donderdag 15 januari 2009

De Israelische Terreur 666

Moet u nu eens opletten hoe snel mijn Nederlandse collega's deze professionele getuige aan het woord laat.

'''Ik heb het gezien: Israël begaat oorlogsmisdaden'
Brusselse fotograaf Bruno Stevens bericht als enige buitenlandse journalist uit Gaza
Exclusief
'Nu weet ik waarom Israël geen enkele journalist toelaat in Gaza. Ze willen niet dat iemand ziet welke wreedheden ze daar begaan. Maar ik ben hier wel en kan je zeggen: Israël begaat oorlogsmisdaden.' De Brusselse fotograaf Bruno Stevens, van wie u op deze pagina foto's ziet, bericht als enige buitenlandse journalist uit Gaza. We belden hem gisteravond in zijn schuilplaats.
De GSM-ontvangst laat te wensen over en Bruno Stevens (49) excuseert zich daarvoor: 'Ik kan nu onmogelijk buiten gaan staan. Er wordt geschoten. Het is veel te gevaarlijk.' Bruno Stevens is niet de eerste de beste. Hij trekt naar alle uithoeken van de wereld om te getuigen van het leed dat mensen wordt aangedaan. Hij was onder meer in Tsetjenië, Irak, Iran, Libanon, Afghanistan en Somalië; hij was in Kashmir voor de aardbeving aldaar, hij trok naar Sri Lanka voor de tsunami, naar Angola toen cholera daar lelijk huishield. 'Het maakt me niet uit of een bestemming gevaarlijk is of niet', zegt hij. 'Ik moet er gewoon naartoe om de mensen elders in de wereld te vertellen wat daar gebeurt.' Stevens won de World Press Photo, oogstte veel bewondering voor zijn expositie met foto's van dode oorlogsslachtoffers. Vandaag zit hij in Rafa in de Gazastrook. Zijn foto's worden wereldwijd verkocht door het fotoagentschap Cosmos in Parijs. Ze worden gepubliceerd in Newsweek, Paris Match en Stern, en vandaag ook in onze krant. Tweeënhalf weken heeft Bruno Stevens geprobeerd om Gaza binnen te komen. Nu is hij er. Via Egypte, maar veel meer wil hij daarover niet zeggen. 'Ik ben niet door een tunnel gekropen. Ik ben hier op volkomen legale wijze, met een visum van de Egyptenaren én van de Palestijnse autoriteit. Maar het was niet makkelijk, dat kan ik je wel zeggen.' Bruno Stevens is woest op de Israëliërs die geen enkele journalist in het gebied toelaten. 'Officieel zeggen ze dat het te gevaarlijk is of dat het toch maar Hamasvriendjes zijn die over de oorlog willen berichten. Wat is dat voor flauwe kul. Ik ben geen Hamasvriendje. Ik ben niemands vriendje. Ik ben een onafhankelijke journalist die wil berichten over wat hier gebeurt. De echte reden van hun weigering vertellen ze je natuurlijk niet, maar ik ken ze wel. Israël begaat in Gaza oorlogsmisdaden, en daar willen ze natuurlijk geen pottenkijkers bij. Ze ontkennen dat ze fosforbommen gebruiken. Welnu, ze gebruiken die wél. Ik heb restanten van fosfor gevonden. Geen fosfor, zeg je? Het poeder ontbrandt, je dooft het met je schoenen en kort daarna brandt het opnieuw. Geen fosfor? En dan al die burgerslachtoffers. Verzin ik dat? Neen, ik heb ze gefotografeerd.' Bruno Stevens wil ook getuigen van de leefomstandigheden van de 1,5 miljoen Palestijnen in Gaza - die zijn allesbehalve benijdenswaardig. 'Duizenden hebben geen huis meer, ik loop hier voortdurend tussen het puin van kapotgeschoten huizen, scholen, moskeeën. Dit is een humanitaire crisis zonder weerga. Daar kan en wil ik niet over zwijgen, wat daarvoor ook de prijs is.'
Dirk Musschoot, foto's Bruno Stevens''
Zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=G5O252R6V#

7 opmerkingen:

Sonja zei

" Daar kan en wil ik niet over zwijgen, wat daarvoor ook de prijs is."

Respek !!!

Anoniem zei

Ik ben niet zo op de hoogte van wat welk dagblad wanneer schrijft, maar in dit geval doet het nieuwsblad haar taak dus door een ooggetuige aan het woord te laten. Zo lijkt het wel journalistiek...

Het is verder voor journalisten in Gaza niet echt veilig: "Israël neemt journalisten (mediagebouw Gaza) onder vuur."

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=82416&sectionid=351020202

Sonja zei

"De Israëlische raid viseerde het gebouw al-Shoeroek waar er kantoren zijn van het Britse persbureau Reuters, de televisiestations Fox, Sky en RTL, alsmede van Arabische media zoals de zenders al-Arabiya en MBC. Twee journalisten, werkzaam voor de televisiezender van Aboe Dhabi, raakten gewond." meldt De Tijd.

Het is ook niet de eerste aanval op een mediagebouw. Als ik me goed herinner op dag 1 al, en op 9 januari een kantoor waar twee Iraanse tv-zenders zitten.

Anoniem zei

Dank je wel Bruno omdat je de talloze slachtoffers een gezicht durft te geven. En dan te bedenken dat volgende week Rahm Emmanuel chief of staffs wordt! Een Israel firster in het Witte Huis. Ik ben heel bezorgd!
Montserrat

Anoniem zei

De Belgen berichten een stuk objectiever!

Het is niet zo moeilijk om het verschil te zien tussen Nederlandse en Belgische berichtgeving.

Sonja zei

En dit is wat het AD met zijn verhaal doet.

Heb je een recht voor zijn raap bericht van een direct betrokkene en ooggetuige én journalist nota bene, moet Nederland dat weer 'nuanceren'.

Sonja zei

PS "oorlogsmisdaden"? Nee, dat woord zal de Nederlandse lezer niet waarderen...

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...