dinsdag 16 december 2008

Thom Meens van de Volkskrant 4


Naar aanleiding van mijn vragen aan hem betreffende een tendentieus artikel in de Volkskrant, zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2008/12/thom-meens-van-de-volkskrant-3.html, kreeg ik de volgende reactie van Thom Meens, ombudsman van de Volkskrant:
'Geachte heer Van Houcke,

U vraagt naar de bekende weg. Op Forum worden opinies geplaatst, die gelukkig niet noodzakelijkerwijs de mening van de krant vertolken. Een opinie mag feitelijk onjuist zijn, daar is het nu juist een mening voor.Overigens heb ik indertijd de opinieredactie gevraagd u van antwoord te voorzien, zij bepaalt het plaatsingsbeleid, niet ik.
Vriendelijk groet,
Thom Meens
Ombudsman redactie de Volkskrant
En terzijde: op het door u gewraakte stuk is later op dezelfde pagina al door anderen gereageerd, zoals het in een fatsoenlijk debat hoort te gaan.
9:31 AM '

Ik heb ombudsman Meens het volgende geschreven:
'Geachte heer Meens,
Kennelijk heeft u mijn vragen niet begrepen. Ik zal nog een poging wagen mijn vragen te verduidelijken. Natuurlijk hoeven meningen van de een of ander niet de mening van de Volkskrant te vertegenwoordigen. Dat weet ik, meneer Meens, ik loop al meer dan vier decennia lang in de journalistiek rond. Dat is het punt dus niet.
Waar het om gaat is dat de Volkskrant in vetgedrukte letters een mening laat verkondigen die aantoonbaar niet op feiten berust, terwijl tegelijkertijd meningen die wel op feiten berusten door de Volkskrant-redactie bewust buiten de krant worden gehouden, zoals ik onder andere uit eigen ervaring weet. Feit is dus dat de krant bepaalde meningen die op feiten berusten niet wil verspreiden en andere meningen die niet op feiten berusten weer wel. De vraag is: waarom?
In concreto: Martien Pennings schreef in uw krant: 'Het grootste deel van Gilo is land dat rechtmatig is gekocht door Joden voor 1948. In de oorlog van 1948 is het Joodse land in Gilo bezet en geconfisqueerd door de Jordaanse regering. Van 1948 tot 1967 hebben de Joodse eigenaren hun bezit niet opgegeven en toen Israel het land terugveroverde in de Zesdaagse Oorlog werd Gilo gebouwd, niet vanwege de overwinning in de oorlog, maar vanwege aloude wettige landaankopen.' Met andere woorden, als ik een huisje en land in Frankrijk koop, dan zou dat Nederlands grondgebied zijn geworden. Dat is nonsens en dat weet ook iedereen, behalve de Volkskrant-redactie. Hoe komt dat? Is de Volkskrant-redactie onnozel? Nee toch? De reden kan ook geen ander zijn dan dat de Volkskrant de suggestie wil geven dat Israel juist heeft gehandeld. De Volkskrant doet het voorkomen dat diefstal van andermans land legitiem is. Dat is propaganda en geen journalistiek. Waarom bedrijft de Volkskrant propaganda, meneer Meens?

Het tweede punt is de schrijver zelf, en zijn werkwijze. De stijl van Martien Pennings is opmerkelijk. Dit schrijft hij op internet aan een dame: 'Grote Filosofen Met Piemel zouden hier jaloers op kunnen worden. Goddomme, Nahed, meid, dit is wel castrerend hoor! Al moet ik aan de andere kant zeggen: ik kan hier ook best een stijve van krijgen. Niks verkrachtends bedoeld, overigens. Ik ben geen Arabier of Zuid-Afrikaanse neger! Nou ja, ik ben dus heel ambivalent: tussen een assertieve erectie (geen zwarte, zo groot is-i niet) en geïntimideerd verschrompelen in, dus. Mooi hoor. Je bent een vrouw voor een goed gesprek, Nahed. En dan heel langzaam aftasten . . . . God, wat zit ik literair mijn best te doen! Zou ik dan tóch homo zijn? Temeer daar jouw kalender aan mijn keukenmuur hangt. "Mijn keukenmuur", dat schreef ik echt totaal gedachtenloos op . . . Geloof je me? Dag schatje.

Welnu, meneer Meens, dit zijn woorden van een man met racistische opvattingen. Waarom krijgt een racist in de Volkskrant zoveel prominente ruimte? Ik vraag dat omdat u zelf dit schrijft: 'Overigens heb ik indertijd de opinieredactie gevraagd u van antwoord te voorzien, zij bepaalt het plaatsingsbeleid, niet ik.' Met andere woorden, mensen die geen racistische stukjes schrijven en geen op nonsens gebaseerde propaganda zoals ik, krijgen niet eens een reactie op hun schrijven, laat staan dat hun visie in de Volkskrant wordt gepubliceerd. Hoe verklaart u dit, meneer Meens?

In de hoop dat ik mij dit maal duidelijk genoeg voor u heb uitgedrukt en u mij kunt antwoorden op vragen als waarom de Volkskrant een platform is geworden van racisten en rechtse extremisten, teken ik,

vriendelijke groet
Stan van Houcke

3 opmerkingen:

Sonja zei

Meens dekt alles toe met het excuus 'opinie' en mening. Maar dat is natuurlijk gelul, want feiten verdraaien of verzinnen, dat is helemaal geen mening. Dat is liegen, of desgewenst, leugens de wereld in helpen (laster, propaganda). Een mening over iets kun je hebben nadat je de feiten hebt bekeken, en daar trek je dan een persoonlijke conclusie uit. Leugens of fantasieën van halve of hele idioten horen niet in een krant, en ook niet op een opiniepagina.

yelamdenu zei

Met deze werkwijze is het een wonder dat holocaustontkenners geen podium krijgen in de Volkskrant. Hebben die mensen dan geen recht op hun "mening"? :-P

herman_m

Anoniem zei

Hoe gaat het liedje ook weer?

"Vuile huichelaar..."