dinsdag 27 januari 2009

Het Neoliberale Geloof 306

He, he, eindelijk wordt men in de polder wakker.

'Critici: Bos onderschat risico hulp ING
Gepubliceerd: 27 januari 2009 13:53 Gewijzigd: 27 januari 2009 16:56
Of Amerikanen hun hypotheek op tijd aflossen is na de ingreep van minister Bos van invloed op de Nederlandse begroting.
Door onze redacteuren Egbert Kalse en Jeroen Wester

Amsterdam, 27 jan. Hij weet het zeker. De Nederlandse belastingbetaler wordt beter van de deal die minister van Financiën Wouter Bos gesloten heeft met ING. „Er is een kans van 30 procent dat het minder gaat, en 70 procent dat het beter gaat”, zei Bos gisteren in een toelichting op de nieuwe steun voor bank-verzekeraar ING.
Gisteren gooide de Nederlandse staat opnieuw een hulplijn uit naar ING. Bos verlost de bank van een belangrijk deel van de portefeuille met risicovolle Amerikaanse hypotheekbeleggingen. In ruil daarvoor krijgt hij de inkomsten die ING normaal gesproken uit die beleggingen zou incasseren. De belastingbetaler is dankzij Bos voor 21,6 miljard euro vastgeklonken aan de bereidheid en het vermogen van Amerikanen hun hypotheken af te lossen.
Afgelopen weekend onderzochten financieel experts van het bedrijf Dynamic Credit op verzoek van Financiën de portefeuille van ING waar deze hypotheekobligaties in zitten. Ze keken naar de waardering van de obligaties en ze keken zelfs naar hoe de aflossingen van de oorspronkelijke hypotheken in de VS tot nu toe gegaan zijn. „Ze hebben echt per postcodegebied gekeken hoe de situatie daar is. Tot nu toe is er niemand geweest die zijn hypotheek niet heeft afgelost”, aldus een woordvoerder van Bos. Op basis van die kennis stelde Dynamic Credit twee scenario’s op, een basisscenario waarbij de staat winst maakt op de deal (70 procent kans) en een stressscenario, waarbij de problemen met de hypotheken groter zijn dan verwacht (30 procent).
De Tilburgse hoogleraar bankwezen Harald Benink is kritisch: „Het risico voor Bos is groter dan hij denkt, omdat als er verliezen optreden, die substantieel zullen zijn. Bos draait voor eventuele verliezen op van de hypotheekportefeuille, maar profiteert niet mee van een algeheel herstel van ING.” „De Amerikaanse overheid heeft bij de redding van Citigroup eerder deze maand een slimmere oplossing gekozen door opties op aandelen te nemen. Als Citigroup het mede dankzij de overheidssteun beter gaat doen, profiteert de staat daar uiteindelijk van mee”, aldus Benink. Federal Reserve-voorzitter Bernanke, pleitte eerder ook voor deze oplossing.'


Critici_Bos_onderschat_risico_hulp_ING

Geen opmerkingen: