vrijdag 15 mei 2009

Ben Knapen van de NRC 6

Dit schreef Ben Knapen in de NRC: 'Wall Street maakte vele jaren de dienst uit, betaalde praktisch voor elke senatorcampagne, was, kortom, het centrum van financiële, politieke en ideologische zwaartekracht.' 

WelnuBen Knapen bekleedt sinds 1 januari 2008 als bijzonder hoogleraar de leerstoel Media en Kwaliteit aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Media en Kwaliteit? Wat betekent dit? Ik stel die vraag vanwege het volgende: professor Knapen meent kennelijk dat de lezer van 'de slijpsteen voor de geest' onnozel is. Zo onnozel dat hij/zij als het ware blind zijn impliciete bewering aanneemt dat de Amerikaanse volksvertegenwoordigers nu niet meer corrupt zijn. Maar hoe kan het nu dat dezelfde mensen eerst wel corrupt waren en nu niet meer? Het merendeel van hen die door Wall Street betaald werd, zit nog steeds in de Senaat en heeft dus nog steeds verplichtingen aan zijn financiers. 

Hoe is het te verklaren dat professor Ben denkt dat de NRC-lezers zijn woorden  voor waar aannemen? Zijn de NRC-lezers zo onnozel of is professor Ben zo onnozel? Ik moet bij dit soort professoren altijd denken aan de sketch van Koot en Bie, waarin Koot een of ander haargroei-middeltje van iemand aan de deur koopt. Bie komt thuis en vraagt waarom Koot de praatjes van de verkoper geloofde. Koot vertelt dat de man een professor was. Waneer Bie vraagt hoe hij zo zeker kan zijn dat die man de waarheid sprak, antwoordt Koot: wel, dat zei de andere professor die bij hem was. Ik heb in mijn leven als journalist een aanzienlijk aantal van dit soort professoren ontmoet. 

De vraag is nu: hoe kan iemand die zo onnozel is om te denken dat de lezer van de NRC zijn nonsens blind slikt professor Media en Kwaliteit zijn? En nu we toch bezig zijn. Bijzonder professor Ben, ik zag op uw site dat er nauwelijks gereageerd wordt op uw columns. Geeft dat niet te denken? Ik bedoel, de NRC is een commercieel massamedium, dus mag je verwachten dat een opiniemaker massaal discussie losmaakt. Maar dat doet u niet. Zou het kunnen zijn dat de lezers van de krant uw praatjes niet serieus genoeg nemen om te reageren?  

3 opmerkingen:

Sonja zei

"Prof.dr. Ben Knapen maakt als bijzonder hoogleraar Media en kwaliteit, geïnitieerd door het Katholiek Instituut voor de Massamedia (KIM), deel uit van de sectie Taalbeheersing. Hij studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit en promoveerde op een proefschrift over de betrekkingen tussen Nederland en Rusland. Hij was correspondent en hoofdredacteur van NRC Handelsblad, senior director corporate communication bij Philips en lid van de raad van bestuur van PCM uitgevers. Hij verricht onderzoek naar opvattingen over journalistieke kwaliteit en factoren die de kwaliteit van media beïnvloeden."

http://www.ru.nl/nederlands/onderzoek/taalbeheersing/

In de tussentijd heb je de hele wereld over gereisd en diverse communicatiefuncties bekleed in de journalistiek en in het bedrijfsleven. Wat hoop je in Nijmegen op jouw vakgebied te realiseren?
Ik hoop dat studenten met wie ik mag komen te verkeren uiteindelijk het mediageweld, de hypes en wat dies meer zij straks beter kunnen duiden, relativeren en daarmee ook een kritischer partner van de media worden. Daar wordt iedereen beter van.

En tot slot: welke goede raad heb je voor letterenstudenten die een journalistieke carrière ambiëren?
Leer eerst een echt vak!

http://www.ru.nl/letteren/actueel/lettergrepen/lettergrepen_2007/december_2007/een_nadere/

Anoniem zei

Ouwehoerkunde is tegenwoordig ook een vak!

anzi

Sonja zei

Stan, let op:
Uit Knapen's inaugurele rede Radboud Universitet

"...de media drukken niet hún eigen stempel op die werkelijkheid maar het stempel van de heersende opvattingen. Media hebben doorgaans zelf de kennis, wijsheid en soevereiniteit niet om een eigen stempel te kunnen hanteren. Het zijn maatschappelijke elites, denkers, bestuurders, dominees en wat dies meer zij, die met hun interpretaties van de werkelijkheid het beeld bepalen. Zij boetseren als het ware voortdurend aan de beelden die de samenleving hanteert om ontwikkelingen te duiden, van context te voorzien, ja, om te bepalen wat ertoe doet en wat niet. Zij leveren de ingrediënten, de stempels, die de media ver-
volgens verspreiden. ... De gangbare visie op de werkelijkheid en op de wereld
zijn dus leidend en die gangbare visies worden niet door de media zelf bepaald. Die gangbare visies op de werkelijkheid kunnen media zelf niet maken, ze zijn er te veel zelf een onderdeel van."

Download pdf

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...