maandag 11 mei 2009

De Gekte van Joel Voordewind 9

Beste Joel Voordewind en Mart, Margreet, Rogier, Arie van deChristenUnie. Bij nader inzien heb ik een veel beter idee. Een goede kennis van mij is Rifat Odeh Kassis, werkzaam voor de Wereldraad van Kerken en daarnaast president van Defence for Children International, een internationale mensenrechten organisatie. Rifat Kassis is een Palestijnse belijdend christen, die met zijn gezin net buiten Bethlehem woont, op een steenworp afstand van Jeruzalem. Hij en zijn kinderen mogen al vele jaren Jeruzalem niet in om er te bidden. De reden is simpel, voor de joodse zionisten is hij een Palestijn, en per definitie rechteloos.

In mijn boek De oneindige oorlog laat ik jullie Palestijnse geloofsgenoot aan het woord over de erbarmelijke situatie van islamitische en christelijke Palestijnen, een situatie waarover jullie zwijgen omdat het internationaal recht voor jullie ondergeschikt is aan jullie uitleg van Gods woord, dezelfde God als die van Rifat. Voor zijn moed en onverzettelijkheid, voor zijn opkomen voor mensenrechten waardoor hij herhaaldelijk door de zionisten is gevangen gezet, is hij een van de mensen aan wie ik mijn boek heb opgedragen. Hij zegt ondermeer het volgende:

Onder een bezetting leiden mensen een abnormaal bestaan, dat niet zal normaliseren tenzij de voornaamste oorzaak van die abnormaliteit verdwijnt, en dat is natuurlijk de bezetting en het onrecht dat onlosmakelijk eraan verbonden is. Vooral westerlingen zijn binnen deze rechteloze context almaar op zoek naar een druppeltje hoop, naar licht aan het einde van de tunnel. Vergeefs. De situatie verbetert niet doordat bijvoorbeeld de Nederlandse regering zijn financiële steun aan de bezette gebieden met enkele miljoenen euro’s verhoogt, en ook niet doordat drie Palestijnse dorpen zojuist zijn aangesloten op het waternet. Dit alles gebeurt binnen de context van een gewelddadige onderdrukking, die alle facetten van het dagelijkse leven bepalen. In werkelijkheid verslechtert de situatie van de Palestijnen. Als een mens zich in abnormale omstandigheden bevindt dan ontwikkelt hij zich psychologisch abnormaal, denkt hij abnormaal, handelt hij abnormaal. De algehele situatie wordt geleidelijk aan steeds uitzichtlozer, tot de oorzaak van de abnormaliteit stopt. Alles, het hele leven, is onder een bezetting abnormaal, niet slechts één onderdeel ervan. Op dit moment bevinden we ons in de absoluut verschrikkelijkste fase van onze geschiedenis, want nooit eerder is er een gewapende strijd geweest tussen verschillende Palestijnse facties. En dat geweld komt voort uit de abnormaliteit van de bezetting. Ik bedoel daar niet mee te zeggen dat als de bezetting stopt we intern niet zullen strijden, maar we zouden de kans krijgen geweldloze manieren te vinden om de onderlinge tegenstellingen te overbruggen. Ik ben niet iemand die de schuld van alles meteen aan de bezetter geeft, maar in dit geval is de bezetting wel degelijk de oorzaak. Zonder buitenlandse interventie ontwikkelen mensen mechanismen om vreedzaam naast elkaar te kunnen leven. Maar door het externe geweld van de langdurige bezetting is de harmonie binnen onze samenleving ernstig verstoord geraakt en daarom zeg ik dat de militaire bezetting de voornaamste oorzaak is van onze huidige problemen.

Als ik op afstand naar het probleem kijk en me dus even niet bezighoudt met de dagelijkse details, dan besef ik dat de Israëli’s aan het verliezen zijn. Ze verliezen allereerst omdat ze niet in staat zijn om de Palestijnen voor altijd te onderdrukken en te beheersen. De Palestijnen zullen zich blijven verzetten zolang ze hier leven en ze zullen het land nooit in de steek laten. Israël kampt met nog een ander onoverkomelijk probleem. Het ligt in het Midden-Oosten en dus zullen de zionisten in deze regio moeten integreren, er zit niets anders op. Maar zolang Israël zichzelf blijft zien als een buitenpost van de westerse beschaving in een gebied vol barbaren, zal het nooit integreren. Welnu, het sluiten van vrede met de Palestijnen geeft Israël een kans bij uitstek om te integreren, doet het dat niet, dan zal het zich hier nooit normaal kunnen ontwikkelen, zal het altijd op zijn hoede moeten zijn en zal het geconfronteerd blijven met de argwaan en zelfs de haat van de buren. Laat men zich daarbij niet verkijken op de oppervlakkige relaties tussen Israël en Jordanië of Egypte. De vredesovereenkomst met Cairo dateert uit 1979, maar nog steeds bestaat er geen enkel gezamenlijk project van beide landen. En niet omdat de Arabieren bloedzuigers zijn, zoals de joods-Israëli’s hen graag afschilderen, maar omdat een gewoon mens niet graag de banden met een uiterst agressieve onderdrukker aanhaalt. De joods-Israëli’s weigeren dit te beseffen. Militair gesteund door de enige supermacht ter wereld kunnen ze wel doorgaan te streven naar de hegemonie in onze regio, maar ze zullen nooit het vertrouwen van de honderden miljoenen Arabieren krijgen. Ze kunnen dus wel doorgaan met het hier en daar sluiten van vredesovereenkomsten en ze kunnen koningen, presidenten en andere hoogwaardigheidsbekleders uitnodigen, maar ze zullen nooit door de gewone Arabische burgers worden geaccepteerd. Tenzij ze tonen dat ze onderdeel van de regio zijn door allereerst vrede met hun Palestijnse buren te sluiten en de Golan Hoogte terug te geven aan de Syriërs. Pas door een rechtvaardige vrede kunnen ze integreren en hun bestaan normaliseren.'

De rest kunnen jullie in mijn boek lezen.

Welnu, beste christenen van de ChristenUnie, die het evangelie via de politiek willen verspreiden, Gods liefdevolle boodschap, ik ben geen belijdend christen maar heb wel geluisterd naar de dappere Rifat Odeh Kassis, voor wie ik een groot respect heb. De vraag is nu: waarom luisteren jullie niet naar hem? Ik heb zijn adres, telefoonnummer en e-mailadres. 1 mailtje van mij is voldoende om voor jullie contact te leggen. Beste Joel Voordewind en de anderen: zijn jullie bereid naar jullie geloofsgenoot te luisteren of niet? Beschouw dit als een open brief. Ik verwacht snel antwoord van jullie.

Stan van Houcke.

Ik heb bovenstaande naar de fractie van de ChristenUnie gemaild:            

e.anker@tweedekamer.nl

            e.cramer@tweedekamer.nl

            c.ortega@tweedekamer.nl

            A.Slob@tweedekamer.nl

            e.wiegman@tweedekamer.nl

j.voordewind@tweedekamer.nl

Misschien kunt u de dames en heren ook eens aansporen contact te leggen met hun mede-geloofsgenoten in de bezette Palestijnse gebieden. Ze dragen notabene regeringsverantwoordelijkheid.

Geen opmerkingen:

Let the pictures hit you.

  Lord Bebo @MyLordBebo BE QUIET AND WATCH. Let the pictures hit you. This is a smashed Ukrainian position, now under Russian control. Po...