woensdag 17 december 2008

De Noord-Zuid Lijn

Dit gaat de Nederlandse belastingbetaler honderden miljoen euro's kosten. Amsterdamse wethouders die de boel hebben bedrogen. Aftreden dus. Anders heeft de democratie geen inhoud meer, iemand moet vertantwoordelijk kunnen worden gesteld. Alleen in een dictatuur en in het poldermodel is dit niet het geval. Zowel links als rechts hebben de zaak bedrogen. Niet weten betekent niet willen weten. En als ze het werkelijk niet hebben geweten dan hebben ze gefaald, want ze hadden het moeten weten. Dus aftreden.

De NRC bericht: 'De betrokken wethouders zeggen niet van dit gebruik van stelposten te hebben geweten. Wethouder Duco Stadig (Ruimtelijke ordening, PvdA): „Dat heb ik nooit geweten. Dus zeker 40 procent van de kosten van zo’n station was een stelpost?” Frank Köhler (Noord-Zuidlijn, GroenLinks) noemt de gang van zaken „schokkend” . Zijn opvolger Geert Dales (VVD) zegt dat de stelposten worden genoemd in een vertrouwelijke brief van de toenmalig directeur van het projectbureau Noord-Zuidlijn. „Die brief is in het bestuurlijk team besproken.”
Het is niet voor het eerst dat de gemeente Amsterdam creatief stelposten gebruikt om een project binnen de begroting te laten passen. Dat gebeurde ook bij de Stopera. De commissie die in 1988 onder leiding van hoogleraar bestuursrecht Herweijer onderzoek deed naar de kostenoverschrijdingen van de Stopera oordeelde dat grote bouwprojecten nooit meer open einden mochten hebben, zoals de stelpost. In de gemeenteraad hebben raadsleden keer op keer gevraagd of de metrolijn wel ''Herweijer-proof'' is. Het college heeft dat altijd bevestigd.'
Lees verder: http://www.nrc.nl/binnenland/article2095647.ece/Amsterdam_raamde_kosten_Noord-Zuidlijn_bewust_laag

1 opmerking:

Vrije-wereldburger zei

Ha, de Noord-Zuidlijn. NRC-Handelsblad wekt de indruk alsof er pas in het begin van dit decennium aan begonnen is, maar we hebben dan al het stapelgekke propagandaoffensief gehad (omstreeks 1997): nu in 21 minuten naar het Minervaplein, straks in 20 minuten. "Heb ik nog iets aan mijn middag". Wie zulke reclame maakt had nog geen rijksdaalder in zijn klamme handjes mogen krijgen. Maar we hebben het over slordige miljarden, euro's intussen, over de entree van de hoofdstad die al vele jaren een troep is en dit nog lang zal blijven en over het negeren van de uitslag van twee referenda (over de lijn zelf en over de privatisering van het GVB).

Twee betrokken politici zitten inmiddels in het kabinet (Ter Horst en Van der Laan), verwacht echt iemand dat er iemand beschaamd zou aftreden?

NRC. Goedemorgen en Welterusten

  Goe Vandaag 16 APRIL 2024 Goedemorgen, Oekraïne slaakt een noodkreet: door het tekort aan munitie dreigt Rusland op alle fronten terrein t...