zondag 26 april 2009

Heleen Mees van de NRC 3


Tegen Trouw zei Heleen Mees, 'zelfstandig ondernemer' en NRC-columniste:

 'Ik vind het niet erg mensen op de kast te jagen

tien geboden

En wat mijn kinderwens betreft: ik ben er nog niet uit. Er is een grondsteward bij Delta, een mooie zwarte jongen, die mij steeds belt. Misschien moet ik de volgende keer toch maar eens vragen of hij langs komt. Kuis blijven is de slechtste manier om een kind te krijgen.' Zie: http://www.trouw.nl/achtergrond/Dossiers/article1432053.ece

Juist, 'een mooie zwarte jongen'. Geen man, maar een 'jongen', en 'zwart' en natuurlijk 'mooi'. Een kind neemt men niet uit liefde, maar  schaft men aan net als een ijskast, een kind is als een produkt dat een behoefte moet bevredigen. Bij Mees hebben we te maken met een beeld, mooi, zwart, jongen, een beeld dat kennelijk geen vermeldenswaardige mentale eigenschappen heeft. Daar zwijgt ze over, die zijn kennelijk onbelangrijk voor haar. Net als bij de vroegere koloniale plantagehouder is de 'zwarte' bij Mees alleen een lichaam dat gebruikt wordt, een mooi lichaam, een zwart lichaam, het lichaam van een jongen. En niet zij zal hem opzoeken. Nee, 'de jongen' wordt besteld, moet langskomen, als een zwarte slaaf, onderworpen aan de wil van de blanke vrouw, beschermd door 'doormen', die haar 24 uur per dag beschermen tegen het kwaad van de wereld. Mees heeft het over een 'zwarte' zonder hersenen, zonder bewustzijn, hij is terug gebracht tot een pik en teelballen die zij nodig heeft om een kind te produceren. Kind, mooi, half zwart, half wit. Een lelijk kind kan natuurlijk niet. En dan de ware onthulling: 'Kuis blijven is de slechtste manier om een kind te krijgen.'  Hier komt het benarde katholicisme van het meisje uit Hengelo om de hoek kijken. De liefde bedrijven, vrijen kan alleen maar neuken zijn, zondigen, onkuise handelingen bedrijven, en dat het liefst met een verboden vrucht, met een 'zwarte'. Het toppunt van onkuisheid. De Heilige Stoel heeft verordonneert: Neuken doe je om kinderen te krijgen, niet uit genot. Als die opvatting er als kind in is gestampt dan blijft er altijd een residu van dat geloof over, het laat een angel achter zoals Canetti ons geleerd heeft. En toch weet Heleen dat niets heerlijker is dan te zondigen tegen de wetten van de noodzakelijkheid. Dus 'zwart', 'jongen', 'mooi', alles wat de Kerk eeuwenlang verboden heeft.

Ondertussen is de kuise vrouw op haar 40ste jaar 'er nog niet uit' wat betreft 'mijn kinderwens'. Wat zou deze vrouw die 'het niet erg [vind] mensen op de kast te jagen'  nu eigenlijk bezielen? Daarover gaan we het de komende dagen hebben. Niet omdat Heleen Mees zelf zo interessant is, maar omdat zij een prototype is van de -- laten we zeggen -- postmoderne mens, de onverzadigbare. Dan ook meer over mooie zwarte jongens zoals gefotografeerd door Leni Riefenstahl, schoolvoorbeelden van de esthetiek van het fascisme, glanzende Nubiers.

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Als je alles zo samenvat kom je tot 2 kernen. Mees wil niet alleen gezien worden als een intellectueel persoon maar ook als een gewilde vrouw waarvoor de mannen op de knieen gaan, een "sex in the city" type. Maar het enige wat je ziet is een luchtbel die weer alleen achter blijft na een paar stevige, voor de zwarte jongen, bevredigende wipbeurten en Mees die zichzelf intellectueel moet bevredigen daar dat ene stukje blijft ontbreken.

anzi






anzi

Unknown zei

Uit hetzelfde Trouw-interview:
Je zult maar ’Joke’ heten en naar Amerika emigreren.

Nou, mw. Nijkamp (komt u nu uit Hengelo Gld. of Hengelo Ov.? dat staat er niet bij) - vraagt u het zich wel eens af hoe het moet zijn voor een Engelstalig persoon die in Nederland of België komt wonen en de wonderschone voornaam Bill heeft?

Ach, zucht - hoe komt dit stuk onbenul nou weer aan haar column?

Sonja zei

Jongen -> boy

Anoniem zei

Heb Mees vanochtend in Boeken gezien op TV. Een redelijk onnozele dame zoals zo vele. Doet vooral of ze met beide benen in de wereld staat en staat dat dus helemaal niet. Soms toch een paar rake observaties zoals het feit dat ons systeem van minimum lonen fietelijk de grote concerns beschermt.

Succes, Ben

yelamdenu zei

Easy Stan. ;-) Als je op je veertigste nog nooit zwanger bent geweest is de kans om alsnog zwanger te raken minimaal.

De "Nubiër" zou daarom wel meer dan eens moeten "langskomen" en als dat je "intellectueel" niet "bevredigt", dan zit je met de gebakken peren!

Onze powerfeministe spreekt hier over mannen zoals veel mannen ook spreken over vrouwen. (Immers, "importeren", al dan niet in hun fantasie, veel mannen niet "een blond chickie" uit Polen o.i.d.)?

In dat opzicht schokt het mij niet zo erg. "Feminisme" is blijkbaar het overnemen van lompe mannelijkheid door vrouwen.

Haar rol is die van economisch propagandist: iedereen moet geassimileerd worden aan de (betaalde) arbeidsmarkt. Dit leidt formeel tot economische groei. Het is de vurige wens van de financiële elite dat iedereen taxabel is, dat is namelijk de enige manier om iedereen in te lijven in het neo-feodale schuldstelsel.

Immers, "tweeverdieners" die beide fulltime werken zullen ook naar hun inkomen gaan leven ("een Porsche", aldus mevr. Mees). Zo heb je ze tuk. Als je dan een hypotheekschuld hebt die daarop is afgestemd zit je feitelijk in dezelfde situatie als een dwangarbeider - waarvan Mees openlijk toegeeft dat ze het stiekem wel eens zou willen invoeren!

Het tegenovergestelde, natuurlijk, van de vrijheid die andere feministen in andere tijd van zins waren vrouwen te geven.

groeten,
herman_m

Sonja zei

De natte droom van Heleen Mees:

"If educated women in Europe worked more hours in better quality jobs, it would stimulate demand for service jobs such as cleaning and childcare, thus reducing unemployment among low-skilled, mostly migrant, workers." (bron)

Wat zegt Mevrouw Mees hier nu eigenlijk? Zij stelt dat (hoog)geschoolde Europese vrouwen meer zouden moeten werken omdat dat goed is voor laaggeschoolde mensen, omdat die dan hun rotzooi kunnen opruimen en hun kinderen kunnen opvoeden. Mostly migrants.

Migrants? Bijna heel de VS bestaat uit migrants, op wat indianen in reservaten na, die de migranten hebben overleefd.

"service jobs" Toen mijn grootmoeder jong was, had ze 'een dienstje' in Amsterdam - schrobben en poetsen voor rijke mensen. Dat was het degelijkste werk dat laag- of ongeschoolde vrouwen konden doen.

Het komt in het hoofd van Mees niet op om de scholing voor 'mostly migrants' te verbeteren en stimuleren, of ze ook "quality jobs" te bieden. De klassebewuste 'power-feministe' geeft in wezen aan dat iedereen zijn plek moet kennen: de goedgeschoolde Europese ('witte') elite verdient het geld in de kwaliteitsbanen, en het laaggeschoolde ('zwarte') gepeupel is er om hen bedienen in service jobs. En dat is een situatie waar beide partijen van profiteren, is haar idee. Wat een eye-opener weer.

yelamdenu zei

Maar Sonja, dat is nog niet alles!
Als mensen dat nou maar zouden doen, dan was natuurlijk alles in kannen en kruiken. Maar daar is ze niet tevreden mee, want dan nog zijn de "migrants" die dan moeten worden ingehuurd te duur! Vandaar haar andere pleidooi, voor het verlagen van loonkosten.

Op zichzelf is er niks mis met het verlagen van loonbelasting, want ook de staat neme niks meer dan nodig. Maar als "econoom" zou Mees moeten of kunnen weten dat het belastingstelsel in de door haar zo geliefde Verenigde Staten juist in overweldigende mate op arbeid wordt afgewenteld, en dat inkomsten uit kapitaal daarvan worden "bevrijd".

Iets wat haar collega-neoliberalen in Nederland natuurlijk schitterend vinden. De VS is het ware paradijs: daar betalen de secretaresses van de miljonairs *letterlijk* een hoger percentage inkomstenbelasting dan hun werkgevers!

Daar hoor je haar niet over.
Waarom, o waarom, zou dat toch zijn.

herman_m

Sonja zei

Nog meer natte dromen De verzorgingsstaat verstikt migranten

Ja mensen, een uitkering maakt onze allochtonen werkschuw en lui, dus moet Nederland net zo worden (idd Herman) als The Land of the Free, of Freaks zo u wilt, waar laaggeschoolden zo weinig verdienen dat ze met één baan niet meer rond kunnen komen, en 'working poor' daar heeft mevrouw Mees nog nooit van gehoord. Nee, mevrouw Mees vind het juist geweldig wanneer 'mooie zwarte jongens' haar koffers dragen voor een token, en dat een serveerster zo weinig verdient dat ze moet leven van haar fooien, en er hele gezinnen in auto's wonen omdat niet iedereen zomaar werk kan krijgen. En wanneer je in Amerika ziek mocht worden en toevallig geen aandeelhouder bent dan ben je meteen failliet. Grrrr... Die Mees zou eens een weekje moeten wonen onder de grond in New York, waar ook, ongetwijfeld luie en werkschuwe, New Yorkers wonen.

yelamdenu zei

Behalve de hoogwaardige dienstverlening die je in New York aantreft, zoals zakenbanken en advocatenkantoren, zie je ook veel vormen van laagwaardige dienstverlening. Het gaat om banen die in Nederland helemaal niet bestaan, zoals de waterschenkers in restaurants, de liftbedienden in de vele wolkenkrabbers die New York rijk is en de schoenenpoetsers die op kantoor langskomen."Hoogwaardig" - zakenbanken (u weet wel, die dingen die de Amerikanen in een ernstige depressie hebben gestort) en advocatenkantoren (mensen die nogal eens werken voor diezelfde banken).
"Laagwaardig" - mensen die daadwerkelijk productief werk doen waar mensen wat aan hebben (een glaasje water, glimmende schoenen..).
Okee, het is duidelijk.

Interessante "economische" perspectieven, mevr. Nijkamp.
Trouwens, als de dollar valt (u weet wel, die munt van de Amerikaanse economie, die op de productiviteit van de rest van de wereld parasiteert - zoals integerder economen dan u wel beseffen) zit u straks mogelijk zonder werk - het wordt dan een beetje te duur voor uw klanten om in Europa te blijven investeren.
Dan ook niet zeiken hè?

herman_m

Poplar zei

Dit was ook een interessant (ach,nou ja) gesprek op televisie:
"Tegenpolen: Beatrijs Smulders en Heleen Mees
In deze aflevering praat Jacobine Geel met Beatrijs Smulders, 's lands bekendste vroedvrouw. Zij pleit ervoor dat vrouwen meer tijd krijgen tussen bevalling en het weer aan het werk gaan. Heleen Mees is jurist en bestuurslid van de PvdA. Volgens Mees moeten vrouwen zo snel mogelijk financieel onafhankelijk worden. Thuis blijven voor een 'zoogverlof' is volgens haar niet in het belang van moeder en kind."

http://www.ncrv.nl/ncrv?nav=sitzyCsHtGAgbCvaCbBmGpG

Anoniem zei

echt, die PvdA lijkt nergens meer op - zo strategisch dat het ongeloofwaardig is, en geleid door salonsocialisten. Het gaat werkelijk nergens meer over. Alstublieft, WEG met de Heleen Meesen van deze wereld. Goed geobserveerd Stan.

How Zionists Treat Their OWN POPULATION

  https://twitter.com/Kahlissee/status/1780545543602675793 Khalissee @Kahlissee How the wives of Israeli hostages were beaten outside Netany...