maandag 6 april 2009

Birgit Donker van de NRC 3

Birgit Donker arriveert met een oude vriendin bij de premiere van Fawlty Towers. Rechts van hen mijn vriend Ton, verkleed als het meisje met de zwavelstokjes.

Naar aanleiding van het feit dat ik dit had geschreven: 'De directeur/hoofdredacteur van de NRC, Birgit Donker, die niet weet dat welopgevoede mensen nooit het woord ''chique'' gebruiken, maar dat alleen de nieuwe rijken dit doen,' ontstond de volgende dialoog:

'Excuus dat ik bij zo'n helder betoog toch even over iets anders zeur. Dit is de tweede keer dat ik je hoor eh.. emmeren over het woord chique - en twee keer is een patroon. Het doet denken aan een 'welopgevoede' NRC-columnist die geen inspiratie heeft en toch een stukkie moet. Er zijn geen lelijke bloemen, geen valse noten, geen vloekende kleuren en al helemaal geen verboden woorden .... De mensgemaakte combinaties zijn soms grillig, lelijk, misplaatst, etc. Maar vaak ook... heeeeel mooi en onverwachts... (als er tenminste geen verboden uitgevaardigd zijn).
Ton
10:08 AM

stan zei

ton net zoals je niet in gezelschap over geld praat, gebruikt een welopgevoed mens niet het begrip sjiek. dat is uitermate onsjiek. zoek het begrip chique eens op in het woordenboek en je zult het begrijpen. of niet, maar dan kan ik je niet helpen. zeg ton, zou jij graag chique willen zijn? dig it?
groet
stan 10:28 AM

Anoniem zei
Duidelijk vraagt 'welopgevoed'
om een nadere definitie. Maar goed. Ik kende een dame-uit-zuid die bij navraag steevast antwoordde dat ze in de Rue de Plaisir was geboren, waarop men meestal zwijgend aannam dat ze ergens uit Parijs kwam, - niemand dacht aan de Vrolikstraat. 'Sjiek' zou ik niet naar m'n hoofd geslingerd willen krijgen,- althans niet in die spelling. En 'onsjiek' al helemaal niet,- als het al bestaat. Nooit vermoed dat er in jou zo'n opvoedkundige school maar n.a.v. jouw advies te mijner glorie, sla ik het woordenboek op en lees bij chique termen als: zwier, elegantie, verfijning, smaakvol. En ja, ik zie je wel eens lopen door het Quartier de Plaisir en begrijp eigenlijk wel dat je niet zoveel met dat woord hebt.
Ton
PS:
Dig it ?! Hoe oud is u helemaal, meneer Stan? Google kwam bij die term met een welopgevoede,zondagochtend boodschap: "Life is a garden, dig it." Toch denk ik bij jou eerder aan dat T-shirtje dat ik gisteren zag hangen op het Waterlooplein met de tekst: Fuck Google! Ask me! Als opvoedkundige, uiteraard. 11:19 AM

stan zei
oke ton, ter zake, het gaat niet om het woord zelf, het gaat om de mensen die bepaalde woorden gebruiken. dig it? ik geef je een voorbeeld, stel dat iemand hoog begaafd is, en hij verklaart in gezelschap dat hij hoog begaafd is. de aanwezigen moeten iets met die informatie, want die informatie is niet vrijblijvend. de anderen die doorgaans niet hoog begaafd zijn zullen zich enigszins opgelaten voelen. kortom, dat is de reden waarom welopgevoede mensen in gezelschap niet vertellen dat ze hoog begaafd zijn of chique of welke aanmatigende kwalificatie dan ook. het is net als het niet met je armen wapperen wanneer je aan tafel in gezelschap met mes en vork eet. die regel bestaat niet omdat er een of andere geheime onzinnige code is van ingewijden, het is louter en alleen omdat het hinderlijk is voor degenen die naast je zitten. moet je je voorstellen ton dat ik tegen jou zou zeggen: ik lees een chique krant. snap je het nu? de meeste fatsoensnormen zijn er om het leven makkelijker te laten verlopen.
groet stan 11:39 AM'

Interessant is het feit dat het begrip chique rond 1870 ontstond toen de opkomende klasse van nieuwe rijken in vooral de angelsaksische wereld angstvallig op zoek was naar een eigen identiteit. Chique is een stijlvorm, een mode, zoals we aan de twee dames hierboven kunnen zien. Het komt voort uit angst en onzekerheid, en is als zodanig een van de kenmerken van snobisme. Een snob is een man of een vrouw die de sociale positie van iemand belangrijker vindt dan alle andere karaktertrekken. Hoe genant dat kan zijn laat John Cleese in Fawlty Towers zien, wanneer hij de locale upper classes als clientele probeert te werven. Het is zo genant dat de kijker op den duur het hoofd moet afwenden. Chique is het geenszins, de enige manier waarop snobisme verteerbaar wordt is door het belachelijk te maken, en zelfs dan nog blijft het extreem genant. Bestaan er dan geen chique mensen? Jazeker, maar die zullen nooit het woord chique gebruiken. Dat nu weten de mensen niet die het woord chique in de mond nemen.

7 opmerkingen:

Sonja zei

De eerste keer dat ik je opmerking las Stan, om je even bij te vallen, over dat echte chique nooit het woord chique in de mond zou nemen, was dat voor mij een feest van herkenning. Zo is het namelijk precies. Alleen zou ik het niet verbinden aan snobisme, maar aan bourgeois.

Oh baby, what a place to be
In the service of the bourgeoisie
Where can my believers be
I wanna jump into the endless sea

And when you're tight for the rent
You think you're gonna break
But you know it's no damn good
You're just one more phony on the take

You better go,
Go home, buddy.

(Iggy Pop, 'New Values', 1979)

Anoniem zei

Dank dat ik op uw website mag, meneer Stan.
En dat mijn grootmoeder
op dezelfde foto is te zien...
wat een feest van herkenning!

Zwavelstokje

PS: Tonque in chique...
mag dat wel.. misschien...
alsjeblieft...?

Anoniem zei

Tonque in chique
ik ervaar geen repliek
vanwaar uw jolijt
vanwie uw gevlijd
overhandig uw stokje
en wees tot buigen bereid.

anzi

Anoniem zei

Mooi, Anzi.
Maar u proeft geen repliek?
Op een andere toon dan maar
want: niet tot buigen bereid.

Ons-tegenpruttelaars zijn veroordeeld tot de gek-makende beperkingen van het piepkleine reaktie-kadertje;
geen mogelijkheid tot toevoegen van beeld, typografie...

Onder het volgende had ik bijvoorbeeld ‘n Hitchcock-geluidje willen zetten:

“Interessant is het feit dat het begrip chique rond 1870 ontstond toen de opkomende klasse van nieuwe rijken in de angelsaksische wereld angstvallig op zoek was naar een eigen identiteit.”

Taaaa-ta-ta-tam..
- nieuwe rijken angstvallig op zoek naar identiteit... -
boem, boem boem...

Hoezo ‘angstvallig’?!
Speelt associatie met de term ‘nieuwe rijken’ soms op?

“Chique is een stijlvorm, een mode, zoals we aan de twee dames hierboven kunnen zien.”

Nee, chique is een etiket dat jij op deze foto plakt.
Jouw associatie; persoonlijk en veelzeggend.
Wellicht hielp het contrast met Pygmalion (rechts)?
Hoe zal men dezelfde foto over 100 jaar bezien...?

Chique is een woord dat op verscheidene manieren in verschillende sociale kringen kan worden gebruikt:
‘Wat? Ik sloeg je volkomen onterecht ’t ziekenhuis in en je neemt me niets kwalijk?! Nou, dàt vind ik chique!’
(Ja, sorry Stan, ik verkeer nou eenmaal in andere kringen dan jij).

“Het komt voort uit angst en onzekerheid, en is als zodanig een van de kenmerken van snobisme.”

*K#U%L!?!
Wat een reeks aannames...
Is angst en onzekerheid dan typisch een kernmerk van iemand met ‘een zucht naar distinctie’ die hij niet waar kan maken...?
Is dat niet wat teveel eer voor 'n snobbie?

Bovendien alles, zo niet ALLES,
‘komt voort uit angst en onzekerheid’... toch..?
Maar zo zijn we wel heel snel weer thuis.

“De enige manier waarop snobisme verteerbaar wordt is door het belachelijk te maken”

Ik zou bijna zeggen: I rest my case.

“Bestaan er dan geen chique mensen? Jazeker, maar die zullen nooit het woord chique gebruiken. Dat nu weten de mensen niet die het woord chique in de mond nemen”.

Mensen als onopgevoed en niet-chique wegzetten om verkeerd gebruik van een woord – dat men zèlf kennelijk wel op juiste waarde weet te schatten – noemen we dat niet.. eh..... snobisme?

Je zwavelstokje – forever.

stan zei

beste reageerder
ik krijg de indruk dat u zich aangesproken voelt, dat is geen probleem zolang uw reactie betamelijk blijft. anders verwijder ik uw reacties.
stan

Anoniem zei

Voor het vrije kuddedier!

Anti gepruttel
paralellend dement
gevoed door wanen
luidruchtig gevent

chique du friemel
loos geluid
een schreeuwende piemel
geen woord geuit

hersens gekraakt
wanhopig geraakt
uitglijdend nivo
snobisme cadeau

Zweep erover
geen excuse
angstig gezwavel
niet mijn muze

aha, wat zegt gij,
u zucht naar elegance
helaas gekaderd
u heeft geen chance


anzi


anzi

Kees zei

Het moet chic zijn en niet chique.