woensdag 7 januari 2009

De Volkskrant 77


Hoe berichtte de Nederlandse Volkskrant destijds over de de inval van het Duitse leger in het getto van Warschau? Ik denk op deze manier:

'Humanitaire crisis of is toestand niet nijpend?
Van onze verslaggever Rob Vreeken
gepubliceerd op 07 januari 2009 02:45, bijgewerkt op 00:27

AMSTERDAM - Rode Kruis spreekt van ‘humanitaire crisis’, Israël zegt dat bevolking Gazastrook voedsel en medicijnen ontvangt.
Groter tegenstelling is nauwelijks denkbaar. Terwijl het Internationale Rode Kruis (ICRC) een ‘totale humanitaire crisis’ ziet in de Gazastrook, houdt de Israëlische regering vol dat de toestand verre van nijpend is.
‘Israël blijft verzekeren dat de burgerbevolking van de Gazastrook voedsel, medicijnen en andere menselijke behoeften ontvangt’, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem. Hamas frustreert volgens een woordvoerder de hulpverlening door goederen in beslag te nemen, deels voor verkoop op de zwarte markt.
Het Rode Kruissloeg dinsdag alarm. Op een persconferentie in Genève zei Pierre Kraehenbühl, hoofd operaties , dat de toestand voor de bevolking van de Gazastrook ‘extreem en traumatisch’ is.'


Het probleem waar we hier mee te maken hebben is dat de Volkskrant het nooit relevant heeft gevonden om een correspondent in de bezette en belegerde Palestijnse gebieden te plaatsen. De Joden in Israel vinden ze belangrijk, maar de Palestijnen in Gaza en in de enclaves op de West Bank niet. Zo werkt racisme nu eenmaal. Dus doet de Volkskrant het voorkomen dat de waarheid van de Israelische regering even waar is als de waarheid van de geterroriseerde Palestijnse bevolking. Met andere woorden: na vele honderden doden en fosforbombardementen en vele dode Palestijnse kinderen is nog niet duidelijk, volgens de Vokskrant, dat er sprake is van een 'humanitaire crisis'?

Zouden er daarentegen meer dan 500 Joden in Israel zijn gedood, onder wie talloze kinderen, dan zou er natuurlijk ogenblikkelijk sprake zijn, volgens de Volkskrant, van een 'humanitaire crisis'. Zoals gezegd, zo werkt nu eenmaal racisme.

3 opmerkingen:

Sonja zei

O, dat zouden ze gerust 'een kleine holocaust' noemen.

yelamdenu zei

Precies, want...
"there's no business like Shoah business."

Vrije-wereldburger zei

Tisjammer van Rob Vreeken, die ooit veelbelovend was, en het is dus niets met hem geworden.
Onbewuste humor (kwestie van slecht vertalen):
'en andere menselijke behoeften ontvangt’
Ja, vast, de riolering moet ergens op uitkomen....

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...