donderdag 19 maart 2009

Het Neoliberale Geloof 376

'De leugenachtige en misleidende analogie van Obama, Bernanke
March 17, 2009
door Michael Hudson
In het CBS-programma “60 Minutes” van 15 maart gebruikte voorzitter van de Federal Reserve Ben Bernanke een valse analogie, die eerder al populair werd gemaakt door president Obama in zijn pseudo-State of the Union-toespraak. Hij vergeleek de financiële sector met een huis dat door brand wordt verwoest - dat gaat nog, want de waarde van onroerend goed wordt vernietigd, zodat mensen failliet gaan, hun eigendom verlaten, alles slopen wat los en vast zit (koperdraad en wat verder nog kan worden gered), m.a.w. een verwoesting van waarde. Het probleem met de analogie is nu juist waar dit brandende gebouw zou staan, en de relatie tot “andere huizen” (lees, de rest van de economie).
Bernanke vroeg wat mensen zouden doen als een onverantwoordelijke roker zijn bed in brand liet vliegen zodat het huis afbrandde. Zou de buurman moeten zeggen, “het is zijn schuld, laat het huis lekker afbranden”? Dat, zo legde Bernanke uit, zou de hele buurt blootstellen aan de dreiging van vuur. Dit impliceerde, stelde hij nog eens duidelijk, dat economisch herstel een sterk bancair en financieel stelsel nodig heeft. En dit is precies wat hij zei: De economie kan niet herstellen zonder nog meer krediet en schuld. Dat op zijn beurt vereist nog eens duizenden en duizenden miljarden dollars gegeven door “de buren”, aan de onverantwoordelijke man die zijn huis had laten afbranden. En hier ontspoort de analogie.
Maar bij het kijken van “60 Minutes” zei mijn vrouw tegen me, “Dat is precies wat Obama laatst zei. Waar zijn ze mee bezig, gaan ze om tafel zitten en spreken ze af welke metafoor ze gaan propageren?” Ze lijken inderdaad een beeld te hebben gevonden dat de Amerikanen in een staat van verlamming houdt, zodat ze een beleid steunen waar ze eigenlijk niets voor voelen - veel mensen voelen er veel voor om het financiële huis (AIG, Citibank, Bank of America/Countrywide) te laten afbranden.
Wat is er vals aan de analogie? Om te beginnen staan de huizen van het bankieren niet in de buurten waar de meeste mensen wonen. Ze zijn het kasteel op de heuvel, dat heerst over het dorp aan de voet ervan. Ze kunnen de top van heuvel afbranden en aan de natuur overlaten, in plaats van dat heel beneden opkijkt naar een tempel van geld die ze in schuld gevangen houdt.'

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Precies de gezondheidszorg. Zelfde criminelen, zelfde heuvels en dalen!


Anzi

Sonja zei

Ik kan het echt niet meer volgen hoor. Het CNV vindt verhoging van de AOW-leeftijd toch wel okee. Dat noemt zichzelf een vakbond, heb ik begrepen. Neelie Smit-Kroes over haar toezicht: "Ik geef toe dat ik wel een beetje teveel vertrouwen heb gehad in de financiële toezichthouders.... we zijn allemaal verantwoordelijk... maar laten we daar niet te lang bij stilstaan...." Hoezo corrupt. Obama laat de geldmachine (nog harder) draaien - voor de banken? - en net op de radio: een adviseur van o.a. Microsoft en Disney heeft een hersenonderzoek uitgevoerd ten bate van de advertising, en daaruit heeft hij geconcludeerd dat wanneer consumenten zeggen iets niet mooi/leuk/goed te vinden, dat vaak blijkt dat de hersenen het wel goed vinden. O, Dus? Nog meer crap op tv en in de winkelstraten misschien?

Sonja zei

En waar ik me nog het meeste kwaad over maak zijn de praatjes van politici: "we" gaan er tegenaan, "we" moeten de broekriem aantrekken, "we" moeten allemaal inleveren, "we" moeten "met zijn allen" Nederland uit de brand helpen, etcetera. En als "we" dat niet doen, dan "gaat in Nederland het licht uit". Mensen worden gewoon (weer) bang gemaakt. Nee, niet alle mensen, niet degenen die nog steeds ongestrafd bonussen ontvangen, of degen die niet gestrafd worden maar gewoon weer in een andere bonusbaan rollen, om daar de burger middels de overheid uit te melken.

Herinnert iemand zich nog: "eerst het zuur en dan het zoet"? Welnu, zuurder kan het toch niet. De hele parlementaire democratie begint ook op een geloof/religie te lijken.

Anoniem zei

Dat heet de Criminele Christenstaat gerund door geloofsdebielen waarvan een gedeelte begrip heeft voor moorden, een gedeelte haat zaait, de zwaarste lasten op de zwakste schouders legt, criminele graaiers groen licht hebben, waarbij het klootjesvolk in het zweet des aanschijns hun brood mogen verdienen, aanhangers van een Sinterklaas met duidelijke dementieverschijnselen. Dezelfde geloofsdebielen die weten hoe je op moet voeden met vooral veel straf...HAD IK HET ME NIET GEZEGD!!!! Geen gedogen, de zweep erover. De geloofsdebielen van wie je geen plezier mag hebben. Geen paddo,geen seks, niet roken en niet drinken. Regeren is bij hun verbieden!!
En dat is alleen maar bitter!

Anzi

Sonja zei

Ik denk dat Obama the good guy routine doet. De rest van de regeringsleden zijn natuurlijk de bad guys.

Anoniem zei

HAD IK HET ME NIET GEZEGD!! SOBERHEID IS HET TOVERWOORD.
Jan lul Balkenende.


Anzi