woensdag 10 december 2008

De Commerciele Massamedia 164


Elk dag wordt de westerse mens overspoeld met nonsense, gekte, idioterie, absurditeit, propaganda. Ik zal in de toekomst enkele voorbeelden daarvan geven, zonder commentaar:

De Volkskrant, 29/10/2008: '''Een stem op Obama is een stem voor de dood van Israel. [...] Ik stem op een echte Amerikaan." Samuel J. Wurzelbacher, alias 'Joe the Plumber', voert in Ohio campagne voor John McCain.' Het staat er echt.

NRC, 17/10/2008: 'Bestaat de krant nog in 2018? De behoefte groeit aan een gezaghebbende definitie van de realiteit... De journalistiek, in ieder geval de serieuze journalistiek, heeft een opdracht, een missie. Die missie is niet zoveel mogelijk exemplaren van de eigen krant te verkopen, zoveel mogelijk te verdienern of zich zo geliefd mogelijk te maken. Het zou mooi zijn als dat zou gebeuren, maar daar gaat het in de serieuze journalistiek niet om. Waarom dan wel? Kort gezegd: om een zo goed mogelijk beeld van de sociale werkelijkheid te geven, een actuele tijdsdiagnostiek.' Het staat er echt! Het is geschreven door Warna Oosterbaan, redacteur van de NRC en oud-bijzonder hoogleraar Journalistiek en Samenleving aan de Erasmus Universiteit.

Vrij Nederland, 7/6/2008: 'Sturing van gedrag zorgt ervoor dat mensen de keuzen maken die ze willen maken.' Henriette Prast, econoom, hoogleraar persoonlijke financiele planning aan de Universiteit van Tilburg en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Het staat er echt. Oorlog is Vrede.

De Volkskrant, 5 november 2008: 'Inwoners van Harlem zijn trots op "hun" presidentskandidaat, Barack Obama, "wat er ook gebeurt" Eindelijk komt droom van dr. King uit.' Het staat er echt!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Het lijkt op een wedstrijdje "wie weet er het meest idiote uit te kramen"...

tja en macht schept altijd eerst chaos om vervolgens hun (nieuwe) model van orde op te leggen...

Sonja zei

Leuk topic. Weblogje maken? uwdagelijkseportiebullshit.nl

Volkskrant/ANP 10 dember 2008 "Eerder werd al duidelijk dat het buitenlandbeleid onder de regering-Obama op de schop gaat. Volgens de Chicago Tribune vindt Obama dat de Verenigde Staten ‘een unieke kans hebben’ om de verhoudingen met de rest van de wereld te herijken, door ‘een nieuwe vorm van diplomatie’ die de nadruk legt op tolerantie en het niet buitensluiten van landen."
Geen wonder dat de Chicago Tribune op de rand van faillissement staat.

Anoniem zei

"Kort gezegd: om een zo goed mogelijk beeld van de sociale werkelijkheid te geven, een actuele tijdsdiagnostiek."

Heel bizarre zin...

Anoniem zei

ojee, dat verhaal van de nrc, dat is echt griezelig. wat is ´een gezaghebbende definitie van de realiteit...´ Over wiens realiteit hebben we het dan.

Okke Ornstein schreef dit trouwens in een reactie op het verhaal ´Selecterende autoriteit hoeft geen journalist te zijn´ op DNR:
'Interessant allemaal, maar het punt is nou juist dat er geen "selecterende autoriteit" meer is.' 'Het is een achterhaalde, provinciaalse discussie. Een restant van verzuild denken waarin "de" krant de leden van de zuil exclusief van informatie voorziet, en die coherentie, als je het zo wilt noemen, is inderdaad weg, over, en komt ook niet meer terug. Het is treurig om te zien hoe kranten en omroepen zich vastklampen aan allerlei achterhaalde nostalgische modellen in plaats van het voortouw te nemen in het veranderde medialandschap, omdat uiteindelijk de journalistiek daar de dupe van wordt.'