen Kinzer, waarin uiteengezet wordt hoe de CIA te werk ging bij het omverwerpen van de democratisch gekozen Mossadeq en wel omdat zijn regering de oliebronnen in het land had genationaliseerd. Of leest u dit: an official account is included in the CIA's clandestine service history, Overthrow of Premier Mossadeq of Iran, November 1952-August 1953, written by Donald M. Wilber.' Kinzer concludeert: 'By violently pushing Iran off the path to democracy in 1953, the United States created a whirlpool of instability from which undreamed-of threats emerged years later.' 

Mocht u nog meer over dit onderwerp willen weten, zodat u niet overgeleverd bent aan de propaganda van ideologen als Carolien Roelants van de NRC en Ferry Biedermann van de Volkskrant leest u dan het boek Devil's Game. How the United States helped unleash fundamentalist islam, van de vooraanstaande Amerikaanse onderzoeksjournalist Robert Dreyfuss, die schrijft: 'The central theme of this book is that the Islamic right was seen as a valuable U.S. ally during the Cold War...  There is an unwritten chapter in the history of the Cold War and the New World Order that followed. It is the story of how the United States -- sometimes overtly, sometimes covertly -- funded and encouraged right-wing Islamist acitivism. Devil's Game attempts to fill in that vital missing link.' Een vitale ontbrekende schakel die door de Roelantsen en Biedermannen in de 'journalistiek' bewust  verzwegen wordt, maar die desalniettemin het hele politieke spel verraadt. Op dit moment financiert de VS met miljoenen dollars de zogeheten Iraanse oppositie, net als in de tijd van Mossadeq.

2 opmerkingen:

Unknown zei

De VS sponsoren etnisch getinte oppositie, in Balochistan en Arabistan (Choezesan) en andere grensgebieden, en zo'n club als de MEK, maar het is onwaarschijnlijk dat ze in staat zijn de aanhangers van Moussavi te ondersteunen. Teheran wordt niet overspoeld met dollars, zoals destijds in 1953 (beschreven door Nirumand in Perzië). Het is paradoxaal: Washington wil waarschijnlijk wel dat Moussavi de verkiezingen wint, maar zou in dat geval moeten toegeven dat Iran niet de verschrikkelijke dictatuur is waar 't het voor verslijt.

Mocht Teheran wel volgepompt worden met dollars - dat treft dan, nu Ahmedinejad aan het onderhandelen is over het definitieve einde van de dollar.

Paul2 zei

Proof: Israeli Effort to Destabilize Iran Via Twitter
http://zaplog.nl/zaplog/article/proof_israeli_effort_to_destabilize_iran_via_twitter