maandag 15 juni 2009

Ferry Biedermann van de Volkskrant


'Minder correspondenten bij de Volkskrant
31 March 2009 14:11

Pieter Broertjes
De Volkskrant moet bezuinigen en neemt daarom afscheid van enkele correspondenten. Deze zomer vertrekt Midden-Oosten-correspondent Ferry Biedermann en zijn Latijns-Amerika-collega Cees Zoon raakt vanaf begin volgend jaar zijn contract kwijt. “We moeten overwinteren”, zegt hoofdredacteur Pieter Broertjes tegen De Journalist.'

Is dit een probleem? Nee, geenszins. Uit ervaring weet ik dat de meeste Nederlandse correspondenten doorgaans niet verder komen dan de hoofdstad van het land waar ze gestationeerd zijn en hun informatie van persbureaus betrekken, net als de redacties in Nederland. Daar komt nog iets bij. Ferry Biedermann bijvoorbeeld is vooral bekend vanwege zijn tendentieuze pro-Israel verslaggeving. Dat leidde tot absurde artikelen. Net zo absurd als het feit dat vandaag de Volkskrant over de volle breedte opent met een artikel van de pro-Israel Biedermann over de actuele gebeurtenissen in Iran. En van waaruit schrijft Biedermann dit? Vanuit Beiroet, op duizenden kilometers afstand. Hoe weet Biedermann nu wat er precies gebeurt in Iran, dat zoals bekend groter is dan Teheran? Welnu, de Volkskrant-correspondent die er deze zomer uitvliegt leest wat de persbureau's te melden hebben, verzwijgt wat hem niet uitkomt en meldt wat alle anderen al hebben gemeld. Dat is geen journalistiek, maar overschrijven. Dat Biedermann de berichtgeving mag doen is een politieke keuze, want hij weet er net zoveel van als de meeste anderen die kranten lezen. Waarom dan Biedermann? Als pro-Israel berichtgever is hij voor de Volkskrant betrouwbaar, een andere reden is er niet. 

Wat gebeurt er dan precies in Iran? Dat weten we op dit moment niet. Ik bedoel dit, wat de mensen uit Noord-Teheran willen, de plaats waar de rijken en de middenklasse wonen, weten we nu wel. We zijn daarover de laatste dagen voldoende ingelicht. Maar wat willen de mensen in Zuid Teheran, in de sloppenwijken waar de miljoenen armen wonen, de mensen die niet geprofiteerd hebben van het corrupte regime onder de Sjah en vervolgens onder de even corrupte ayatollahs? Wat willen de boeren en de arbeiders? We weten het niet, omdat onze correspondenten doorgaans elkaars meningen overschrijven en nauwelijks of niet buiten het Teheran van de middenklasse komen. Iran is een groot land, 48 keer groter dan Nederland. Teheran is belangrijk en kan doorslaggevend zijn zodra de armen zich aansluiten bij de middenklasse en zich tegen het huidige regime keren. Maar dat weten we niet en juist dat zouden de  correpondenten ons nu moeten melden. Maar dat kan natuurlijk nooit wanneer je correspondent duizenden kilometers van het gebied afzit. We zullen Biedermann in de toekomst geenszins missen. Overschijven en propaganda maken kan iedereen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat heet! Misschien toch niet te radicaal genoeg geweest?

De radicale aanhanger Burghoorn van de pro terroristische groep Cidi, gaat aanvallen plannen vanuit het radicale fundamentalistische bolwerk van het extreem leugenachtige blad de Volkskrant geleid door het extreme Bernhardregime Broertjes.

Bitte, Alex
es geht nicht gut,
schreibst du noch grosere lugen
sonst geht die zeitung kaputt!

deine Pieter und Anzi







“Ik geloof dat er een bepaalde Midden Oosten-moeheid is”, zegt Biedermann over de opheffing van zijn post. “Wat daar gebeurt, lijkt een herhaling van zetten. Het idee is dan gauw dat je beter iemand kan sturen voor de reportages en achter het bureau in Amsterdam de analyses kan maken. Maar dat is een onderschatting van correspondenten in de regio. Bij Amerikaanse kranten zie ik dat dezelfde keus wordt gemaakt, maar ik ben daar ongerust over.” In zijn geval krijgt correspondent Alex Burghoorn (Jeruzalem) er voorlopig het Midden-Oosten bij.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...