zondag 17 mei 2009

Max Pam 2

Een lezer wees mij op de volgende woorden van Max Pam:

'Toespraak bij het afscheid van Ayaan

Onlangs maakte Ayaan Hirsi Ali een kleine afscheidstoernee. Tijdens een dinertje in het Oudheidkundig Museum in Leiden mocht ik haar toespreken.' Max zei het volgende: 'Laten wij eerlijk zijn: in feite is bijna iedereen in Nederland beter geworden van de moord op Theo. Ga maar na. Leon de Winter bijvoorbeeeld is beter geworden van de moord op Theo. Hij schreef al direct daags na de moord in de Wall Street Journal en vervolgens in allerlei vooraanstaande bladen. Van een platte antisemiet was Theo ineens een tegenstander van formaat geworden. Kleine mensen hebben kleine tegenstanders, terwijl grote mensen grote tegenstanders hebben.

Of neem Theodor Holman. Zijn scenario’s gaan nu de hele wereld over en zijn portefeuille is nog zo gevuld geweest…

Of neem mijzelf. Straks hoop ik een boek te schrijven over de moord om zo ook een graantje mee te pikken van de plotselinge roem die ook over ons is gevallen. Bijna iedereen heeft zo bezien op de een of andere manier baat gehad bij de moord op Theo van Gogh. Je kunt zelfs volhouden dat de moord op Theo van Gogh het beste is wat Theo van Gogh is overkomen. Haakte Theo niet onophoudelijk naar aandacht en roem? Hij wilde dat zijn naam aan films zou worden verbonden. Dat mensen zouden weten wie hij was, zoals ze weten wie Fassbinder was, of Fellini. Dat is Theo nu ontegenzeggelijk gelukt. Dat hij daar zelf niet van kan genieten, is slechts een detail.

En tenslotte Ayaan, onmiskenbaar ben jij ook groter geworden door de moord op Theo. De Europese vrouw van het jaar, behorend bij de honderd invloedrijkste personen ter wereld. Bush, Kissinger, Rushdie…nu alleen nog naar bed met JF Kennedy, en je hebt het helemaal gemaakt!'

Zie: http://www.maxpam.nl/2006/09/toespraak-bij-het-afscheid-van-ayaan/

Prachtig, geen woord gelogen!

6 opmerkingen:

Thesingh zei

Ziek.

stan zei

en zo is het.

Anoniem zei

Max Pam hield de aanwezigen een spiegel voor, was ironisch bedoelt. Ironisch genoeg werd dit niet gewaardeerd. Max Pam ging te ver. Hij wel!

anzi

stan zei

ironie is een instrument om de waarheid zichtbaar te maken.

Anoniem zei

Waarheid zichtbaar maken,aanwezige spiegel voorhouden was niet Pam's bedoeling , maar toespraak in ironie-stijl Theo ,voor de grap.

stan zei

een schrijver die voor de grap schrijft, is geen schrijver. pam is wel degelijk een schrijver. dat weet ik, omdat ik hem al dertig jaar ken, en met hem heb samen gewerkt.