Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit oktober 5, 2008 weergeven

Het Neoliberale Geloof 222

Het Commentaar van zaterdag 11 oktober 2008 van NRC Handelsblad
'Het neoliberale model dreigt de slag te verliezen
In de Verenigde Staten is het debat over ‘de toekomst van het kapitalisme’ losgebarsten. In Newsweek schrijft Fukuyama, de filosoof die bijna twintig jaar geleden de definitieve overwinning van de liberale democratie verkondigde, deze week over „de ondergang van NV Amerika”. Fukuyama kritiseert al langer de regering-Bush. Maar nu verkeert het ‘kapitalisme’ kennelijk in dezelfde toestand als het ‘communisme’ een generatie geleden: in surseance. Er is inderdaad reden om de noodklok te luiden. Nooit sinds de Koude Oorlog hebben overheden die juist economische vrijheid predikten, zo grootscheeps ingegrepen. Alleen al in Amerika en Groot-Brittannië is 525 respectievelijk 650 miljard euro gereserveerd voor de private financiële sector, ofwel ruim tweemaal het bruto binnenlands product van heel Nederland. En tot overmaat van ramp blijkt dat ook nog eens amper zin te hebben.
Hoe…

Arjo Klamer van de Erasmus Universiteit 4

Juli van dit jaar schreef ik dit:

'Arjo Klamer is een praatjesmakende econoom of een economische praatjesmaker. Dit schrijft Wikipedia over hem: 'Arjo Klamer (Eenrum, 1953) is een Nederlandsehoogleraar in de economie van de kunst en cultuur aan de faculteit Kunst en Cultuurwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is de zoon van de bekende IKON-radiopastorAlje Klamer. Zijn jongere broer Ronald Klamer (1953) is zakelijk en artistiek leider van Het Toneel Speelt.'

Arjo Klamer beweerde onlangs in De Leugen Regeert dat er economisch niets aan de hand is, terwijl achter zijn rug de financiele markten in grote moeilijkheden verkeren. De financieel deskundige Willem Middelkoop die wel wist waarover hij sprak, probeerde de professor opmerkzaam te maken op de werkelijke gang van zaken, maar Klamer wilde er niets van weten. Enfin, kijkt u zelf maar hoe praatjesmakers in Nederland de ruimte krijgen:

http://nl.youtube.com/watch?v=Z7t1k44Ms2E

Het treurige van dit soort ideol…

Pieter Klok van de Volkskrant 2

'Is geld straks nog wat waard?
Van onze verslaggever Pieter Klok gepubliceerd op 30 september 2008 22:28, bijgewerkt op 2 oktober 2008 10:25 Ik vertrouw banken niet meer. Soms vraag ik me af of mijn geld straks misschien waardeloos is.' Pieter komt met dit antwoord: 'Die angst lijkt wat overtrokken, maar in deze crisis dienen we zelfs de grootste doemdenkers serieus te nemen – ze hebben tot nu toe vaak gelijk gekregen. Als u echt slapeloze nachten heeft, moet u misschien uw spaargeld inwisselen in waardevaste producten zoals goud, antieke auto’s of een schilderij van Vincent van Gogh.' Zoals bekend kunnen veel lezers van de Volkskrant zich een originele Van Gogh veroorloven. Opmerkelijk is ook de kwalificatie 'doemdenker.' Die negatieve kwalificatie wordt gebruikt om de eeuwige piskijker te relativeren, verdacht te maken, belachelijk te maken. Stel, u steekt de weg over en ziet niet dat er een auto met grote snelheid op u afrijdt. Een voorbijganger op het trottoir …

Het Neoliberale Geloof 221

Voordat ze elkaar de koppen gingen inslaan, opereerde bij mij in de buurt een groepje Joegoslavische onderwereldfiguren die het kapitalisme beter onder de knie hadden dan wie dan ook. Met een minimum aan investeringen, drie lege luciferdoosjes en een piepklein balletje, wisten ze een maximum aan winst te behalen. Ze deden op straat een spelletje dat bekend stond als balletje balletje. Voor de onwetenden en dat waren er toen nogal wat leg ik het spelletje even uit: 'Balletje-balletje is de naam van een behendigheidsspel dat vaak in de vorm van een goocheltruc wordt uitgevoerd. Voor het spel gebruikt men drie bekers (of doppen), enkele balletjes en een tafel of vergelijkbaar speeloppervlak. De speler beweegt snel met de omgekeerde bekers over de tafel, laat een balletje tussen de bekers rollen en zet vervolgens de bekers stil. Aan de toeschouwers wordt dan gevraagd onder welke beker zich een balletje bevindt. Vaak wordt er geld ingezet en is de truc een vorm van oplichting: de vinge…

De Nieuwe Reporter 2

De Nieuwe Reporter bericht:

'Nederland mist nog juiste bloggersklimaat
Met de nieuwe Best of the Blogs in aantocht blijf ik ervan overtuigd dat weblogs nog maar aan het begin van een grootse ontwikkeling staan, al was het maar omdat de individualisering en ontwikkelingen op de mediamarkt ze volledig in de kaart spelen (zie ook de 2008 update van Technorati).
Toch stagneert het Nederlandse bloggerswereldje. We kennen allemaal de blogs die het niveau van het visitekaartje of ego-document ontstijgen, die continu in de waakstand staan en originele, degelijke content produceren. Dat zijn de ongeveer twintig blogs die jaarlijks onderling de nominaties en prijzen verdelen.
Daaromheen cirkelen nog enkele tientallen rijzende sterren; ik schat hun aantal op hooguit vijftig.
Het geheel overziend komen er drie vragen bij me op. Waarom zijn er zo weinig top- en subtop-blogs? Hoe komt het dat die ondanks hun kwaliteit niet overdreven goed bezocht worden? En waarom is het resterende blog-veld zo pre…

Pieter Klok van de Volkskrant

De praatjesmakers, kletsmajoors en als journalisten vermomde propagandisten lijken al even failliet als het door hen gepropageerde neoliberalisme.
'Sonja heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Het Neoliberale Geloof 220" achtergelaten: Bericht van de VolkskrantWatch: VK-journalist Pieter Klok promootte Icesave Pieter Klok: "Bij de IJslandse bank Icesave krijgt u 5,25 procent zonder addertjes."
De VolkskrantWatch bericht:
'Bij de IJslandse bank Icesave krijgt u 5,25 procent zonder addertjes.... De crisis biedt u de kans eindelijk eens een grote klapper te maken: u kunt op een koopje aandelen krijgen. ING, Aegon en Fortis bijvoorbeeld zijn minder waard dan heel ABN Amro nog geen jaar geleden. U kunt dus drie aandelen kopen voor de prijs van één." De Volkskrant (Pieter Klok) 30 september 2008: "U kunt uw spaargeld dus net zo goed houden, maar zet het wel op een rekening met een hoge rente, bijvoorbeeld bij Fortis. Die bank is nu wel hard genoeg gestr…

Het Neoliberale Geloof 220

Gisteren schreef ik op deze weblog: "NRC bericht:
'Vangnet van 20 miljard voor financiële sector Gepubliceerd: 10 oktober 2008 14:03 Gewijzigd: 10 oktober 2008 14:12 Door een onzer redacteuren Den Haag, 10 okt. De Nederlandse staat heeft gisteravond per direct 20 miljard euro beschikbaar gesteld voor de Nederlandse financiële sector om te voorkomen dat bedrijven in problemen komen. Desondanks werd de Amsterdamse AEX-index vanmorgen met de andere beurzen in Europa en Azië mee omlaag getrokken, in navolging van Wall Street gisteravond.Rond het middaguur stond de AEX 7,4 procent lager op 261,24 punten. In Frankrijk en Duitsland was het verlies nog groter. In Azië sloten de beurzen van Hongkong en Tokio respectievelijk 7,2 en 9,6 procent lager.'
Veel van mijn collega's zijn zo erg geindoctrineerd door het systeem, geloven zo diep in de neoliberale ideologie, dat ze niet in staat zijn de werkelijkheid te zien. Ik hoorde net een gelovige financiele commentator van de BBC zegg…

De Israelische Terreur 448

In het dagblad Trouw was onlangs het volgende te lezen:

'Op weg naar ’t einde van de Joodse staat
Israël bezet de Palestijnse gebieden louter uit honger naar land, vindt Zeev Sternhell, gisteren in Israël doelwit van een aanslag.
’Het zionisme is een veroveringsoorlog”, zei een van de grondleggers van de Israëlische staat, Berl Katznelson in 1929. Hij vervolgde: „Ik gebruik niet toevallig militaire termen om het vestigen van de staat te omschrijven”. In feite was het zionisme een veroveringsbeweging en daartoe waren alle middelen bruikbaar.
Wat echter in de dagen voor de stichting van de staat onvermijdelijk en dus gerechtvaardigd was, krijgt nu de lelijke en gewelddadige vorm van een koloniale bezetting: het autoritaire regime in de bezette gebieden, de schepping van twee legale systemen het gebruik van leger en politie ten dienste van de kolonistenbeweging, de roof van Palestijns land.
Dit alles draagt niet bij aan de vervolmaking van het zionisme maar leidt tot zijn begrafenis. Hi…

Het Neoliberale Geloof 219

Voor mijn Hollandse collega's die nog steeeds niet beseffen hoe diep de crisis is. Het gaat om de middenklasse die onvermijdelijk door de luchthandel vernietigd werd en nog steeds wordt. En zoals bekend is de belangrijkste steunpilaar van de parlementaire democratie diezelfde middenklasse. De laatste keer dat de middenklasse in een parlementaire democratie werd vernietigd was de Weimar Republiek. Wat er nu gebeurt heeft geweldige consequenties op sociaal en straks dus politiek gebied. Laat mijn collega's door de VS reizen in plaats van permanent voor het Witte Huis laten posten, waar ze alleen maar de Amerikaanse commerciele massamedia napraten. Laten mijn Hollandse collega's nu hun eigen ogen en hersenen gaan gebruiken. Uit de International Herald Tribune:

'A TIME TO SPEND
Saved by the deficit?
By Robert B. Reich
Published: October 9, 2008
BERKELEY, California:
Both presidential candidates have been criticized for failing - at Tuesday's debate and previously - to name …

The Empire 346

'The End Of American Capitalism?
By Anthony Faiola Washington Post Staff Writer
Friday, October 10, 2008; A01

The worst financial crisis since the Great Depression is claiming another casualty: American-style capitalism.
Since the 1930s, U.S. banks were the flagships of American economic might, and emulation by other nations of the fiercely free-market financial system in the United States was expected and encouraged.
But the market turmoil that is draining the nation's wealth and has upended Wall Street now threatens to put the banks at the heart of the U.S. financial system at least partly in the hands of the government.
The Bush administration is considering a partial nationalization of some banks, buying up a portion of their shares to shore them up and restore confidence as part of the $700 billion government bailout.
The notion of government ownership in the financial sector, even as a minority stakeholder, goes against what market purists say they see as the foundation of the…

Het Neoliberale Geloof 218

NRC bericht:

'Vangnet van 20 miljard voor financiële sector
Gepubliceerd: 10 oktober 2008 14:03 Gewijzigd: 10 oktober 2008 14:12
Door een onzer redacteuren
Den Haag, 10 okt. De Nederlandse staat heeft gisteravond per direct 20 miljard euro beschikbaar gesteld voor de Nederlandse financiële sector om te voorkomen dat bedrijven in problemen komen. Desondanks werd de Amsterdamse AEX-index vanmorgen met de andere beurzen in Europa en Azië mee omlaag getrokken, in navolging van Wall Street gisteravond.
Rond het middaguur stond de AEX 7,4 procent lager op 261,24 punten. In Frankrijk en Duitsland was het verlies nog groter. In Azië sloten de beurzen van Hongkong en Tokio respectievelijk 7,2 en 9,6 procent lager. Gisteren was de Dow-Jonesindex al met 7,3 procent gedaald. In New York brak er een uur voordat de handel sloot paniek uit, onder meer omdat General Motors – en daarmee zijn grote financiële divisie – wellicht een lagere beoordeling krijgt.'
Lees verder: http://www.nrc.nl/economie/…

De Israelische Terreur 447

Mr Sternhell, a Holocaust survivor, is best known for his work on the history of fascism.

'Bombed writer fears for democracy

Mr Sternhell says he is "not afraid"
An Israeli academic injured in a pipe bombing two weeks ago has told the BBC he fears a "climate of violence" may be threatening democracy in the country.
Zeev Sternhell, a well-known critic of Jewish settlement in the occupied West Bank, said he suspected far right-wing Israelis were to blame.
Mr Sternhell told the Outlook programme he was not afraid, but warned of a "deep divide" in Israeli society.
He was lightly hurt in the attack at his home. No one has been arrested.
Mr Sternhell, said he was "lucky" not to have been more seriously injured and was continuing with his work as usual.
"The very use of violence against somebody who is speaking and writing is something that is symptomatic and scares society as a whole," he said.
"I think many people have been scared much more…

De Israelische Terreur 446

'New Israeli weapon kicks up stink
By Wyre Davies BBC News, Jerusalem

Three weeks ago, Israeli soldiers burst into Awwad Sror's small family home in the Palestinian West Bank town of Nilin.
Mr Sror's family say that when he intervened as troops arrested his younger brother, Aqal, he was shot from close range with at least three rubber-coated steel bullets.
One hit him in the chest, another smashed his jaw, while a third entered his right eye socket and fractured his skull.
Mr Sror, a married father of three, is lucky to be alive. But he has lost the sight in his right eye.
Israel has investigated the incident and has concluded that the soldier who fired the shots acted properly when Mr Sror tried to stop his brother being taken away.
The family argues it was an excessive use of force.
'Foul'
In and around Nilin there are regular, sometimes violent, protests against the continued building of Israel's West Bank barrier which snakes around a new Jewish settlement on the ot…

Nederland en Afghanistan 177

Arnold Karskens bericht:

'Opnieuw valt mij een grote eer te beurt. Gisteren bij Pauw & Witteman hoorde ik officieel dat ik de Clara Meijer-Wichmann Penning 2008 krijg. Deze prestigieuze prijs, ingesteld door de Liga voor de Rechten van de Mens en J’accuse, wordt jaarlijks uitgereikt aan ‘een persoon of organisatie in Nederland die zich op onderscheidende wijze heeft ingezet voor de waarborging van mensenrechten,’ aldus het persbericht. Wat het allemaal nog fraaier maakt is dat dit jaar het 60-jarige bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens wordt gevierd. Vooral mijn Afghanistan-verslaggeving beviel de jury erg goed. Een citaat: ‘Vanuit de internationaal geaccepteerde mensenrechten en het humanitaire oorlogsrecht zijn aanvallen op burgers in oorlog onaanvaardbaar. De aandacht die Karskens heeft gevraagd en gekregen voor de Afghaanse burgerslachtoffers is essentieel voor de erkenning van hun mensenrechten. Hij heeft een onmisbare bijdrage geleverd aan huma…

Het Neoliberale Geloof 217

"No reason to get excited," the thief, he kindly spoke,
"There are many here among us who feel that life is but a joke.
But you and I, we've been through that, and this is not our fate,
So let us not talk falsely now, the hour is getting late."

All along the watchtower, princes kept the view
While all the women came and went, barefoot servants, too.
Outside in the distance a wildcat did growl,
Two riders were approaching, the wind began to howl...

Het Neoliberale Geloof 216

De Volkskrant opent vanochtend met een 6 kolommen brede kop: 'Reddingsoperatie: 20 miljard. Noodkrediet voor banken en verzekeraars. Bos: geld moet rollen. Wellink: gezond stelsel beschermen.'
Het staat er echt, ik verzin het niet. 'Bos: Geld moet rollen'. Geld van de belastingbetaler wel te verstaan, 'geld moet rollen', socialisme voor de rijken. Het heet een 'Reddingsoperatie' te zijn, in feite wordt 20 miljard in een wereldwijd financieel gat van triljoenen euro's gestort, en dat gat, geschapen door bankdirecteuren heet volgens bankdirecteur Wellink, die erop had moeten toezien dat er geen gat zou ontstaan, een 'gezond stelsel.'

There must be some way out of here
Said the joker to the thief
There's too much confusion
I can't get no relief
Businessmen drink my wine
Plowmen dig my earth
None of them know along the line
What any of this is worth

Zo ongeveer.
'Noodplan Bos en Wellink: 20 miljard
Van onze verslaggevers Bart Dirks, Douwe Douwes

Nederland en Afghanistan 176

Stel een groep zwaar bewapende mannen dringt uw huis binnen met als argument dat ze orde op zaken komen stellen. Ze doden enkele van uw familieleden, verwoesten een deel van uw huis en proberen een orde te scheppen die hen bevalt. Na verloop van tijd blijkt dat de chaos enorm is toegenomen, want u en de uwen blijven zich verzetten tegen de zwaar bewapende kerels die zeggen orde op zaken te willen stellen. De binnendringers beseffen dat ze de strijd niet kunnen winnen en dat ze naar vrede moeten streven. Wie zoekt dan naar verzoening? Juist, die binnendringers!

Nu de NRC, de slijpsteen voor de geest. Na gisteren op de voorpagina te hebben bericht dat de 'Strijd tegen Talibaan "neerwaartse spiraal"' vertoont, omdat de militairen die Afghanistan binnenvielen er niet in slagen de bewoners van het land in het gareel te meppen, laat de NRC op pagina 5 weten: 'Op zoek naar degenen die tot verzoening bereid zijn.' Redacteur 'Hanneke Chin-a-Fo' heeft de zaak o…

Het Neoliberale Geloof 215

De Volkskrant opent met een 6 kolommen brede kop: 'Unieke reddingsactie heeft nul effect. Paniek op beurzen ondanks wereldwijde renteverlaging van half procent.'

Deze kop maakt duidelijk dat de Volkskrant-journalisten de draad zijn kwijt geraakt. Het woord 'Paniek' verhult de werkelijkheid. Wat er momenteel gebeurt is het volgende: de westerse politici blijven gemeenschapsgeld pompen in een failliet systeem, de handel in lucht. Ze doen dat in de vergeefse hoop en kennelijk ook de verwachting dat daarmee het faillisement als het ware als sneeuw voor de zon verdwijnt. Maar het faillisement kan alleen worden gestopt wanneer de speculanten in geld ervan overtuigd zijn dat er genoeg aan reëel bestaand geld in kas is, of om in het journalistieke jargon te blijven, wanneer de beurs weer het vertrouwen heeft hervonden. Zover is het nog lang niet omdat de speculanten, de bankiers, de beurs, de markt, hoe men het ook noemen wil, weten hoe failliet het systeem is. In tegenstellin…

De Oppositie

De oppositie in het parlement is muisstil nu we in een financiele crisis verkeren. De voor de hand liggende verwachting dat de oppositie met alternatieven komt voor het failliete systeem is gebaseerd op niets. Groen Links, de SP, de partij van Wilders en Verdonk en alle andere praatjesmakers en kletsmajoors die zich doorgaans voor de interruptiemicrofoon verdringen, hebben geen nieuwe gedachten kunnen ontwikkelen. Het gevolg is dat ze zich luid en duidelijk manifesteren in volstrekt irrelevante zaken zoals deze:
'Mozambique. Kroonprins Willem-Alexander laat in Mozambique een vakantievilla bouwen. Wie gaat dit nieuwe huis in dit niet zo veilige land bewaken, vragen Van Raak en Pechtold (D66), Nederland of Mozambique? Brinkman (PVV) wil weten welke kosten Defensie maakt voor het helikopterplatform bij dit koninklijke vakantiehuis. Over de beveiliging en de kosten daarvan laat ik mij in principe niet uit, reageert minister Balkenende: "daar is de veiligheid niet mee gediend"…

Het Neoliberale Geloof 214

'Meltdown advances despite efforts to limit damage
By TOM RAUM
ASSOCIATED PRESS WRITER

WASHINGTON -- With financial markets still tumbling, the Federal Reserve is signaling that it might cut interest rates after a series of bold steps by federal regulators failed to stem the slide. Neither presidential candidate offered a solution.
"The outlook for economic growth has worsened," Fed Chairman Ben Bernanke told a gathering of business economists.
The slumping economy was underscored by a 1,400-point, or 13 percent, drop in the Dow Jones industrials over the past five trading days.
The crisis threatening all Americans, and investors around the world, was only mentioned in passing by the presidential candidates in a debate Tuesday night.
Republican John McCain called for a program to stem foreclosures by requiring the federal government to renegotiate the mortgages of individual homeowners and make them more affordable, a proposal he has been promoting on the campaign trail.
Democr…

Maarten Schinkel van de NRC 15

Beste Maarten,

Even een tussenstand nu we midden in de financiele crisis zitten. Net als de koppenmaker van de Volkskrant zal ook jij nu hebben ontdekt dat de 'unieke reddingsactie' geen effect heeft.Jij als financieel commentator van de kwaliteitskrant NRC, een avondblad dat zich afficheert als slijpsteen voor de geest, zal op enig moment jouw lezers moeten uitleggen waarom het systeem zo failliet is.

Dit schreef jij een half jaar geleden in je krant:

'In één jaar tijd is het aanzien van de wereldeconomie totaal veranderd
Gepubliceerd: 11 maart 2008 13:57 Gewijzigd: 11 maart 2008 16:11

Nu de Amerikaanse economie wankelt gaat de hardnekkige kredietcrisis op de financiële markten een nieuwe en gevaarlijke fase in. Door onze redacteur Maarten Schinkel
Amsterdam, 11 maart. Er zijn beeldmerken voor radioactieve straling, voor biologisch gevaarlijke stoffen en gif. Wordt het op de financiële markten en in de wereldeconomie langzamerhand niet tijd voor een logo voor ‘financiële besme…

Het Neoliberale Geloof 213

De Volkskrant opent met een 6 kolommen brede kop: 'Unieke reddingsactie heeft nul effect. Paniek op beurzen ondanks wereldwijde renteverlaging van half procent.'
Uit deze kop spreekt verbazing en dus onwetendheid. Nog steeds dringt het tot de politici en de overgrote meerderheid van de journalisten van de commerciele massamedia niet door dat het financiele systeem FAILLIET is. Dat kan elke onafhankelijke deskundige hen vertellen. Ik citeer de waarschuwingen van deze deskundigen al jaren. Maar juist deze deskundigen hebben de commerciele massamedia al die tijd gemarginaliseerd.
Gisteren schreef ik dit naar aanleiding van de volgende kop in de NRC: 'rente wereldwijd fors verlaagd'om zo de mens aan te sporen nog meer geld te gaan lenen dat er niet is, kortom, nog meer luchthandel. De ziekte wordt met de ziekte bestreden. Het kapitalisme heeft namelijk geen oplossing voor de structurele problemen van het kapitalisme. Maar 1 ding is zeker: het kapitalisme moet koste wat kost …