zaterdag 14 maart 2009

De Geuzenpenning 4


'TOEKENNINGSBESLUIT

Het bestuur van de Stichting Geuzenverzet 1940 -1945 heeft, overeenkomstig de in de statuten vastgelegde doelstelling, de Geuzenpenningen 2009 eenstemmig toegekend aan:

Al-Haq en B’Tselem
Al-Haq is een onafhankelijke Palestijnse mensenrechtenorganisatie en B’Tselem is het Israëlische informatiecentrum voor mensenrechten in de Bezette Gebieden. Beide organisaties volgen de activiteiten van de Israëlische overheid en de Palestijnse Autoriteit kritisch. De nadruk van de werkzaamheden ligt op het rapporteren van schendingen van de Palestijnse mensenrechten in de Bezette Gebieden.
Al-Haq ageert via nationale en internationale campagnes tegen schendingen van mensenrechten door Israël en de Palestijnse Autoriteit en richt zich daarbij tot de VN, de EU en andere staten die niet betrokken zijn bij het conflict. Al-Haq spant zich in om via internationale instanties diegenen ter verantwoording te roepen die verantwoordelijk zijn voor schendingen van Palestijnse mensenrechten.

Al-Haq zet zich in voor het verbeteren van de verslechterende situatie in de Bezette Gebieden, waaronder de humanitaire crisis in de Gazastrook. In 2008 heeft Al-Haq via een documentaire het verband inzichtelijk gemaakt tussen Israëlische oorlogsmisdaden van ruim vier decennia geleden en de misdaden van tegenwoordig.

Al-Haq vestigt via rapporten en persconferenties de aandacht op willekeurige gevangenneming en marteling door de Palestijnse Autoriteit en Palestijnse facties. De organisatie pleit voor integratie van de internationale mensenrechtennormen in Palestijnse wetgeving.

B'Tselem wil de Israëlische burgers en beleidsmakers informeren over de werkelijke mensenrechtensituatie in de Bezette Gebieden en een einde maken aan de schendingen van mensenrechten. Samen met de Israëlische autoriteiten bevordert B'Tselem het afleggen van verantwoording, door te zorgen dat beschuldigingen van wangedrag door militairen of van overheidszijde onderzocht worden. De organisatie fungeert als een betrouwbare informatiebron voor de internationale gemeenschap.

Mede door rapportages van B’Tselem heeft het Hooggerechtshof van Israël de methoden van fysiek geweld onwettig verklaard die werden toegepast door de veiligheidsdienst bij ondervragingen van Palestijnen. Ook heeft B'Tselem een sleutelrol gespeeld in het afschaffen van huisafbraak als strafmaatregel en in het agenderen van de kwestie rondom de afscheidingsbarrière. Een innovatieve aanpak van B’Tselem is het verdelen van videocamera’s onder Palestijnen in de ernstigste conflictgebieden, om mensenrechtenschendingen vast te leggen.

Met de toekenning van de Geuzenpenningen spreekt het stichtingsbestuur bewondering uit voor de grote inzet en integriteit waarmee Al-Haq en B’Tselem werken. Zij hebben resultaten geboekt met een effectieve en ook innovatieve aanpak en verdienen respect en waardering voor de onafhankelijke wijze waarop zij opkomen voor de mensenrechten in het Israëlisch-Palestijns conflict.

Vlaardingen, 13 maart 2009

Voor de Stichting Geuzenverzet 1940 -1945,

De penningmeester, de secretaris, de vice-voorzitter,

Jhr. P.F. de Ranitz mr. T.P.J. Bruinsma mr. M.J.J. de Wit'

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...