dinsdag 13 januari 2009

De Israelische Terreur 642

'Israel kan vrede niet aan
Thomas von der Dunk, 12-01-2009 15:50
reageer 195 reacties

'Israël wil vrede', aldus de spandoektekst tijdens een de­monstratie vrijdag op het Binnenhof. Dat valt te bezien. Is Israël wel bereid om de onver­mijde­lijke prijs voor vrede te betalen?
Wat die prijs is, is sinds veertig jaar evident: ontruiming van de bezette gebieden en Oost-Jeruzalem, conform tal van VN-resoluties die Israël steeds met Amerikaanse gedoogsteun naast zich heeft neergelegd, waar Irak om soortgelijk wangedrag werd gestraft. Vooral inzake Jeruzalem is het onaan­nemelijk dat de tegenpar­tij met minder genoegen kan nemen, omdat deze stad voor moslims even heilig is als voor joden.Met zijn illegale kolonisatiepolitiek meende de Israëli­sche regering vermoedelijk een stevig ruilobject voor de vredesonderhandelin­gen in handen te hebben, maar zij gijzelt zich daarmee zelf. Vrede betekent immers de ontruiming van de nederzettingen, en het is, gezien het ultraradi­cale karakter van veel van hen, onwaarschijn­lijk dat die honderdduizen­den bewoners allemaal vrijwillig ver­trekken.
Monster van Frankenstein
Door hun moedwillige vestiging heeft Israël haar eigen monster van Frankenstein gescha­pen. Alleen met geweld laat dit gezwel zich nog verwijderen en dat betekent dat er pas vrede moge­lijk is als Israëli's op Israëli's gaan schieten. Dat geldt e­veneens voor de Palestij­nen, maar die doen dat onderling al.
Opdonder
In deze wetenschap poogt Israël het uur van de waarheid zo lang moge­lijk uit te stellen.
Israël heeft haar eigen monster van Frankenstein geschapenAlleen een buitenlandse vijand verenigt het land. Zolang het militair wint, zal het geen noodzakelijke concessies doen, zoals het verleden leert. Dat betekent dat, anders dan Paul Brill meent, niet een opdon­der voor Hamas perspectieven schept, omdat Israël zich daardoor opnieuw in zijn gelijk bevestigt meent. Het is juist eerder een stevige opdonder voor Israël die deuren openen kan.Nederland loopt intussen nog braaf in de door Israël gewenste pas. Toen PvdA-eurolijsttrekker Thijs Berman terecht van oorlogsmisdaden sprak, was de kleine wereld van de Hans van Baalens te klein. Intussen hebben Israëlische officieren al achter de hand toegegeven dat er inderdaad niet vanuit die uitgemoorde VN-school op hen geschoten was. Daarmee is de verzeke­ring van Verhagen dat Israël zich beperkt tot militaire doelen ontmaskerd als onzin, en het gefilmde 'bewijsmateriaal' daarvoor als leugenachtig.
Terecht hekelt de hoge Nederlandse VN-gezant Serry de slapheid van Den Haag. Maar had Balkenende indertijd niet ook Colin Powells power­point­presentatie meteen schaapachtig geloofd?'

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...