donderdag 30 oktober 2008

Obama 15


Gisteren schreef ik dit: 'Het enige dat Obama straks kan als president is bezuinigen op alles. De VS is namelijk failliet, zowel de staat als zijn ingezetenen. Ik begrijp dan ook het enthousiasme van veel van mijn collega's niet zo goed. Wat verwachten ze dat Obama gaat doen? Ze suggereren veel, maar beseffen kennlijk niet dat de marges van de palementaire democratie altijd zeer smal zijn, zeker voor de nieuwe president van een failliet imperium. Meer dan 600 miljard dollar gaat volgend jaar naar wat officieel heet de nationale veiligheid. En dat is zeker niet alles. Hoe dan ook, alleen daar zou Obama op kunnen bezuinigen, op de strijdkrachten en de buitenlandse militaire bases van het rijk. Maar zal Obama dit doen? Ik denk het niet, want de strijdkrachten zijn de grootste werkverschaffers. Wordt op oorlogsvoering gekort dan betekent dit in de praktijk verlies aan banen, die toch al schaars zijn in de VS. Veel werk is verplaatst naar de lage lonen landen. Gaat Obama de grote concerns aanpakken en de macht van de vrije markt inperken? Nee, zeker niet, want een Amerikaanse president kan niet de werkelijke macht aan banden leggen. Die werkelijke macht is in handen van niemand anders dan de werkelijke macht, dus het kapitaal. Wat kan Obama dan wel gaan doen? In de marge kan hij wat rommelen en verder weet ik het niet. Dat zult u aan mijn collega's moeten vragen. Ik vrees alleen dat die daar nog niet over nagedacht hebben.' Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2008/10/obama-14.html
Maar wie daar wel over nadacht was de Volkskrant-tekenaar Jos Collignon, zoals u hierboven kunt zien. In tegenstelling tot journalisten kijken tekenaars en trouwens ook fotografen wel goed uit hun ogen, die worden niet verblind door ideologische zonnebrillen de wereld vertekenen. En nadat deze vormgevers gezien hebben wat er werkelijk gebeurt, negeren ze alle propaganda en beelden eenvoudigweg de werkelijkheid af.
Nog een nadenker: hoe komt het dat Obama meer geld ophaalt voor zijn verkiezingsgeld dan McCain? Met andere woorden: waarom geven de grote concerns die van oudsher het dichtst bij de Republikeinen staan niet meer geld aan McCain? Het goed antwoord wordt op deze weblog geplaatst.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Penny Sue Pritzker: Geld geworven voor Obama: $650.000.000 - als dank daarvoor: nieuwe sec. of the Treasury...

Anoniem zei

Voor de veiligheid van de wereld zou het goed zijn als Obama gedwongen is inderdaad te bezuinigen, en wel op het Pentagon-budget. Maar helaas is dat allerminst zeker. De oorlog in Iraq werd en wordt (indirect) gefinancierd vanuit Saoedi Arabië, China, Japan. Internationale financiers lijken de kredietwaardigheid van de USA nog steeds als voldoende te beoordelen. Zo doet in elk geval de recente stijging van de dollar vermoeden. Hoe hoog de Amerikaanse staatsschuld ook wordt, als er financiers blijven die de Amerikaanse schatkistpapieren blijven kopen, kan het spel gewoon doorgaan. Een recent interview van Bill Moyers met de econoom James Galbraith (zoon van John Kenneth) illustreert het punt duidelijk. Galbraith, die zich overigens duidelijk ter linkerzijde bevindt binnen de Amerikaanse politieke verhoudingen, is zeer zelfverzekerd dat investeerders zullen blijven komen vanwege de blijvende kracht van het Amerikaanse systeem. Dus Obama lijkt gewoon door te kunnen gaan met het ophogen van militaire budgetten. Hij heeft zelfs al aangekondigd juist dat te zullen doen.

Over President Obama voel ik bij voorbaat al walging. Hoe ingenieus van het systeem om iemand van zijn achtergond en etnicitiet te laten kiezen om de belangen van het imperium te verdedigen. Wellicht nog meer dan Tony Blair voor hem in Groot Brittanie, zal hij met zijn vooruitstrevend imago als gif werken op het progressieve deel van electoraat, uiteindelijk een diepe frustratie en ontmoediging teweegbrengend.

Paul

Anoniem zei

650miljoen? Lijkt me niet.
Volgens de boeken heeft Obama nu totaal 637 miljoen opgehaald.

Waarom? Omdat er ontzettend veel 'gewone burgers' zijn die aan hem doneren. Hij heeft ongeveer 1.5 miljoen mensen die aan hem doneren.
Het is nog nooit voorgekomen dat een kandidaat zoveel geld van burgers heeft ontvangen.

Op deze website zie je ook de bedrijven die hem steunen:
http://www.opensecrets.org/pres08/summary.php?cycle=2008&cid=N00009638

Merijn

Anoniem zei

ps:
Die mw Pritzker is toch de financiële strateeg van Obama?
Maar zo te lezen komt ze idd ook uit de bankenwereld en deed haar bank ook aan subprime lending.
Beetje vreemd als zij nu straks idd in zijn administration zitting neemt.

MD

Anoniem zei

ps:
Die mw Pritzker is toch de financiële strateeg van Obama?
Maar zo te lezen komt ze idd ook uit de bankenwereld en deed haar bank ook aan subprime lending.
Beetje vreemd als zij nu straks idd in zijn administration zitting neemt.

Merijn

Antisemitisme? HAHA

  Abu Har al-Goudhadi @HarryVeenendaal · 32 m Geestig. Nauwelijks Kamerleden tijdens het #antisemitismedebat . Donderdag 16:00 uur. Vrijdag ...