Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit maart 23, 2008 weergeven

Het Antisemitisme van Afshin Ellian 4

Het probleem van mensen als Afshin Ellian is dat ze pas later bekeerd zijn tot het ware geloof, althans tot dat waarvan ze menen dat dit het ware geloof is met zijn ultieme waarheden, in dit geval: de Verlichting. En als ware bekeerlingen worden ze plus royaliste que le roi, roomser dan de paus. Ze beginnen iedereen met hun nieuwe speeltje om de oren te slaan, alsof alleen zij weten waarover ze het hebben en de rest die in de traditie van de Verlichting is opgegroeid en geschoold niet weten hoe belangrijk hun eigen instrumentarium is. Hinderlijk aanwezig ontwikkelen ze zich als dreinende kinderen die overal en op elk moment hun zin willen hebben, en natuurlijk aandacht, want daar gaat het hen om. En omdat ze, in dit geval, politiek gebruikt kunnen worden door bepaalde belangen, gaan ze steeds harder schreeuwen. Ze denken echt dat er naar hen geluisterd wordt. Deels is dat ook waar, weliswaar niet door intellectuelen, maar op straat, in de kroegen, waar altijd al de heffe des volks zic…

Het Antisemitisme van Afshin Ellian 3

Wat Afshin Ellian doet is de taktiek van de straat en is misdadig. Het allerbelangrijkste in een samenleving is het respectvol behandelen van de ander, ook al ben je het niet met die ander niet eens. Men kan de ander met feiten of overtuigingen bestrijden, maar een beschaafd mens kan de ander niet als groep criminaliseren. Dat gebeurt alleen in dictaturen en fascistische systemen en door mensen als Afshin Ellian, voor wie geldt dat het doel de middelen heiligt. Hij is daarin even fanatiek als een Iraanse ayatollah. Voor hen bestaat het individu niet, voor hen bestaan alleen groepen die bestreden moeten worden, te vuur en te zwaard. Afshin Ellian gedraagt zich als een verbale terrorist, voor wie het individu een te verwaarlozen detail is. Op die manier verontmenselijkt hij zijn zelf benoemde tegenstanders. We weten: het begint met het ontmenselijken van de ander, het stigmatiseren van de anderen als mensen die 'allang de schaamte voorbij' zijn. En pas daarna, als de geesten rij…

Het Antisemitisme van Afshin Ellian 2

Het griezelige van iemand als Afshin Ellian is dat hij altijd in groepen denkt. En die groepen hebben onveranderlijke kenmerken. En dat is nu juist ook het kenmerkende van wat de antisemiet doet. Dit nu schrijft Ellian in Elsevier: "de schaamte zijn de mensen van Een Ander Joods Geluid allang voorbij. Door continu de politiek van de staat Israël nazistisch te noemen, en door nu de positie van de moslims in Europa gelijk te stellen aan de positie van de joden in de jaren dertig, bedrijven ze een vorm van holocaustontkenning, of op zijn minst een relativering van de holocaust." Zie: http://www.elsevier.nl/opinie/weblog/asp/artnr/197626/weblogid/77/index.html Voor de antsemiet is de jood altijd alleen maar jood, hij is geen individu, maar een exemplaar van een groep, een cliché, een sjabloon, een kopie van al die anderen van de groep. Let nu op wat Ellian doet in Elsevier. Hij spreekt joodse Nederlanders aan als groep met onveranderlijke kenmerken. Uit zijn poging om de mensen van…

Het Antisemitisme van Afshin Ellian

Afshin Ellian is een columnist wiens stukjes een hyperventilerende ondertoon hebben, een wonderlijke man met een flinke dosis nauwelijks bedwongen agressie. Tegen wat precies is onduidelijk. Ik denk zelf een agressie tegen zijn Perzische achtergrond, maar zijn razernij kan in principe tegen alles en iedereen zijn gekeerd. Het hangt er maar van af wie voor zijn voeten loopt. Dit keer was het Harry de Winter van Een ander Joods Geluid. Dit keer richt Ellian's toorn zich op joodse Nederlanders die duidelijk laten weten dat "de joodse natie" die claimt alle joden ter wereld te vertegenwoordigen in elk geval niet namens hen de Palestijnen terroriseert. Dit nu schrijft Ellian In Elsevier: "de schaamte zijn de mensen van Een Ander Joods Geluid allang voorbij. Door continu de politiek van de staat Israël nazistisch te noemen, en door nu de positie van de moslims in Europa gelijk te stellen aan de positie van de joden in de jaren dertig, bedrijven ze een vorm van holocauston…

Bhutan 2

Een vriend die regelmatig in de regio komt emailde me dit bericht:

'Finding a new life in alien land
By Indra Adhikari

On the day Bhutan goes to historic polls to transform its absolute monarchy into a constitutional one, a group of Bhutanese refugees taking asylum in Nepal for the last 18 years nervously waits to set out for third country resettlement.
In Bhutan, it is the beginning of a new system, and for refugees here it is the beginning of new life in new countries.
On March 24, International Organization of Migration (IOM) and United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) announced in Kathmandu that they had formally begun taking Bhutanese refugees to third countries for resettlement as per their wish.
The resettlement process has begun amidst opposition from a few 'communist groups' within the refugee community announcing their intention to initiate armed rebellion inside Bhutan to overthrow the despotic monarchy there.
UNHCR country representative for Nepal Daisy …

Geert Wilders 5

Al met al heeft Geert Wilders 1 fout gemaakt, of beter nog: hebben zijn Israelische opdrachtgevers gemaakt, die hij raadpleegt zodra het gaat om een hetze tegen Arabieren. Wilders en zijn opdrachtgevers beseffen niet dat de Nederlandse politiek een kwestie van geven en nemen is, terwijl de machtspolitiek in de wereld als uitgangspunt heeft: winner takes all. Wat Wilders en zijn opdrachtgevers willen, kan niet in het Nederlandse politieke klimaat. Misschien heeft de Israelische ambassade in Den Haag dit nu begrepen. Wilders niet, want die kan alleen maar de malloot uithangen. Een gevaarlijke malloot, maar toch een malloot.

The Empire 367

Hope. Hoop. Illustrerender kan niet. Hope. 1 woord, meer niet. 1 woord is de hele boodschap. Hoop. Zo uitzichtloos is de situatie dus. De man vertegenwoordigt maar 1 ding, het allerbelangrijkste in een tijd die als hopeloos wordt ervaren. Hoop op iets fatsoenlijks, iets menselijks, als houvast tegen de vloedgolf van onfatsoen, corruptie, zelfverrijking, oorlog. Hoop als belangrijkst politiek gegeven. Hoop is dat wat mensen in een uitzichtloze situatie in leven houdt, hen door de dag helpt. Hoop, omdat hopeloosheid de dood is. Hope, illustrerender voor het failliet van een systeem kan niet.

Bhutan

Mijn vriend en collega Ronald van den Boogaard emailde me deze achtergrond informatie over Bhutan. 'Dag Stan

'Ik zag dat je aandacht besteed hebt aan Bhutan. Alle Nederlandse kranten ook. Zo gaat dat in de journalistiek. Er zijn verkiezingen; men snelt er heen, laat zich voorlichtingsmateriaal in handen drukken en schrijft stukjes.
Ik ben daar in 1999 12 dagen geweest en constateerde dat het bruto nationaal geluk slechts voor een deel van de bevolking geldt. Lees maar deze passage uit een artikel wat ik schreef.


''Twaalf dagen heb ik er rondgekeken en al die tijd voelde ik mij opgenomen in het décor van een middeleeuws volksspel, dat in een soort openluchtmuseum speciaal voor mij werd opgevoerd. En voor een paar toeristen, die er overigens $ 240,-- per dag voor over moeten hebben om die voorstelling bij te wonen.
Ruim tien jaar geleden verordonneerde de koning, dat zijn onderdanen zich alleen nog in dezelfde kleding mochten hullen.
De mannen in een gho, een soort Schotse rok…

Oil 27

'A Milestone in the Dust
http://thearchdruidreport.blogspot.com/2008/03/milestone-in-dust.html
by John Michael Greer
The Archdruid Report

Druid perspectives on nature, culture, and the future of industrial society

Earlier this month, according to several peak oil bloggers, the world passed
a milestone worth noting: the point at which oil, in constant dollars,
became more expensive than ever before in history. Plenty of us in the peak
oil community have been expecting that milestone any time now, and the surge
that pushed one widely watched price marker past $112 a barrel last week
turned the expectation into reality.

Profit-taking and a flurry of margin calls driven by the wider economic
crisis brought oil prices back down at the beginning of this week, at least
for the moment. Meanwhile, though, the higher cost of oil is already
starting to trickle down to the consumer level. Diesel fuel is up over $4 a
gallon in many US markets, while gasoline, heating oil, and other petroleum
products are foll…

Het Neoliberale Geloof 106

'Recession is a given. Can we avoid depression?

Economists wonder if the Bush administration is ideologically inclined to do what's needed to rescue economy.
By David R. Francis columnist
http://www.csmonitor.com/2008/0324/p17s02-wmgn.html

When economist Robert Parks predicted early last week that there was more than a 60 percent probability the current financial meltdown in the United States would lead to the "Bush depression," his phone began ringing like crazy with calls from the media.

Only last fall, most economists were forecasting a modest slowdown. Now, a good majority of them see a slump big enough to qualify as a recession.

But a depression?

Nah! Most number crunchers are counting on the Federal Reserve to stop any failure on Wall Street from cascading to other financial institutions and leaving them falling down like dominoes.

The Fed, under Chairman Ben Ber­nanke, has taken several orthodox and unorthodox monetary actions to prevent the credit freeze-up from sp…

Irak 244

Een nieuwe ronde chaos is begonnen dankzij de Amerikaanse inval om de olie te beheersen.

'Baghdad - The Mahdi Army's seven-month-long cease-fire appears to have come undone.

Rockets fired from the capital's Shiite district of Sadr City slammed into the Green Zone Tuesday, the second time in three days, and firefights erupted around Baghdad pitting government and US forces against the militia allied to the influential Shiite cleric Moqtada al-Sadr.

At the same time, the oil-export city of Basra became a battleground Tuesday as Iraqi forces, backed by US air power, launched a major crackdown on the Mahdi Army elements. British and US forces were guarding the border with Iran to intercept incoming weapons or fighters, according to a senior security official in Basra.

The US blames the latest attacks on rogue Mahdi Army elements tied to Iran, but analysts say the spike in fighting with Shiite militants potentially opens a second front in the war when the American military is stil…

Maarten Schinkel van de NRC 8

Robert Verhoeven emailde me deze column van Heleen Mees van de slijpsteen voor de geest. Een fragment daaruit:

'Smeulende puinhopen...

De reddingsactie van de Federal Reserve leverde, behalve begrip, ook schampere reacties op. „Wall Street on Welfare” sneerde Washington Post-columnist E.J. Dionne. De fanatieke pleitbezorgers van de vrije markt en een minimum aan overheidsinterventie schromen niet – nu het vuur hun aan de schenen wordt gelegd – om hun hand op te houden bij diezelfde overheid. Op kosten van de Amerikaanse belastingbetaler worden de schatrijke zakenbankiers nu uit de brand geholpen.De baas van Bear Stearns, Jimmy Cayne, was een paar jaar geleden nog de best betaalde Chief Executive Officers van Amerika. De publieke verontwaardiging over de exorbitante beloningen die hij opstreek, jaarlijks tientallen miljoenen dollars, wuifde Cayne geërgerd weg. „Ziek” werd hij ervan, zo zei hij. Het probleem was gewoon dat hij té goed was in zijn werk. Het resultaat is nu goed zichtb…

Het Neoliberale Geloof 105

'Stocks hit by economic woes
Wall Street falters as investors look to weak reports on factory orders and housing, spiking oil prices.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- Stocks tumbled Wednesday morning as investors eyed a weak reading on factory orders, talk that Clear Channel's purchase could fall through and spiking oil and gold prices.

The Dow Jones industrial average (INDU) had lost over 100 points, or 1% over an hour into the session. The broader Standard & Poor's 500 (SPX) index gave back 1% and the Nasdaq composite (COMP) lost 1.3%.

Stocks slipped at the open on a weak factory orders report released earlier in the morning. The selloff accelerated after the release of the February new home sales report and the weekly oil inventory report. Crude supplies rose far less than expected last week, sending oil prices spiking more than $3 a barrel.

Stocks were mixed Tuesday as weak readings on housing and consumer confidence countered attempts at extending the recent advance.

Economi…

The Empire 366

'It's a Number
By William Rivers Pitt
t r u t h o u t Columnist
Tuesday 25 March 2008

You can always hear the people who are willing to sacrifice somebody else's life. They're plenty loud and they talk all the time. You can find them in churches and schools and newspapers and legislatures and congress. That's their business. They sound wonderful. Death before dishonor. This ground sanctified by blood. These men who died so gloriously. They shall not have died in vain. Our noble dead. Hmmmm. But what do the dead say?
- Dalton Trumbo, "Johnny Got His Gun"
White House press secretary Tony Snow, the third man to hold that post in the Bush administration since 2001, began the June 15, 2006, noon press briefing with a few prepared remarks before opening the floor to questions from the assembled crowd of reporters. The first to speak noted, "American deaths in Iraq have reached 2,500," before asking, "Is there any response or reaction from the preside…

Nederland en Afghanistan 160

De slijpsteen voor de geest bericht het volgende:

'Afghaan wacht op beloofde miljarden
Gepubliceerd: 25 maart 2008 10:49 Gewijzigd: 25 maart 2008 13:55
Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 25 maart. Van de 25 miljard dollar die internationale donoren sinds de val van het Talibaan-regime in 2001 aan Afghanistan hebben beloofd, moet nog tien miljard worden overgemaakt.
En veel van het geld dat wel is aangekomen, wordt verkeerd besteed. Dat zegt de Britse hulporganisatie Oxfam in een rapport namens Acbar, een consortium van 94 hulporganisaties die actief zijn in Afghanistan.
„Donoren zijn hun beloften niet nagekomen”, zegt onderzoeker Matt Waldman in een verklaring bij het rapport. De grootste donor, de Verenigde Staten, blijft het meest in gebreke. Van de toegezegd 10,4 miljard dollar was aan het begin van het jaar vijf miljard aangekomen. Ook de Wereldbank heeft nog slechts de helft van de beloofde 1,6 miljard gedoneerd. Van de Europese Commissie heeft Afghanistan 650 miljoen tegoed, v…

Irak 243

Nu begint een nieuwe ronde van de strijd om de macht. Wie krijgt de oliegelden? De corrupte Irakese regering of de corrupte milities? De voorkeur van mijn collega's is tot nu toe de corrupte regering.

'Is "Success" of US Surge in Iraq About to Unravel?

By Leila Fadel and Nancy A. Youssef McClatchy Newspapers

Baghdad - A cease-fire critical to the improved security situation in Iraq appeared to unravel Monday when a militia loyal to radical Shiite Muslim cleric Muqtada al Sadr began shutting down neighborhoods in west Baghdad and issuing demands of the central government.
Simultaneously, in the strategic southern port city of Basra, where Sadr's Mahdi militia is in control, the Iraqi government launched a crackdown in the face of warnings by Sadr's followers that they'll fight government forces if any Sadrists are detained. By 1 a.m. Arab satellite news channels reported clashes between the Mahdi Army and police in Basra.
The freeze on offensive activity by Sad…

Genetische Manipulatie

Dit is buitengewoon interessant:

'States Claiming Ownership of Newborn's DNA

By Marti Oakley

Unknown to most new parents, or those who became parents in the last
ten or so years, DNA of newborns has been harvested, tested, stored
and experimented with by all 50 states. And all 50 states are now
routinely providing these results to the Homeland Security Department.

No doubt we can all see the benefits in testing for genetic disorders
or genetic traits and tendencies that could be more adequately dealt
with, in some cases actually deterring the onset of life-time
illness, but that seems not to be the real thrust of these programs.
It may have been initially….but not now.

As with all good things, there are always those who seek the more
evil path, in essence turning what should have been a life saving
tool, a preventative measure into something insidious and inhumane.
This is what has happened to this national effort.

Here in Minnesota the state tests for 56 various geneti…

Salomon Bouman 12

'Israël tegen akkoord Hamas en Fatah
JERUZALEM (ANP) - Israël heeft maandag de Palestijnse president Mahmoud Abbas gewaarschuwd geen verzoeningsakkoord te sluiten met de radicale Palestijnse Hamas-beweging. Het zou de Israëlisch-Palestijnse vredesgesprekken om zeep helpen.'

Verdeel en heers. Deze strategie van de extremisten in de Israelische regering wordt mogelijk gemaakt door de pro-Israel lobby onderwie de journalist Salomon Bouman die voor de NRC 37 jaar lang correspondent was in 'het beloofde land'.' Het doel is Hamas zo stigmatiseren dat het extremisme van Israel de enig juiste optie lijkt. Onlangs schreef ik dit over Bouman:

'Vorige week dinsdag schreef Salomon Bouman na 37 jaar correspondentschap een beschouwend stuk voor zijn krant, de NRC, over het conflict in Israel en Palestina. Citaat daaruit: 'De islamitisch-fundamentalistische Hamas heeft niet alleen Gaza in haar greep maar is ook op de Westelijke Jordaanoever de sterkste partij. Het Israelisc…

De Israelische Terreur 346

De feiten spreken voor zich, de extremisten in de Israelische regering willen geen vrede, maar verdeel en heers, een permanente staat van oorlog, die 'de joodse natie' in staat stelt nog meer land van de Palestijnen te stelen. 'Israël tegen akkoord Hamas en Fatah
JERUZALEM (ANP) - Israël heeft maandag de Palestijnse president Mahmoud Abbas gewaarschuwd geen verzoeningsakkoord te sluiten met de radicale Palestijnse Hamas-beweging. Het zou de Israëlisch-Palestijnse vredesgesprekken om zeep helpen.' Lees verder:.nl/algemeen/bdbuitenland/2866412/Israel-tegen-akkoord-Hamas-en-Fatah.ece

Het Geluk van Bhutan

Dit is de afdeling verrukkelijk nieuws. Ik hoorde een juffrouw op de radio melden dat Bhutan een modern land wordt, omdat de Bhutanen nu op politici mogen kiezen. Modern land dus. Wat is een modern land? Dat is een land waarin een kleine ondemocratische elite bepaalt onder welke condities de overgrote meerderheid van de democraten het grootste deel van hun leven dienen door te brengen. Ik heb het dus over onze economische elite, die bepaalt waar en wanneer er in wat wordt geinvesteerd, of dat nu ten voordele of ten nadele is van alle democraten. Een modern land is ook een land waar de democraten geen enkele greep hebben op de politici behalve dan 1 keer in de vier jaar en waar geen wezenlijk verschil bestaat tussen alle partijen. Of ze nu links of rechts zijn, alle politici weten dat ten aanzien van de belangrijkste besluiten de belangen van de ondemocratische elite voorgaan. Een modern land is een land waarin de bewakers van het systeem, de journalisten, er permanent voor zorgen dat …

Het Neoliberale Geloof 104

'Qualified Borrowers Face Credit Squeeze By Kimberly Blanton The Boston Globe
Sunday 23 March 2008
Increased standards lead to more rejections.
Lenders are rejecting more loan applicants with strong credit scores, the latest indication the nation's credit crunch is deepening and further depressing the housing market and the economy.
Mortgage companies are growing more cautious and tightening lending standards for some of their most credit-worthy customers - from increasing down payments for home purchases to requiring higher credit scores for loan approvals.
An applicant has to be a prime borrower to qualify for a mortgage or to refinance a loan, said Thomas Marroni, president of New Boston Mortgage Corp., a loan brokerage firm. Two months ago, one out of every 15 of his top-rated loan applicants was turned down. "Now, it's four out of 15," he said.
Fifty-five percent of senior loan officers at US banks in January tightened lending standards to prime customers, up from…

Irak 242

'US Pushed Allies on Iraq, Diplomat Writes By Colum Lynch The Washington Post
Sunday 23 March 2008

Chilean envoy to UN recounts threats of retaliation in run-up to invasion.

United Nations - In the months leading up to the U.S.-led invasion of Iraq, the Bush administration threatened trade reprisals against friendly countries who withheld their support, spied on its allies, and pressed for the recall of U.N. envoys that resisted U.S. pressure to endorse the war, according to an upcoming book by a top Chilean diplomat.
The rough-and-tumble diplomatic strategy has generated lasting "bitterness" and "deep mistrust" in Washington's relations with allies in Europe, Latin America and elsewhere, Heraldo Munoz, Chile's ambassador to the United Nations, writes in his book "A Solitary War: A Diplomat's Chronicle of the Iraq War and Its Lessons," set for publication next month.
"In the aftermath of the invasion, allies loyal to the United States were…

The Empire 365

'Story Behind the Story: The Clinton Myth
By Jim VandeHei and Mike Allen The Politico

One big fact has largely been lost in the recent coverage of the Democratic presidential race: Hillary Rodham Clinton has virtually no chance of winning.
Her own campaign acknowledges there is no way that she will finish ahead in pledged delegates. That means the only way she wins is if Democratic superdelegates are ready to risk a backlash of historic proportions from the party's most reliable constituency.
Unless Clinton is able to at least win the primary popular vote - which also would take nothing less than an electoral miracle - and use that achievement to pressure superdelegates, she has only one scenario for victory. An African-American opponent and his backers would be told that, even though he won the contest with voters, the prize is going to someone else.
People who think that scenario is even remotely likely are living on another planet.
As it happens, many people inside Clinton's …

De Commerciele Massamedia 116

Het zal niets veranderen, maar toch wil ik de vraag gesteld hebben, ik word gek als ik niet af en toe een vraag stel die niemand wil stellen. Hoe komt het dat de grootste politieke partij in de Verenigde Staten de "partij is van degenen die geen reden zien om te stemmen"? (in de woorden van Joan Didion) Al decennialang stemt ongeveer de helft van de Amerikanen niet meer. Hoe komt het dat de Nederlandse commerciele massamedia hier geen aandacht aan besteden? Wat weerhoudt hen om hieraan aandacht te besteden? Vinden ze het niet relevant? Dan is de vraag waarom de twee andere partijen, de Democraten en de Republikeinen wel veel aandacht krijgen, buitensporig veel aandacht zelfs gezien het feit dat ze samen nog steeds een minderheid vormen? Waarom krijgen deze minderheden zoveel aandacht en krijgt de meerderheid volstrekt geen aandacht? Mogen de Nederlandse commerciele massamedia er geen aandacht aan besteden? Zo ja, waarom niet? Zo nee, waarom wordt er dan geen aandacht aan beste…